Marţi,
04.10.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

Ancheta DSP la Spitalul Militar: testarea personalului care a îngrijit acest pacient nu este imperativ necesară

Ancheta DSP la Spitalul Militar: testarea personalului care a îngrijit acest pacient nu este imperativ necesară

Reprezentanții Prefecturii Sibiu au făcut publice rezultatele transmise de Direcția de Sănătate Publică în urma verificărilor făcute la Spitalul Militar de Urgență „ Dr. Alexandru Augustin”. Controalele au fost inițiate în urma informațiilor apărute ieri, 24 martie, în mediul online, referitoare la faptul că în cadrul unității spitalicești este internat un pacient care are simptome de coronavirus COVID-19 și că lipsesc echipamentele de protecție. Potrivit acestor rezultate, niciuna dintre reclamații nu s-au dovedit a fi reală. Totodată, autoritățile spun că dr. Cristina Adi Opriță, medicul care a făcut reclamațiile se află în concediu medical din 16 martie.

În cursul zilei de ieri, dr. Cristina Adi Opriță, medic în cadrul Spitalului Militar din Sibiu a postat pe pagina presedinntelui  României, Klaus Iohannis, un mesaj în care acuza conducerea spitalului că refuză testarea personalului,  chiar dacă în instituție exista un caz de coronavirus depistat pozitiv în urma unui CT. De asemenea, medicul acuza lipsa echipamentelor de protecție. În urma acestei postări, prefectul Mircea Crețu a dispus către Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu, să efectueze verificări.

Mai jos puteți citi rezultatele acestor verificări.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu a efectuat verificări, în urma cărora a înaintat Instituției Prefectului Județului Sibiu un raport din care reies următoarele:

  • Întreaga investigație epidemiologică s-a efectuat cu acordul comandantului spitalului, Dr Florian Cornel Moga și în prezența medicului epidemiolog Dr. Adrian Prună.
  • Pacientul în vârstă de 72 de ani, s-a prezentat la CPU – Spitalul Militar de Urgență Sibiu, în data de 21.03.2020 cu Dg Pneumonie cronică acutizată, ceea ce nu corespunde criteriilor din definiția de caz COVID-19 în vigoare, așadar nu reprezintă o suspiciune de COVID-19.
  • În consecință, testarea personalului care a îngrijit acest pacient nu este imperativ necesară.
  • Conform responsabilului din partea Compartimentului de Supraveghere a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, personalul CPU a fost instruit cu privire la utilizarea echipamentului de protecție a personalului (EPP), însă la ultima instruire s-a refuzat semnarea tabelului, pe motiv că nu aveau toate echipamentele necesare.
  • Cu toate acestea, s-a constat în urma discuțiilor cu personalul CPU, că la data de 21.03.2020 aveau în dotare măști chirurgicale, mănuși de unica folosință, ochelari și halate (suprabluză), toate fiind eficiente în prevenirea COVID-19.
  • Deși la momentul respectiv lipseau din dotare, astăzi, 25.03.2020 au fost primite viziere și măști cu filtru tip FFP2.
  • De asemenea, încă din data de 16.03.2020 sunt în dotare combinezoane impermeabile.
Precizăm faptul că medicul din CPU, care a făcut reclamație privind lipsa echipamentelor de protecție și faptul că personalul nu a fost testat, este în concediu medical din 16.03.2020, afirmativ pentru acutizarea unei afecțiuni cronice. Instituția Prefectului Județului Sibiu, împreună cu toate celelalte instituții abilitate, fac toate eforturile necesare pentru a asigura siguranța cetățenilor și împiedicarea răspândirii și combaterea

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Elena

Acum 2 ani

Din categoria corb la corb nu si scoate ochii; doar nu veti da dreptate unui reclamant doamne fereste. Daca peste doua saptamani se naste coronitza ?
Raspunde

Babacloanta

Acum 2 ani

Pe după ca a făcut gargara mai e si in concediu. Atitudine de sobolan. Nu e demna de halatul pe care il poartă. Rușine
Raspunde

Sib

Acum 2 ani

@Babacloanta: noaptea mintii! Cand toata Romania va fi contaminata, te poftesc la pareri pe net! Desteptule, o sa piara 1-2 generatii , o sa pasti iarba din santuri si o sa chitai de foame, dar acum te visezi jusitiar, stai acasa si inca ai bani sa comanzi meniul zilei! Ca daca tot ai cumparat un bax de faina si unul de drojdie - cu care HABAR N-AI ce sa faci - macar sa dai lectii... Sper ca macar pe idioti sa-i decimeze, sa atace la IQ...
Raspunde

Babacloanta

Acum 2 ani

@Sib habar nu ai ce vorbești. Esti un alt panicar cu neuronul in geantă care face gat doar in speranța de-a fi bagat in seama. Mi-e milă de tine. Pai daca toti doctorii ar face ca tine si ca alarmista de la SM am ajunge să ne tratam singuri. Pina acum au tacut mac iar acum că le-a ajuns la os incep să fugă care cum poate.
Raspunde

Tudor

Acum 2 ani

Asta cu “nu indeplineste criteriile de testare” nu ne linisteste deloc. Vezi ce se intampla in Suceava. Cu toate astea, Poate e cazul sa se faca o ancheta sa se vada cine si de ce i-a dat concediu “medical” cand e foarte clar ca de fapt femeia nu vrea sa mearga la lucru pentru ca noi, poporenii, nu meritam. Femeia instiga toti colegii sa nu mai mearga la munca pentru a nu risca sa se infecteze. Deloc deontologic (si probabil si ilegal) si sper sa nu mai calce in viata ei intr-un spital.. decat ca pacient.
Raspunde

Marcu

Acum 2 ani

Bai bos primigenius ce sunteti, pana o sa aiba personalul simptome clare de infectare o sa transmita la 80% din spital. TESTATI !
Raspunde

eva

Acum 2 ani

Deci, personalul medical nu avea echipament de protectie complet si noi ii acuzam ca solicita testare ? Nu vedeti ce se intampla cu in Dolj, Neat, Suceava, etc. si cred ca nu exagerez cam peste tot e aceeasi problema-- ECHIPAMENTUL !!!!!personalul medical s-a invatat asa, fara, si nu stie sa protesteze destul si la timp.Iar directori sunt toti neavenitii aserviti politic, care nu se pot opune politrucilor ci-i numesc si apoi le finanteaza activitatea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus