Joi,
09.02.2023
Cer Senin
Acum
-4°C

Date centralizate: Sibiul are nevoie de peste 160.000 de măști, peste 12.000 de combinezoane, peste 10.000 de viziere

Date centralizate: Sibiul are nevoie de peste 160.000 de măști, peste 12.000 de combinezoane, peste 10.000 de viziere

În timp ce necesarul de echipamente medicale întocmit de autoritățile locale este de ordinul a zeci și sute de mii de bucăți, alocările venite de la nivel central sunt de ordinul a zeci și sute.

Consiliul Județean a lansat în cursul zilei de marți platforma #Solidari pentru Sibiu, unde – pe lângă informațiile despre donații și achizițiile lansate, de exemplu - sunt centralizate și datele referitoare la necesarul de materiale ale spitalelor și medicilor de familie din județ. Secțiunea ”Necesar instituțional și alocări” de pe platforma lansată de CJ Sibiu include două categorii: una cu necesarul de materiale medicale și dezinfectanți pentru spitale, ambulanță, medici de familie, DSP și primării și alta cu alocările de materiale achiziționate și distribuite de către Ministerul Sănătății.

În prima categorie, cea aferentă necesarului, sunt centralizate atât cerințele Spitalului clinic județean de urgență Sibiu, Spitalului TBC, celui de Pediatrie, celui Militar de Urgență din Sibiu, celui municipal din Mediaș, celui orășenesc din Cisnădie, cât și cele ale Ambulanței, primăriilor și cele ale Unității de Asistență medico-socială din Sibiu. Datele centralizate de la aceste instituții, indică faptul că la nivelul județului Sibiu ar fi nevoie de 102.810 perechi de mănuși (din care la Județean, TBC și Mediaș câte 20.000) și peste 164.000 de măști chirurgicale (în acest caz Județeanul și Pediatria au cele mai mari nevoie, de câte 50.000 în cazul fiecărei unități medicale).

Platforma Solidari pentru Sibiu poate fi accesată la adresa solidaripentrusibiu.cjsibiu.ro
Lista dotărilor necesare enumeră și peste 12.000 de combinezoane (5.000 la Județean și Pediatrie și 1.000 la TBC), peste 2.500 de ochelari de protecție (din care, cei mai mulți, adică 1.000, sunt ceruți de Pediatrie) și peste 10.000 de viziere. În acest caz, al vizierelor, cele mai multe sunt solicitate de către Spitalul Județean – 10.000 de perechi.

Necesarul de măști cu un înalt grad protecție (FFFP2 sau 3) este de 20.000, dintre care 10.000 la Spitalul Județean și câte 3.000 la Pediatrie și Spitalul Militar.

Lista dotărilor necesare publicate de CJ Sibiu include și halate impermeabile (peste 21.000), șorțuri impermeabile (11.500 de bucăți), capeline (peste 12.000), mănuși lungi de latex (peste 76.500) sau cagule (peste 10.000, toate cerute de Spitalul județean).

Iar alocările...

În tabelul în care sunt enumerate materialele achiziționate de Ministerul Sănătății pentru unitățile sanitare din județul Sibiu, cantitățile – spre diferență de necesar – sunt exprimate în zeci, sute și, în câteva cazuri, mii de bucăți. Spre exemplu, numărul măști cu grad înalt de protecție (FFP2 sau FFP3) alocate Sibiului din achizițiile lansate la nivel național este de 2.160 (raportat la necesarul de 20.000. Sau numărul combinezoanelor trimise până acum la Sibiu este de 1.697 (raportat la necesarul estimat la peste 12.000).

Necesar completat din donații

Platforma lansată de CJ Sibiu include și donațiile realizate până acum, precum și achizițiile lansate la nivel local din banii donați. Din aceste date rezultă, de exemplu, că au fost livrate până acum 1.200 de combinezoane, 1.000 de mănuși, 800 de măști FFP2, 30 de viziere și ecrane de protecție, 8.000 de măști chirurgicale și așa mai departe. Aceste date sunt publicate pe măsura finalizării achizițiilor, nefiind deocamdată centralizate pe categorii de materiale. Printre aceste achiziții mai sunt enumerate și cele în curs de livrare, cum ar fi opt paturi ATI, opt aparate de ventilație de înaltă performanță sau opt monitoare de funcții f=vitale cu modul ATI.

Transparență

”Facem astfel mai transparent răspunsul la nevoile celor care luptă contra cronometru împotriva răspândirii virusului, precum și acțiunile civice pornite de oameni extraordinari din proprie inițiativă. Suntem recunoscători că mii de sibieni și sute de companii au devenit solidari pentru a limita epidemia. Mulțumesc tuturor voluntarilor, companiilor și instituțiilor care s-au implicat activ în acțiuni de combatere și limitare a efectelor COVID-19. Va fi nevoie și mai departe de implicarea fiecăruia dintre noi!”, declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, într-un comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului.
”Puteți contacta #SolidariPentruSibiu prin telefon la numărul 0786 887 589 precum și prin e-mail, la adresa solidari.sibiu@cjsibiu.ro”, comunicat CJ Sibiu
Potrivit comunicatului, platforma este una de ”informare, comunicare și acțiune, inițiată de Consiliul Județean Sibiu pentru situația de criză cu care ne confruntăm, situație generată de răspândirea COVID-19”. ”Folosind #SolidariPentruSibiu poți face o propunere, poți oferi o donație, poți semnala o nevoie stringentă sau o situație umanitară în care ar trebui intervenit de îndată. Platforma include informații oficiale, situația fondurilor direcționate către spital și modul în care ele se utilizează, centralizarea nevoilor identificate la nivelul județului Sibiu și inițiativele comunitare active în județ”, se mai arată în respectivul comunicat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

K.Samuel

Acum 2 ani

Incetati odata cu prostiile astea cu donatiile! Cat timp sa mai spalam acest stat incompetent la fund? Si de ce? Pentru ce am platit impozite atata vreme? Sa cumpere ce e nevoie. Sa se agite. De-aia ii platim cu varf si indesat si platim impozite unui stat cu cumportament mafiot. Daca vrem sa facem statul performant, trebuie pusa presiune. Daca tot noi facem treaba, nu au de ce sa se reformeze.
Raspunde

daniela

Acum 2 ani

Donatiile se fac oricum din marja de profit pe care o pot redirectiona firmele . Stiam ca sunt 2 linii achizitionate in Sibiu , abia va porni una ........ cealalta ?! insa spitalul va fi unul de prima linie ! Bun asa! In ce privesc echipamentele, cifrele nu fac altceva decat confirma ceea ce cadrele medicale si medicii tin tara spun , lucreaza neprotejati! Colectiv, cu toata durerea lui, va fi nimic comparativ cu ce se va intampla acum ............. NU avem oameni capabili sa conduca!
Raspunde

Erlkonig

Acum 2 ani

Acum, dacă te te duci la spital, contează ca are, sau de unde are? Dupa ce trec astea, multi trebuie întrebați "ce-ai făcut în ultimii 5 ani?"
Raspunde

Altu'

Acum 2 ani

@samuel mentalitate noastră nu se schimba niciodată nu? Așteptați totul doar de la stat, orice s-ar face nu e bine, tipic as putea spune Nimeni nu spune că statul este bun sau performant, dar în momente de genul asta(covid) exista persoane care pot și chiar vor sa ajute și asta se întâmplă peste tot in lume(dați o simplă căutare și vedeți donații în Sua, Germania, Spania sau UK). Dar e mai simplu să stăm in casa și să arătăm cu degetul nu?
Raspunde

S

Acum 2 ani

Vrem nu vrem, asta e situația. Pana ne baga statul în seama dam noi.
Raspunde

Tudor

Acum 2 ani

Tot pe site-ul consiliului județean putem observa cum s-au majorat salariile (substanțial) în această perioadă, in instituție și în serviciile din subordine. In aceste condiții au tupeul sa rostească #solidaripentrusibiu și să aștepte donații de la cei care au intrat în șomaj tehnic?
Raspunde

Sorin m

Acum 2 ani

Vor donații ? Sa fim serioși. De ce mai plătim asigurări de sănătate ?
Raspunde

Marcu

Acum 2 ani

Donatiile nu sunt chiar prostii. Dimpotriva. Societatea are in vedere ca cetatenii trebuie sa se descurce cam singuri... Institutiile statului se uita sa vada cum ne mai pot insela si pe unde pot sa mai chelltuie bani aiurea; vezi "dezinfectarile" facute zilele astea de primarie. Primarie care sta linistita pe o MOVILA de fonduri care ar putea fi alocate de urgenta pentru cumpararea de echipamente. Si nu e vb de zeci sau sute de mii de lei asa cum au facut ci de multe milioane de EURO!
Raspunde

Joseph

Acum 2 ani

Corect...samuel...respect
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Primarul Cisnadie a afirmat "„Suntem echipați, avem tot ce ne trebuie, combinezoane, măști, ne-am organizat. Suntem în regulă cu tot spitalul. Să dea Dumnezeu să nu vină nimeni, dar dacă se întâmplă, suntem pregătiți. Avem instalat un cort la intrare pentru triere. Ne-am pregătit așa cum trebuie”, spune primarul" Cine il taxeaza pentru afirmatiile iresponsabile? Nimeni nu este pregatit pentru aceasta situatie.
Raspunde

Mister

Acum 2 ani

Ai dreptae Samule. Dar medici chiar au nevoie....Presiune o putem face pe stat nu pe spital.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Sa le fie rusine celor care au cumparat mai mult de o cutie de masti, acum stau in casa nu vor consuma mai mult de o cutie, restul le vor arunca dupa nebunie, mai bine lear duna sau da celor care nu au. Daca consiliu judetean a marit salariile ii puteti sanctiona la alegeri, dar romanul uita. Sistemul medical este o buba pe obraz data cu fond de ten, se termina fond dar sa marit buba, se asteapta sa explodeze. La noi se imbolnaveste sistemul medical apoi populatia. Imi este mila de doctori, inchisoare pentru managerii de spitale
Raspunde

CRISTINA

Acum 2 ani

PROPUN INTRAREA FUNCTIONARILOR SI CONDUCATORILOR DE LA PRIMARIA SIBIU, CONSILIUL LOCAL SIBIU, CONSILIUL JUDETEAN SIBIU IN CARANTINA PENTRU PROSTIE SI INCOMPETENTA. APROPO, A MAI AUZIT CINEVA DE PRIMARITA SI DE PRESEDINTA CONSILIULUI JUDETEAN ?????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus