Marţi,
16.08.2022
Parțial Noros
Acum
20°C

FOTO Artistul sibian Dan Perjovschi a modificat zidul de lângă TNRS. Acum are un „jurnal de virus”

FOTO Artistul sibian Dan Perjovschi a modificat zidul de lângă TNRS. Acum are un „jurnal de virus”

Artistul Dan Perjovschi continuă să vorbească lumii prin spiritul său creativ. Înainte ca țara noastră să intre în stare de urgență, artistul sibian a reușit chiar să marcheze acest moment istoric pentru întreaga lume pe Ziarul Orizontal, de lângă Teatrul Național Radu Stanca. Acum ține un „jurnal de virus”, pe care îl actualizează de fiecare dată când se întâmplă ceva notabil.

Dan Perjovschi ar fi urmat ca din această lună și până la finalul verii să aibă numeroase expoziții, atât în oraș cât și în afara lui. Din păcate însă, din cauza situației actuale în lume, toate activitățile sale au fost anulate, mutându-și întregul proces creator în online.

„Toate expozițiile mele, începând cu jumătatea lui martie, până în august, au fost amânate sau anulate. Aveam planificată o expoziție la un spațiu foarte mic de artă din Cluj, White Cuib. Este un spațiu destul de celebru în Cluj, unde au expus foarte mulți artiști importanți din România. Eu trebuia să am vernisajul în aprilie acolo. Când au început să apară semne aici că situația nu este prea grozavă cu răspândirea infecțiilor, am vorbit să facem poate expoziția numai pe vitrină, în geam. Însă pe măsură ce s-a strâns tot mai tare șurubul, am ajuns să renunțăm de tot la expoziție, am schimbat și conceptul și acum suntem doar online, pentru că nu am vrut să fac probleme nimănui”, explică artistul sibian.

Foto: Facebook/White Cuib Foto: Facebook/White Cuib

Nu este singur în acest demers. Astfel, curând vom avea ocazia de a urmări un proiect mult mai amplu, în cadrul căruia vor colabora mai mulți artiști, alături de Dan Perjovschi. „Proiectul se dezvoltă constant. Spre exemplu, în următoarele zile se va schimba din nou. O să fac un parteneriat cu un alt artist din Cluj, care se numește George Roșu și care de asemenea comentează zilnic lucrurile care se întâmplă în țară. Peste o altă săptămână sau două o să invităm artiști din străinătate să participe”, arată acesta.

Artistul sibian reușește să găsească și o parte bună în toată această problemă universală – cu toții vor trebui să găsească soluții să supraviețuiască și poate că unele dintre ele vor dăinui inclusiv după revenirea la viața de zi cu zi.

„E o situație pe de o parte interesantă, pentru că toți creatorii trebuie să regândim anumite lucruri și poate găsim soluții sau alte practici care vor rezista și când lucrurile vor reveni la așa-zisa normalitate. Pe de altă parte, cel puțin în România, galeriile comerciale, care trăiau în urma vânzării de artă, spațiile non-profit, în general aria aceasta independentă va avea mult de suferit.”
Foto: Facebook/White Cuib Foto: Facebook/White Cuib

Zidul de lângă Radu Stanca a fost actualizat

L-am întrebat pe Dan Perjovschi dacă a reușit să actualizeze și Ziarul Orizontal de lângă Teatrul Național Radu Stanca, una din emblemele culturale ale orașului nostru. Răspunsul a venit imediat – da!

„Exact când s-a anunțat că de luni se intră în stare de urgență, m-am dus sâmbătă și duminică și l-am upgradat. Are o secțiune cu virusul, în care am scris Stați acasă, Dacă te izolezi, mă salvezi, lucruri de genul acesta și câteva dintre elementele care au apărut apoi și în online. Deocamdată nu mai merg, să vedem întâi ce se mai întâmplă”, a povestit artistul, râzând.

dan perjovschi pandemie3 dan perjovschi pandemie2 dan perjovschi pandemie1

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

zexe

Acum 2 ani

Artă de asta face și nepotu-meu de șase ani.
Raspunde

Voltaire

Acum 2 ani

Aici se face o confuzie intre meritocratie si mediocratie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Just

Acum 2 ani

Nepotu' lu' matale are in acest caz mari șanse de a fi primul milionar român la vârsta de 10 ani.
Raspunde

raspandache

Acum 2 ani

Omul ăsta e ca un coronavirus: #rezistent, dăunător, infectează categoriile vulnerabile (naivii) și n-are nici tratament.
Raspunde

anonim

Acum 2 ani

Inca un mare artist care pare ca va fi apreciat in masa din pacate post mortem judecand dupa comentariile de la acest articol.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus