Joi,
13.06.2024
Ploi Moderate
Acum
22°C

Sibienii, fruntași în statul acasă. Google a lansat ”Raportul Mobilității” în contextul pandemiei COVID – 19

Sibienii, fruntași în statul acasă. Google a lansat ”Raportul Mobilității” în contextul pandemiei COVID – 19

Prezența sibienilor în centre comerciale a scăzut cu 83% în ultimele două săptămâni. În parcuri, scăderea este de 70%, iar la locurile de muncă de 42%. Procentul prezenței în zonele rezidențiale a crescut în această perioadă cu 15%.

Google a lansat Community Mobility Reports, un instrument care generează rapoarte privind mobilitatea populaţiei, în contextul pandemiei COVID-19. Rapoartele sunt la nivelul României până la nivel de județ, iar din această perspectivă județul nostru este printre cele mai ”cuminți”, în contextul pandemiei de COVID-19.

2020-03-29_RO_Mobility_Report_en

Statistica are șase indicatori: zone comerciale și recreare, magazine alimentare și farmacii, parcuri, stații de tranzit, locuri de muncă și zonă rezidențială. Cifrele din dreptul Sibiului sunt îmbucurătoare, fiind printre județele ai căror cetățeni au înțeles gravitatea situației în care ne aflăm: zone comerciale și recreare (-83%), magazine alimentare și farmacii (-63%), parcuri (-70%), stații de tranzit (-73%), locuri de muncă (-42%) și zone rezidențiale (+15%). În comparație, în județul Teleorman, cifrele sunt mult diferite: zone comerciale și recreare (-56%), magazine alimentare și farmacii (-47%), parcuri (-21%), stații de tranzit (-55%), locuri de muncă (-24%) și zone rezidențiale (+13%).

La nivel național, scăderea traficului din zonele comerciale și de recreere a scăzut cu 81%, în magazine alimentare și farmacii -53%, în parcuri -60%, în zonele de tranzit -72%, locuri de muncă -39%, zone rezidențiale +15%.

Primul raport

Google a anunțat că va publica periodic astfel de rapoarte, astfel încât să ajute autoritățile în luarea de măsurilor de prevenție și protecție pentru populație. "În contextul pandemiei de COVID-19, se pune accent pe strategii de sănătate publică, precum distanţarea socială, pentru a reduce rata de transmisie a virusului. În Google Maps sunt utilizate date agregate, anonime, care arată cât de aglomerate sunt anumite locuri. Astfel se pot identifica blocajele în trafic sau orele în care anumite spaţii publice sunt aglomerate. Oficialii din sistemul de sănătate consideră că acest tip de date, agregate şi anonime, pot fi utile pentru a lua decizii critice în lupta împotriva COVID-19. Începând de astăzi, Google publică prima versiune a rapoartelor privind mobilitatea populaţiei în contextul pandemiei COVID-19 - COVID-19 Community Mobility Reports, pentru a oferi date privind schimbările în mobilitatea populaţiei ca urmare a muncii de acasă, izolării la domiciliu şi altor politici menite să aplatizeze curba pandemiei. Aceste rapoarte ajută autorităţile, şi în acelaşi timp respectă politicile Google referitoare la confidenţialitatea datelor", se arată într-un comunicat al Google.

Datele îi pot ajuta pe oficiali să observe schimbări în drumurile pe care le fac oamenii, iar pe baza acestora să facă recomandări referitoare la orele de funcţionare a magazinelor sau să informeze serviciile de livrare la domiciliu. ”Rapoartele vor afişa procentual creşterea sau descreşterea numărului de vizite pentru un anumit loc, fără să arate numărul absolut de vizite. Pentru a proteja confidenţialitatea, nu vor fi disponibile în niciun moment informaţii personale de identificare, precum locaţia unui individ sau mişcările sale. În cazul unor ţări, rapoartele vor oferi informaţii detaliate şi la nivel regional, pentru a răspunde astfel de nevoie urgentă de date. În următoarele săptămâni, Google va adăuga mai multe ţări şi regiuni în lista de raportare, pentru ca aceste rapoarte să fie de ajutor celor din sistemului public de sănătate din întreaga lume, care se fac eforturi pentru a proteja populaţia de răspândirea COVID-19", explică reprezentanţii Google.

Contribuim cu toții...

Datele care creează Community Mobility Report au la bază aceeaşi tehnologie de colectare de date anonime, pe care Google o foloseşte în toate produsele sale, susține compania. Pentru aceste rapoarte este utilizată confidenţialitatea diferenţială, care permite obţinerea de rezultate de calitate ridicată fără identificarea niciunui individ. Persoanele care au activează "istoricul locaţiei" pot alege să dezactiveze funcţia oricând, din Contul Google. Mai mult, pot oricând şterge istoricul locaţiei din "Cronologia dumneavoastră".

Rapoartele acoperă 131 de ţări, inclusiv România, iar adresa la care se găseşte acest instrument este https://www.google.com/covid19/mobility.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Roman

Acum 4 ani

Este soare, frumos...se duc oamenii la cimitir!
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 4 ani

Daca nu ne comparam putin cu Teleorman sau Vâlcea, nu ne simțim bine? Chiar nu avem alte treburi de facut, altceva de analizat, nu vedem ca haos e la spitalul judetean, ce somaj in crestere avem, etc? Pai de aia am scazut ca oraș si zona masiv in ultimii ani, ptr ca ne comparăm cu toate judetele slabe ale țării si daca dam bine prin raportare, avem impresia ca suntem cei mai tari. Asa si România e mai tare ca tarile africane, spre exemplu, dsr asta nu ne incalzeste cu nimic. Trezirea la realitate, fraților!
Raspunde

S

Acum 4 ani

Economic sigur nu am scăzut fata de alte județe bogate în ultimii ani. Tot acolo sus eram, cu Cluj, Timiș, Brașov. A, ca administrația a rămas în urma, aia e altceva.
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

adik, vrei sa-ti zica Google ce haos e in spital? tu citesti articolul, sau numa' postezi ce-ti transmite gabita?
Raspunde

Flaviu

Acum 4 ani

Sibienii. Mereu fruntași. Mereu cei mai. Intretinandu-si cu indarjire obsesia asta provincială ridicolă. In vreme ce spitalele din Sibiu, sistemul universitar din Sibiu, sunt SUB ORICE CRITICĂ. In timp ce ISU se contrazice cu DSP-ul ca in filmele cu prosti. Ei, sibienii, sunt in continuare cei mai. Oare cum stam la testari? Ne comparam si aici cu vreun oras european?
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

pai, si de ce nu te duci inapoi, la vale, de unde-ai vent?
Raspunde

Andu

Acum 4 ani

Cu alte cuvinte ni se spune cat de urmariti suntem la tot pasul.. in numele binelui da a stii ei cand ne e mai ok sa mergem la un magazin, ca interval orar, ne verifica, analizeaza si urmaresc fiecare pas de parca am fi pestisori in acvariu. Da pe Dinca nu l-au putut analiza luni de zile.. sa va fie rusine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus