Luni,
20.03.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Ministrul finanțelor anunță că bugetarii nu vor mai intra în șomaj

Ministrul finanțelor anunță că bugetarii nu vor mai intra în șomaj

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmă că nu există la nivelul ministerului nicio discuţie despre şomajul tehnic pentru bugetari şi nu susţine un astfel de proiect.

"Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor Publice şi nu este ceva ce eu aş susţine în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administraţia publică", a declarat, luni seară, la Digi 24, Florin Cîţu, întrebat despre proiectul care vizează intrarea în şomaj tehnic a bugetarilor din anumite sectoare.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că toţi angajaţii, chiar şi cei din instituţiile publice, trebuie să preia din povara crizei provocată de coronavirus, de aceea a fost elaborat un proiect prin care angajaţii de la stat vor intra într-o formă de şomaj tehnic.

"Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane de angajaţi din mediul privat la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul PFA, intreprinderilor familiale sau altor forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta am hotărât, împreună cu ministrul Muncii şi cu ministrul Finanţelor, să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o formă de preluare a acestei greutăţi, printr-o formă de solidaritate, mecanism pe care l-am gândit şi din raţiuni epidemiologice, pentru a reduce riscul de răspândire”, a declarat Orban.

Premierul a mai spus că mecanismul este simplu: jumătate din angajaţii unei instituţii vor lucra, iar cealaltă va sta în somaj tehnic în aceeaşi perioadă. Acest lucru ajută şi la diminuarea răspândirii coronavirusului.

Orban a mai spus că economia la buget prin implementarea unei astfel de măsuri este cuprinsă între 1,2 şi 1,5 miliarde de lei.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, afirmă, referindu-se la şomajul tehnic şi la o reducere a veniturilor demnitarilor, că un act normativ care să prevadă acest lucru nu a fost încă finalizat, iar decizia va fi luată „în echipă”, pentru că este nevoie de solidaritate indiferent de funcţiile pe care unii le ocupă. Alexandru a precizat că „este o chestiune de zile” până când o decizie în acest sens va fi făcută publică.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Toma

Acum 2 ani

Nu v-ati prins?Bugetarii(mai ales cei care ard gazul) sunt ai PSD-ului iar alegerile sunt la orizont si se pot intoarce impotriva celor de la guvernare!Ce conteaza daca ei nu aveau de lucru nici in afara coronavirusului,poate ii castigam de partea noastra!Josnicia si indiferenta politicienilor intrec orice imaginatie!Ce ne pasa noua de cei care raman fara bani,pe drumuri si fara mancare!Eu cred ca este doar o adiere efectul acestui virus fata de uraganul crizei economice ce va urma.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

///

Acum 2 ani

Tomo, Tomo, fericit ce-l ce crede si nu vede! De ce ar fi ai pesedeului? Nici in saptamanile astea de cosmar, cand ne ferim unii de altii ca sa nu ne molipsim nu poti renunta la politica si la ura?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus