Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Cisnădie: fabrica unde lucra persoana decedată de Covid-19, închisă pentru dezinfecție. Mai mulți angajați, în concediu medical

Cisnădie: fabrica unde lucra persoana decedată de Covid-19, închisă pentru dezinfecție. Mai mulți angajați, în concediu medical

A fost suspendată pentru dezinfecție activitatea fabricii de produse medicale din Cisnădie, la care era angajată femeia de 50 de ani care a decedat în cursul zilei de marți, în urma infecției cu SARS-CoV-2. Autoritățile nu au finalizat, încă, ancheta epidemiologică, în cadrul căreia a fost descoperită o a doua angajată ca fiind infectată cu noul coronavirus. Ambele persoane erau în concediu medical de aproape două săptămâni.

Citește și ACTUALIZARE Alertă Covid-19. Aproape 300 de angajați ai unei fabrici, trimiși în carantină, alături de familiile lor

Cazul de la Cisnădie a atras atenția prin faptul că, potrivit Grupului de comunicare strategică, decesul femeii de 50 de ani a survenit în aceeași zi în care a fost internată la Spitalul județean Sibiu, secția ATI. Iar fișa medicală a femeii nu avea date referitoare la antecedentele patologice, au mai informat autoritățile medicale. Femeia era angajată a Raguse Medizinische Produkte România, cu sediul în Cisnădie, fabrică al cărei colectiv numără aproape 300 de angajați, dintre care a mai fost confirmat un alt caz de infecție cu noul coronavirus.

Reprezentanții fabricii din Cisnădie arată, pentru Turnul Sfatului, că atât femeia care a decedat în urma infecției, cât și cea de-a doua persoană confirmată ca fiind infectată erau în concediu medical de aproape două săptămâni. ”Am suspendat activitatea în fabrică, deoarece am considerat că se impune igienizarea și dezinfecția spațiului. Decizia pentru aceste acțiuni a fost luată de îndată ce ne-a fost confirmat de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică faptul că decesul colegei noastre a fost cauzat de noul coronavirus. Am ales societatea cu care să realizăm aceste acțiuni pe baza recomandărilor autorităților, drept urmare în data de 16 aprilie s-a realizat”, arată reprezentanții companiei Raguse, pentru Turnul Sfatului.

În așteptare

Reprezentanții fabricii din Cisnădie arată că, deocamdată, producția nu a fost repornită, fiind așteptate concluziile autorităților din domeniu. Autorități care, deocamdată, nu au aceste concluzii finale. ”În cazul femeii decedate în vârstă de 50 de ani s-a demarat anchetă epidemiologică și detalii despre persoanele contactate de aceasta și măsurile care s-au luat în fiecare caz se fac publice după finalizarea anchetei”, arată reprezentanții Instituției Prefectului, pentru Turnul Sfatului. Conform procedurilor Direcției de Sănătate Publică în cadrul anchetelor epidemiologice, pe măsură ce sunt identificate persoanele care au intrat în contact cu cele confirmate a fi infectate cu noul coronavirus se dispun măsuri de izolare și, după caz, de testare și de internare.

”Noi asta încercăm să aflăm și insistăm foarte mult pentru a ști ce avem de făcut, astfel încât toată lumea să fie împăcată și liniștită. Așteptăm indicațiile autorităților”, arată reprezentanții fabricii din Cisnădie.

Companie cu reguli stricte

În afara celor două angajate ale Raguse confirmate cu noul coronavirus, în concediu medical cerut de mai bine de două săptămâni mai sunt și alte persoane din colectiv, au confirmat pentru Turnul Sfatului reprezentanții fabricii. Numărul angajaților companiei este de aproape 300, număr în care este inclus și personalul TESA, dar și cel auxiliar (portari, șoferi etc). ”De aproape trei săptămâni numărul celor care vin la serviciu este destul de redus, deoarece mulți și-au luat concediu medical. Iar colegii noștri din zona de producție lucrează în două schimburi, efectuate în trei hale de producție”.

Cele două cazuri de coronavirus confirmate vin în contextul în care fabrica la care sunt angajate are reguli foarte stricte de igienă, având în vedere profilul activității. În plus, mai arată reprezentanții Raguse, măsurile de igienă și dezinfecție au fost crescute încă de dinaintea instituirii stării de urgență la nivelul întregii țări, ca urmare a epidemiei noului coronavirus. ”La noi, având în vedere specificul producției, oricum regulile sunt stricte. Avem soluții cu care dezinfectăm în mod regulat, dezinfecții care acum sunt realizate de trei ori pe zi. Angajații nu intră în fabrică utilizând îmbrăcămintea de afară. Pe lângă asta, din 12 martie, deci înainte de instituirea stării de urgență, am realizat și implementat un plan de măsuri în contextul epidemiei de coronavirus. Am schimbat circuitul de acces în halele de producție, am făcut distanțiere în sala de mese, la vestiare. Am redus programul de muncă tocmai pentru a reuși să implementăm toate aceste măsuri de distanțare. Monitorizăm temperatura angajaților, pe lângă faptul că am insistat în acțiuni de informare și conștientizare asupra actualei situații. În fiecare zi, înainte de a intra la serviciu, fiecare angajat completează o declarație prin care confirma faptul că nu a intrat în contact cu persoane suspecte de a fi infectate ori venite din zone roșii și că nu manifestă simptome specifice infecției cu noul coronavirus. Angajații au fost instruiți ca în cazul apariției unor simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2 să contacteze medicii, să anunțe compania și să nu mai vină la serviciu. Toți angajații au luat la cunoștință de aceste măsuri și recomandări sub semnătura proprie”, arată reprezentanții fabricii din Cisnădie.

”Soțul este în stare bună”

Primarul orașului Cisnădie, Gheorghe Huja, recomandă cetățenilor să respecte regulile instituite prin ordonanțele militare și să nu contribuie la răspândirea unor informații din surse neverificate. Mai ales că decesul femeii de 50 de ani a stârnit o serie întreagă de zvonuri. ”Soțul său, care de asemenea a fost confirmat pozitiv, este în stare bună, nu mai are temperatură. Suntem pregătiți, în cazul în care este nevoie, să ne oferim sprijinul”, asigură Gheorghe Huja.

raguse-rumaenien

Cu spații de producție în Germania, România și Maroc, compania Raguse (înființată în 1980) este specializată în producția de materiale medicale, cum ar fi cearșafuri de unică folosință pentru sălile de operație, de exemplu. Fabrica din Cisnădie a fost înființată în 1991.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus