Miercuri,
26.06.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Dacă nu merg a biserică de Paști, am voie să merg la cimitir? Răspunsurile DSU pentru populație

Dacă nu merg a biserică de Paști, am voie să merg la cimitir? Răspunsurile DSU pentru populație

Departamentul pentru Situații de Urgență a publicat pe platforma națională de pregătire a populației fiipregatit.ro o serie de răspunsuri la întrebările ridicate de populație în perioada sărbătorilor pascale.

Oamenii sunt sfătuiți să petreacă Paștele în mod responsabil, să evite deplasările la rude și sunt avertizați că ieșirile la picnic sunt interzise.

Redăm întrebările și răspunsurile publicate de DSU.

„Toate măsurile adoptate în această perioadă sunt doar pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi. Persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces – dacă sunteți asimptomatic, dar totuși infectat, îi puteți infecta fără să știți.

Pot participa la slujba de Înviere la biserică? Nu. Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise pe canalele TV și pe Internet. Vezi recomandările Patriarhiei Române

Pot să ascult slujba din stradă sau din mașina proprie în fața bisericii? Nu. Ascultarea slujbei nu este motiv justificat pentru deplasarea în afara locuinței pe baza declarației pe propria răspundere, iar adunarea în stradă a mai multor persoane crește riscul infectării și este o încălcare a prevederilor Ordonanțelor Militare numărul 2 și 4.

Pot merge să iau pâine binecuvântată (Paști) și Sfânta Lumină de la biserică? Nu. Acestea vor fi distribuite, la solicitare, la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, după cum urmează: - Pâinea binecuvântată (Paști) va fi distribuită vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 –00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00. - Sfânta Lumină va fi distribuită sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine? Nu. Acest lucru este permis doar în cazul slujbelor de înmormântare/cununie/botez cu un număr redus de persoane (maximum 8), situații reglementate prin ordonanțele militare. Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.

Pot să îmi vizitez părinții/prietenii și să iau masa cu ei de Paște? Nu este permisă deplasarea pentru vizitele făcute fără motive justificate (ex: punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor sau punctul 4 – motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave). Recomandăm să vă rezumați a le duce produse pentru masa de Paște, în cazul în care nu se pot aproviziona singuri, să evitați contactul direct sau apropiat și să păstrați legătura prin telefon/Internet.

Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui? Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.

Pot să scot copiii afară la plimbare? Da, în apropierea locuinței, în grupuri nu mai mari de 3 persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire. Este interzis să mergeți în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi infectat.

Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel? Da, dar: - trebuie să ai la tine cartea de identitate și declarația pe propria răspundere (bifează punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor) - trebuie să te asiguri că agentul economic este autorizat, respectă condițiile de igienă și îți poate da documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță sau factură.

Poate persoana de la care cumpăr carne de miel în fiecare an, să vină să mi-o aducă acasă? Da, poate veni, dar trebuie să dețină asupra sa documentele necesare conform ordonanțelor militare.

Mai vin comercianții cu turmele de miei la intrarea în oraș? Nu. Acest lucru nu este permis și nu se mai întâmplă în contextul actual.

Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște? Da, dar: - trebuie să ai la tine cartea de identitate și declarația pe propria răspundere (bifează punctul 4 – motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave) - evită contactul direct sau apropiat cu persoanele în vârstă pentru a le și a vă proteja (reamintim că persoanele infectate pot fi asimptomatice, însă pot transmite virusul foarte ușor, deci te poți infecta și poți infecta pe alții fără să știi)”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Nostradamus

Acum 4 ani

Poti merge la cimitir - dar trebuie sa ramai acolo ! one way ticket !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus