Luni,
17.01.2022
Innorat
Acum
2°C

Un sibian și doi bucureșteni proiectează un costum cu aparat de filtrare a aerului, pentru medicii români

Un sibian și doi bucureșteni proiectează un costum cu aparat de filtrare a aerului, pentru medicii români

Trei tineri lucrează împreună, de la distanță, pentru ca angajații din sistemul medical să aibă parte de un element de protecție în plus, în lupta cu infecțiile cu COVID-19. Aceștia încearcă să creeze un costum dotat cu un aparat de filtrare a aerului - PAPR. Echipa s-a format prin intermediul unui grup de pe WhatsApp și este formată dintr-un sibian și doi bucureșteni.  

Teo Pavel, Iulian Carp și Cezar Cobianu, trei tineri cu vârste între 27 și 37 de ani, lucrează împreună pentru a crea un costum dotat cu ventilator cu filtru de aer - PAPR sau powered air-purifying respirator (n.r. costum de protecție NBC cu filtroventilație).

„Am văzut cu toții în fotografii cum arată personalul medical după o tură în echipamentul standard de protecție. Răni pe față, de la ochelari, mască, elastice puternice, umiditate și căldură. Costumul trebuie să fie deci confortabil, ventilat pentru temperatură și umiditate controlate, cu aport de aer proaspăt, decontaminat printr-un filtru cu capacitatea de a reține particulele virale”, spune Cezar Cobianu.
Cei trei - doi din București și al treilea de la Sibiu - s-au întâlnit prin intermediul unui grup de voluntari pe WhatsApp și au decis să își combine cunoștințele. „Inițial proiectam și printam adaptoare de filtre pentru măști de snorkeling. O soluție simplă și eficientă pentru a proteja cadrele medicale de o potențială infecție virală. Pe măsură ce grupul creștea ne-am organizat tot mai bine împreună cu Alin Deteșan, unul din inițiatorii mișcării”, povestește Teo Pavel, din Sibiu.

Iulian Carp a fost cel care a propus conceptul, reușind să atragă atenția celorlalți doi voluntari, cu care acum face echipă.

„Acum două săptămâni am văzut un video despre cum se ocupă personalul medical din Coreea de Sud de pacienții cu Covid-19 și am observat că au un dispozitiv ca cel pe care ne dorim noi să îl facem. Am dat de asemenea și peste un tutorial DIY (n.r. do it yourself) despre cum să faci un astfel de dispozitiv basic. Am început să caut pe net diverse soluții privind cum s-ar putea face și asupra materialului filtrant pe care îl putem folosi. Între timp am intrat și pe un grup de makers din Sibiu alături de un prieten cu care printăm viziere și făcând o scurtă prezentare am reușit să atrag sprijinul lui Teo Pavel (Sibiu) și al lui Cezar Cobianu (București)”, spune tânărul bucureștean.
Pentru Cezar povestea a început pe 20 martie, atunci când, alături de mai mulți colegi, a decis că este momentul să se implice mai mult, să ajute cu orice poate. „Situația era încă foarte critică din punct de vedere al disponibilității materialelor de protecție, știam că s-au demarat procedurile de achiziție dar și că piața internațională este într-un context de competiție intensă. Am înțeles că producția internă de echipamente de protecție va deveni importantă și am încercat să identificăm provocările antreprenorilor români în a face o reconversie rapidă a producției. Pe scurt, proiectare și prototipare, pregătirea producției și achiziția utilajelor, certificare și omologare, lanțul de aprovizionare național.”

Teo și Iulian au conceput partea electronică și de filtrare, iar Cezar se ocupă de partea textilă. Costumul la care lucrează îndeplinește simultan rol de protecție și de confort. Fiind ventilat, corpul își păstrează temperatura optimă, făcând astfel posibilă folosirea costumului pe parcursul mai multor ore.

„După multe discuții și ședințe aproape zilnice am reușit să proiectăm un prototip funcțional. Între timp am reușit să ne împărțim atribuțiile: Iulian studiază alte sisteme existente și părțile componente, producători de filtre și componente alternative. Cezar se ocupă de costum, casca și sistemul de tubulatură. Eu am proiectat modelul 3D al carcasei unității de ventilație, electronică și mecanică. Sunt foarte bucuros că avem primul prototip funcțional. Următorii pași sunt testarea parametrilor tehnici și evaluarea & certificarea”, relatează Teo.
Un aparat foarte scump, conceput aici la un preț accesibil

Cei trei meșteri explică faptul că aceste dispozitive sunt scumpe și greu de găsit în această perioadă. Acesta a fost și unul din motivele pentru care au ales să lucreze la un proiect asemănător, care poate fi preluat de producătorii din țară.

„Marea problemă cu dispozitivele deja existente în comerț este că sunt scumpe și greu de găsit, prețul unui dispozitiv complet fiind în jurul sumei de 1.300$, iar prototipul nostru sperăm să îl concepem în limita sumei de 1.500 de lei, cu un proiect ce poate fi ușor preluat pentru producție de serie de către producători români.”
Proiectarea a plecat de la principiul prototipării rapide. Piesele sunt proiectate astfel încât să fie printate 3D cât mai rapid și eficient, pe orice tip de imprimantă. „Ce am găsit și prioritizat nu este o idee inovatoare, nu era timp pentru asta, dar este o idee folosită în zona anglo-saxonă și mai puțin în Europa, cu excepția industriei petrochimice. I se spune costum PAPR sau, în armata română, costum de protecție NBC cu filtroventilație”, spune Iulian.

În procesul de design au fost urmăriți câțiva parametri despre care tinerii spun că sunt esențiali în conceperea costumului: Portabilitate și ușurință în folosire, întreținere minimă, dezinfectare ușoară, autonomie ridicată și posibilitatea de încărcare foarte ușoară, cu orice încărcător de telefon mobil.

Dacă doriți să îi susțineți în demersul lor, puteți face donații pe www.ocomunitate.ro, iar dacă aveți abilități de care credeți că voluntarii s-ar putea folosi în această perioadă, puteți să vă înscrieți AICI.

Foto principală: Teo Pavel testează PAPR-ul/Facebook - Comunitatea Makerilor din Sibiu

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus