Joi,
06.10.2022
Ploi Scurte
Acum
5°C

Klaus Iohannis, despre ce va fi după 15 mai: ”nici nu știm când revenim la o viață normală”

Klaus Iohannis, despre ce va fi după 15 mai: ”nici nu știm când revenim la o viață normală”

Președintele României, Klaus Iohannis, arată că măsurile de relaxare ce urmează să fie adoptate gradual după 15 mai ar putea fi anulate de îndată ce statisticile vor indica o creștere a numărului celor infectați cu noul coronavirus.

”După o lună și jumătate, în această epidemie, autoritățile, cu medicii și cu românii au obținut rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic, echilibru și societatea a dovedit că are maturitate”, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis, într-o conferință de presă organizată la Cotroceni marți după-amiaza.

După 15 mai: tot câte maxim trei, tot fără restaurante sau mall-uri

Despre relaxarea interdicțiilor introduse de aproape două luni, președintele României a anunțat că acestea vor fi adoptate gradual, cel mai probabil la intervale de câte două săptămâni - o lună. ”Se discută foarte mult zilele acestea despre măsurile de relaxare. Am anunțat că după 15 mai anumite restricții vor fi reduse, dar trebuie să fim atenți: nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar putea duce toate rezultatele de până acum. Ne vom putea întâlni tot maxim câte trei. Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate decât dacă vom avea un motiv foarte serios. În majoritatea instituțiilor va fi cineva la ușă care să ne ia temperatura”, a anunțat Iohannis dintre măsurile care vor putea fi instituite după jumătatea lunii mai.

Nici festivalurile nu vor fi permise, a mai anunțat Iohannis, iar competițiile sportive, dacă vor fi permise, vor fi fără spectatori. La fel, nici restaurantele sau mall-urile nu urmează a fi deschise de luna viitoare. ”Măsurile de reducere a restricțiilor vor fi graduale, nu se întâmplă totul o dată. Și întotdeauna cu ochii pe statistică. Dacă după o măsură infecțiile cresc din nou, se anulează acea măsură”, a mai spus președintele României.

Iohannis a reiterat ideea că, după 15 mai, responsabilitățile cetățenilor vor crește. ”Și noi, simpli cetățeni, trebuie să dăm exemple. După 15 mai vom avea obligația să purtăm măști când suntem în spații publice închise, când mergem cu autobuzul, metroul sau așa mai departe. Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare”, a mai concluzionat Iohannis. Nici măcar la vară, a mai arătat președintele, renunțarea la mască în spațiile publice închise nu va fi permisă.

”În realitate”...

”Repet, pericolul nu a trecut și este nevoie, în continuare, de maximă atenție. Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în niciun caz că revenim la viața noastră de dinainte de epidemie. Nu înseamnă o revenire bruscă la realitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nici nu știm când revenim la o viață normală”, a atras atenția președintele României.

grafic iohannis

El a prezentat și un grafic comparativ al numărului de persoane infectate în diferite țări, raportat la un milion de locuitori. ”S-a ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. De exemplu, sus, în grafic, regretabil, aproape 5.000 de spanioli dintr-un milion sunt corona-pozitivi. În Italia avem mai puțin de 3.000 dintr-un milion de italieni. Și dacă ne uităm cu mare atenție, ne arată că în România avem aproximativ 600 de bolnavi dintr-un milion de români. De aceea am spus că autoritățile, împreună cu medicii, cu românii care s-au ținut de ceea ce au cerut au rezultate foarte bune. Nu ar fi păcat să renunțăm la aceste rezultate obținute cu greu?”, s-a întrebat Iohannis retoric.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

2cents

Acum 2 ani

"Pentru o Românie normală" - Ironie a sorții, nu ne iese...
Raspunde

///

Acum 2 ani

Sloganul ala electoral s-a intors impotriva noastra... Nimic nu e intamplator... Prea a sarit la gatul unora... Dar de ce sa suferim toti pt. aroganta unuia?!
Raspunde

ne-am intors de unde-am plecat

Acum 2 ani

acum vedem ca de fapt in capul sasului, Romania normala e fix Romania ultimilor 30 de ani, inseamna sa dai vina pe ciuma rosie pt orice. de ce sa-ti pui guvernul la lucru cand poti pune aceeasi veche placa cu psd-ul ?
Raspunde

Ghandi

Acum 2 ani

...daaca nu stii - intreaba pe mutti merkel 1!
Raspunde

Rammstein

Acum 2 ani

Stați acasă!!!.. stați acasă!!!..uite și ăsta e un mod de a conduce o țară...din ordonanța în ordonanța la victoria finală..!!..a fost interesant felul cum a răspuns Președintele la întrebarea ...o limită de timp pentru relaxare... asta-i fantastică !!!...nu știm , poate dura o lună,un an..mai mulți ..eu sper că până la sfârșitul mandatului să scăpăm de virus... să fim sănătoși cu toți până atunci...
Raspunde

Oigo

Acum 2 ani

Medicii se ocupa de bolnavi, noi respectam distantarea, dar guvernul si presedintele ce anume fac? In afara de masurile restrictive. Ca sa tai e simplu.
Raspunde

Oigo

Acum 2 ani

Aha, sa inteleg ca va fi un yoyo cu masurile. Ba sunt, ba sunt retrase. Dupa ce criterii cred ei. Cred ca va fi o incantare efectul acestei incertitudini asupra planurilor noastre si ale companiilor. M-am lamurit totusi, daca vreau claritate si calm astept declaratiile lui Orban. El si guvernul sper sa vina cu grafice clare si conditiile exacte in care se deviaza de la ele si pentru ce categorii. Cred ca putem avea pretentia dupa 2 luni la mai mult decat "nu stim" de la ei. Ca de aia ii platim. Si cand e vorba de libertatile si drepturile noastre, nu ma intereseaza criticiile presedintelui (echidistant politic!) la adresa opozitiei. Urasc psd si singur, nu am nevoie sa-mi aduca aminte iohannis, cand astept de la el sa stiu cam ce pot sa fac in urmatoarea perioada.
Raspunde

Deutsche Welle

Acum 2 ani

...se pare ca in Ro avem o dictatura militara in curs de instalare 1
Raspunde

Voltaire

Acum 2 ani

As vrea sa stiu si eu care este media de timp la care Johannis se contrazice cu el insusi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus