Spitalul județean Sibiu devine al 18-lea centru din România unde pacienții diagnosticați a fi infectați cu SARS-CoV-2 vor fi tratați cu plasmă umană hiperimună. Cu alte cuvinte, cei bolnavi de Covid-19 vor primi anticorpi din plasma recoltată de la sibienii vindecați.
Amplasarea în cadrul Spitalului județean Sibiu a aparaturii care facilitează accesul sibienilor la tratamentul cu plasmă umană hiperimună a început din cursul zilei de joi, urmând a fi finalizată în următoarele zile. ”Mâine se face pregătirea personalului (care să lucreze cu noua aparatură – n.r.). Ne vom număra prin cele 18 centre din țară care vor asigura un astfel de tratament și la nivelul Sibiului”, a anunțat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, în ședința de joi după-amiaza.
Cum funcționează?
”Plasma va fi prelevată de la pacienții vindecați la Sibiu. Pacienții care s-au vindecat au anticorpi dezvoltați împotriva acestui virus. Plasma, care este parte integrantă a sângelui, are acești anticorpi. Prin urmare, prin plasma recoltată de la pacienții vindecați, celor bolnavi li se administrează anticorpii necesari”, descrie dr. Florin Grosu, directorul medical al Spitalului județean Sibiu, pentru Turnul Sfatului. Tratamentul cu transfuzie de plasmă, care a fost aplicat atât de cadrele medicale chineze în cadrul actualei pandemii, nu este o metodă nouă. Și nici nu este o garanție a vindecării, dar este un ajutor evident. ”Poate face parte din tratament, dar nu exclude tratamentul medicamentos. Depinde și de cât de grav este cazul, nu este un panaceu, un tratament care sigur vindecă”, mai adaugă dr. Florin Grosu.Donatorii sunt voluntari
În România, metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei a fost finalizată de Ministerul Sănătății în cursul săptămânii trecute și adoptată prin ordin de ministru. ”Potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați. Subliniem că, donarea de plasmă, asemenea donării de sange, este voluntară și neremunerată, în condițiile prevăzute în Legea 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice. Pentru selectarea pacienților vindecați, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării acestora, potențiali donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat. Tot Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare. Pacienții vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare”, descriu reprezentanții Ministerului Sănătății într-un comunicat de presă.Plasma astfel recoltată va fi supusă unor noi teste, care să confirme, mai apoi, eligibilitatea acesteia.
Cine beneficiază de tratament cu plasmă? Sursa: comunicat Ministerul SănătățiiSursa foto: XinhuaPlasma se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu Covid-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă Covid-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc următoarele criterii:
a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ministerului Sănătății , Consiliului Județean , Transfuzie Sanguină Sibiu , În România , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Daniela Cîmpean , Modulului Plasmatic , Ministerul Sănătății , Pentru Sibiu , tratați , Bulevardul Spitalelor , Tot Centrele , Florin Grosu
Vizualizari: 8590
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Joe Doe
Acum 1 oră
MergeTreaba
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 1 oră
Georje
Acum 2 ore
Uncas