Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Terapia cu plasmă hiperimună la Spitalul Județean Sibiu

Terapia cu plasmă hiperimună la Spitalul Județean Sibiu

O nouă veste bună pentru sibieni și pentru toți cei implicați în lupta împotriva pandemiei de coronavirus la nivelul județului: în baza contractului de sponsorizare încheiat între BESMAX PHARMA DISTRIBUTION SRL, în calitate de sponsor, Consiliul Județean Sibiu și SCJU Sibiu, spitalului i-a fost dat spre folosință gratuită, timp de 12 luni, un echipament nou de plasmafereză (colectare de plasmă umană), model AURORA Plasmapheresis Systems, produs de Fresenius Kaki Germania.

Sponsorul va pune la dispoziția spitalului, în mod gratuit și 100 de kituri de colectare de plasmă, de la același producător, compatibile cu echipamentul.

În completarea acestor eforturi, spitalul va demara achiziția pentru consumabile care să asigure continuarea tratamentului după epuizarea stocului inițial.

18 județe vor beneficia de dotare cu astfel de aparate în contextul în care BESMAX PHARMA DISTRIBUTION SRL a decis să susțină utilizarea experimentală, în scop terapeutic, a plasmei hiperimune, recoltate de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți), pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau cu risc de infectare din România, precum şi pentru tratamentul pacienților din România aflați în stare critică, inhibați, cu forme severe de pneumonie virală COVID- 19.

Conform contractului de sponsorizare, BESMAX PHARMA DISTRIBUTION acordă SCJU Sibiu o sponsorizare, in suma de 5.715 euro fără TVA, din care: 2.500 euro reprezintă valoarea de amortizare a echipamentului, aferentă celor 12 luni de utilizare gratuită, 1.950 euro reprezintă valoarea serviciilor de instalare - punere în funcțiune, instruirea personalului, întreţinere, reparaţii, asistenţă 24/7 pe durata de utilizare gratuită (12 luni), iar 1.365 euro fără TVA valoarea kiturilor de colectare plasmă umană.

terapie plasma autoimuna spital coronavirus

Echipamentul a fost instalat de către reprezentanții Besmax Pharma Distribution în data de 30 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu, iar în data de 1 mai, reprezentanții firmei au realizat și instruirea personalului.

În cadrul Centrului de Transfuzie se vor desfășura procedurile de colectare a plasmei de la pacienții deja vindecați de COVID-19, care va fi apoi transfuzată pacienților infectați, cu precădere celor cu forme grave ale bolii.

Este un mare câștig pentru comunitatea sibiană să poată beneficia de această formă inovatoare de tratament. Țin să mulțumesc companiei Besmax Pharma Distribution care a făcut posibil ca Sibiul să se regăsească printre județele care beneficiază de această dotare inovatoare, dar și cadrelor sanitare din SCJU Sibiu care au răspuns imediat solicitării noastre de a implementa un astfel de tratament la Sibiu, dând încă o dată dovada profesionalismului, grijii și responsabilității care-i caracterizează.” declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Terapia cu plasmă hiperimună recoltată de la convalescenții COVID-19 este folosită din ce în ce mai mult la nivel global, autoritățile sanitare din China, Statele Unite și din numeroase state din Uniunea Europeană autorizând utilizarea sa experimentală. Ne bucurăm că și România a făcut pași concreți în acest sens și că pacienții noștri vor putea beneficia de această terapie”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Ec. Cornel Benchea.

terapie plasma autoimuna spital coronavirus

Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI a fost stabilită prin ORDINUL nr. 654 din 22 aprilie 2020 emis de Ministerul Sănătății.

Conform acestuia:

  • potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre pacienţi care au fost internaţi pentru COVID-19, fiind confirmaţi prin test RT-PCR pozitiv, vindecaţi şi externaţi în urma RT-PCR negativ.
  • centrele de transfuzie sanguină vor încheia protocoale de colaborare cu spitalele care tratează pacienţi COVID-19 în vederea identificării pacienţilor vindecaţi, potenţiali donatori, cu respectarea reglementărilor naţionale şi europene de protecţie a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui acord informat;
  • spitalele vor furniza centrelor de transfuzie sanguină datele personale şi datele de contact ale pacienţilor eligibili, rezultatele testelor RT-PCR şi/sau ale testelor serologice, perioada internării şi data externării.
  • centrele de transfuzie sanguină vor contacta potenţialii donatori şi îi vor programa pentru consult, analize şi donare. Pacienţii vindecaţi pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare.

Pentru eligibilitatea donatorului trebuie să se aplice următoarele criterii:

  1. donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puţin un test COVID-19 negativ RT-PCR;
  2. intervalul între două donări de plasma să fie de minimum 2 săptămâni;
  3. prezentarea biletului de externare din spital şi a rezultatelor testelor RT-PCR şi opţional a testelor serologice pentru detecţia anticorpilor anti_SARS-Cov-2 (calitativ sau cantitativ);
  4. semnarea acordului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  5. încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus