Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Nu se poate

Non è possibile. It's not possible. Ez nem lehetséges. Nicht möglich. În alte limbi, aceste cuvinte pot da expresia neputinței. La noi, la români, e cu totul altceva. Nu se poate e sinonim și cu ”nu am chef”. Cu ”mi-e pur și simplu lene”. Cu ”sunt prea prost plătit să o fac și pe asta”. Cu ”aș vrea, dar trebuie să-mi pice și mie ceva”. Cu ”n-ai dosar cu șină”.

Un grup de IT-iști sibieni a lansat, alături de specialiști din medicină, afaceri, statistică și alte domenii o platformă științifică ce strânge potențiale metode de tratament împotriva noului coronavirus, putând da, într-o perioadă dată, un algoritm al ”tratamentului perfect”.

Chiar dacă nucleul inițiativei este format din sibieni, nu și-au propus nicio secundă să cheme, în cadrul proiectului, Spitalul Clinic Județean. Din start s-a pus problema birocrației, care zace în orice fel de instituție publică de la noi. Indiferent că-i în Suceava, Iași, Sibiu ori Arad. Într-o astfel de inițiativă, care reunește specialiști din peste 20 de țări, nu poți pune pe ”hold” totul, pentru că mai trebuie să vină o hârtie și ștampila e încuiată în nu știu ce birou.

Au cerut însă expertiza doctorilor români. Au fost refuzați, spun ei, pentru că medicii au considerat că sunt mult prea ocupați cu tratamentele, ca să poată participa la un studiu. Care, în paranteză fie spus, poate conduce chiar la îmbunătățirea muncii lor. Deci: ”nu se poate”, care, în sensul lui neaoș, poate ascunde orice: neîncredere, neputință, aroganță, plictiseală, orice.

Pe de altă parte, îmi pot închipui că viața unui medic român, în plină pandemie de coronavirus, nu e ușoară, iar un proiect nou poate fi aproape imposibil de făcut, în condițiile în care sistemul nu te ajută foarte mult. Dar de ce nu ajută prea mult? Pentru că ”nu se poate”.

În concursul european de proiecte la care au aplicat și sibienii noștri, românii au fost a doua națiune ca număr de participare. Multe dintre idei au fost premiate de Comisia Europeană și încurajate să se dezvolte: cu uși deschise, finanțare și tot ce înseamnă ”start up” într-o lume civilizată. Deci creiere, la noi, există.

”Nu se poate” este doar o invenție a sistemului birocratic, pentru a putea exista. Atunci când funcționarii, cele mai mici rotițe din sistem, le vor răspunde cetățenilor, superiorilor, celorlalți funcționari cu ”nu se poate, dar hai să facem să se poată”, atunci și abia atunci România va fi cu adevărat altfel.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus