Vineri,
04.10.2024
Cer Senin
Acum
18°C

117 milioane de lei adulmecate de ”cumetrii PSD”. Cea mai mare licitație de drumuri din județ a fost anulată

117 milioane de lei adulmecate de ”cumetrii PSD”. Cea mai mare licitație de drumuri din județ a fost anulată

Singura ofertă depusă pentru cel mai mare contract de reabilitare și modernizare de drumuri scos vreodată la licitație în județul Sibiu a fost considerată neconformă. Printre firmele ofertante erau și firme deținute de cumetrii liderului PSD Giurgiu, Niculae Bădălău.

La aproape 117 milioane de lei, cu tot cu TVA, a fost evaluat contractul de reabilitare și modernizare a celor 35 de km de drum județean care leagă satul Țapu (comuna Micăsasa) de autostrada A1 via Șoroștin, Loamneș și Ocna Sibiului.

Licitația pentru atribuirea acestui contract a fost lansată în prima zi lucrătoare a acestui an de către Consiliul Județean Sibiu, beneficiarul lucrării. La termenul de depunere a ofertelor, stabilit pentru 10 februarie 2020, o singură ofertă a fost depusă: cea a unei asocieri condusă de firma G&M Road Building Engineering SRL, din Pitești. ”Deținem stație proprie de betoane, marca Stetter, import Germania cu o capacitate de 60 mc/h. Parcul auto este alcătuit din trei auto malaxoare (cifaroane), patru autobasculante de mare tonaj, o pompă de beton, cântar tip basculă 60 tone”, se arată pe site-ul de prezentare al firmei înființată în 2012, care în ultimul an pentru care Ministerul Finanțelor a publicat datele contabile a avut o cifră de afaceri de 42 de milioane de lei și un număr mediu de 112 angajați.

Alături de G&M au, din cadrul asocierii au mai făcut parte Kirilc Group SRL, despre care presa centrală dezvăluie că este deținută de George Cușa, nașul de cununie al fiului celebrului baron pesedist Niculae Bădălău. Relație care ar fi ajutat firma să primească acum nici doi ani un contract de 3,6 milioane de euro de la Consiliul Județean Girgiu, deși firma nu avea niciun angajat.

Tot din asocierea care a depus ofertă pentru cel mai mare contract de drumuri din județul Sibiu a mai făcut parte și Gecor Prod Construct 94. Firma este deținută de Gheorghe Cușa, tatăl lui George Cușa, proprietarul firmei Kirilic Group SRL, și cumătrul lui Niculae Bădălău.

În fine, alături cele trei firme mai sus amintite, la cea mai mare licitație de drumuri din județ au mai participat, în calitate de subcontractanți, Jet Construct Pipe SRL, Con Metal CF SRL și Ortacu Romelectro. În fine, din asociere mai făcea parte ca terț susținător, Alpha Construct Sistem SRL.

Ofera asocierii mai sus descrisă a fost, însă, considerată neconformă. Prin urmare, în cursul lunii aprilie 2020, reprezentanții Consiliului Județean au decis să anuleze licitația,

Din fonduri europene

Reabilitarea DJ 106B este finanțată din fonduri europene accesate de către Consiliul Județean Sibiu prin intermediul Programului Operațional Regional. Potrivit proiectului, în cei 34,99 de km din DJ 106B nu intră și porțiunea care se suprapune peste intravilanul orașului Ocna Sibiului. Pe traseul care va fi modernizat se află 112 podețe, șapte poduri (din care două trebuie înlocuite), dar și porțiuni mlăștinoase pentru care se cer inclusiv lucrări de decolmatare. Proiectul propune amenajarea și a două noi parcări la marginea drumului (pe lângă cele existente), precum și amenajarea trotuarelor în satele tranzitate de drumul județean.

tapu sorsotin ocna sibiului a1

”Pe traseul drumului județean au fost identificate porțiuni cu alunecări de pământ, pentru care în documentația tehnică au fost prevăzute anumite soluții de consolidare. Cu toate acestea, pentru a avea siguranța că soluțiile propuse sunt suficiente, urmare a recomandărilor primite de la finanțator, aceste tronsoane se vor monitoriza sub aspectul deplasării maselor de pământ pe o perioadă de 15 luni, activitate care cade în sarcina proiectantului”, se precizează în caietul de sarcini. În cazul în care monitorizarea va indica faptul că în cele patru zone cu probleme masele de pământ sunt în continuare instabile, soluțiile propuse prin actualul proiect tehnic se cer a fi modificate, fiind solicitate noi documentații tehnice, punctuale.

Termenul de execuție solicitat în cadrul licitației tocmai anulată era de trei ani de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Planurile inițiale aveau în vedere finalizarea lucrărilor în noiembrie 2021.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Un carcotas

Acum 4 ani

De ce a fost neconforma oferta si mai ales despre orizontul realizarii acestei investitii poate cineva sa ne spuna ceva ? La a cata "repetitie" este licitatia ? De cand sunt banii la dispozitia CJ? Ne-am saturat de poze, clisee si promisiuni !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus