Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Romgaz: afaceri în familie în vreme de pandemie. 8.000.000 de lei aruncați pe un teren ”fără documente-suport”

Romgaz: afaceri în familie în vreme de pandemie. 8.000.000 de lei aruncați pe un teren ”fără documente-suport”

Sub motivul construirii în viitor a unei ”stații pilot de distribuție a gazelor naturale comprimate pentru vehicule”, Romgaz SA a cumpărat un teren cu opt milioane de lei. Cele 1,7 ha de teren au fost cumpărate de la firma vărului directorului de achiziții din Romgaz și de la firma șefei Biroului de achiziții, din același Romgaz. Afacerea nu are la bază ”date și documente suport care să întărească oportunitatea achiziționării terenului în cauză”. ”Cineva a luat șpagă”, este concluzia neoficială care circulă acum prin birourile companiei cu sediul în Mediaș.

Miercuri, 8 aprilie 2020. Într-unul din birourile conducerii Romgaz este semnat procesul verbal de negociere pentru achiziția unui teren cu o suprafață de 1,7 ha, la prețul de 97 de euro pe metru pătrat. Vânzătorul este Katan Consulting SRL, iar terenul negociat se află la ieșirea din comuna Corunca (la șase km de Târgu Mureș) înspre Sighișoara. Terenul intravilan este împărțit pe patru numere cadastrale, dar proprietarul acestuia nu este interesat să vândă doar o parte din teren. ”Cu toate acestea, subscrisa Romgaz este interesată de achiziția terenului în totalitate, adică în suprafață de 17.174 de mp, justificat de faptul că partea din față va servi pentru construirea obiectivului Stație GNCV (gaz natural comprimat pentru vehicule – n.r.), iar partea din spate a terenului este porțiunea subtraversată de conducta de colectare gaze Acățari”, se arată în procesul verbal de negociere semnat de Cristian Cătană, directorul STTM Târgu Mureș și contra-semnat de Adrian Volintiru, directorul general al SNGN Romgaz SA.

O săptămână mai târziu, Sucursala de Transport Tehnologic și de Mentenanță (STTM) Târgu Mureș, prin intermediul căreia are loc tranzacția, primește aprobarea de la managementul de vârf să folosească bani din bugetul de investiții al sucursalei mureșene a Romgaz. În Săptămâna Patimilor, cele două părți ”bat palma” în fața notarului pentru suma de 8.042.525,81 lei, adică echivalentul a 1.665.878 de euro.

Procesul verbal de negociere a fost semnat și de directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru Procesul verbal de negociere a fost semnat și de directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru

Romgaz - panou publicitar – văr - angajat

Firma care a vândut Romgazului terenul, Katan Consulting SRL, îl are drept asociat unic pe Cătălin Ioniță, cel care, potrivit actelor Oficiului Registrului Comerțului, este și unicul administrator. Cătălin Ioniță este văr primar cu Leonard Ionuț Lupă, cel care în prezent ocupă funcția de director de achiziții al Romgaz SA. Iar 5.700 de mp din cele 1,7 ha de teren în discuție au fost cumpărate chiar înainte de tranzacția cu Romgaz de la Mango SRL, firmă deținută și administrată de Anda Ramona Cozma. Ea ocupă funcția de șef al Biroului de achiziții directe și planificare achiziții din cadrul Romgaz.

”În luna aprilie a anului în curs, am identificat un panou publicitar din zona Corunca, care făcea cunoscută vânzarea unui teren în suprafață de 17.174 de mp, fiind indicat și un număr de contact”, descrie structura condusă de Cristian Cătană modul în care a fost identificat terenul în discuție.

Prețuri de centrul orașului

Faptul că a negociat prețul de 97 de euro/mp pentru terenul respectiv este prezentat drept o realizare de către Cristian Cătană, directorul din cadrul Romgaz. El se bazează pe o expertiză semnată de evaluatorul Adrian Dragomir care a calculat, în ultima zi a lunii martie 2020, că terenul celor de la Katan ar valora, de fapt, chiar 110 euro/mp.

 

Din anunțurile site-urilor de speanunt teren intravilan coruncacialitate, dar și din ofertele agențiilor imobiliare, terenurile din Corunca nu depășesc – înainte de negociere - 75 de euro pe metru pătrat. Un astfel de exemplu este al unui teren de 8.000 de mp, cu o deschidere de 26 de metri la drumul european, cu toate utilitățile și chiar și cu un PUZ elaborat pentru o dezvoltare industrială la stradă și spații de locuit în spate.

 

Dar agenții imobiliari arată că, de fapt, prețurile ”la care să se și vândă” terenurile sunt chiar mai mici. ”Mai degrabă 60 de euro pe metru pătrat. Adică, vă interesează un preț corect, nu?”, răspund reprezentanții agenției Remax, contactați sub o altă identitate de către reprezentanții Turnul Sfatului. Cele mai scumpe terenuri pe care Remax le are de vânzare în portofoliul lor costă 110 euro/mp. Și sunt situate în zona Platou din Târgu Mureș, adică în ”zona zero” din punctul de vedere al dezvoltărilor imobiliare din interiorul municipiului.

De șapte ori mai mult teren decât ar fi fost nevoie

Achiziția terenului în discuție a fost realizată fără să existe un studiu de fezabilitate pentru o eventuală stație GNC, fără să fie aprobată o temă de proiectare pentru un astfel de proiect și fără să existe vreun aviz din partea Comisiei tehnico-ecomice din cadrul instituției, sunt printre concluziile Corpului de control al Romgaz, care a investigat zilele trecute tranzacția devenită notorie în birourile Romgaz. ”În acest moment, chiar dacă contractul de vânzare-cumpărare este deja încheiat, apreciem că nu există suficient de multe informații, date și documente suport care să întărească oportunitatea achiziționării terenului în cauză (cu suprafața de 17.174 de mp) în condiții de eficacitate și eficiență pentru îndeplinirea obiectivului de investiție «Stație GNC»”, este concluzia raportului consultat de Turnul Sfatului.

Cele peste 17.000 de mp reprezintă mult prea mult față de necesarul unei stații GNCV Cele peste 17.000 de mp reprezintă mult prea mult față de necesarul unei stații GNCV

Că 1,7 ha de teren este o suprafață mult prea mare pentru o investiție de acest gen o relevă inclusiv documentele interne ale Romgaz. În 2016, când director general era Virgil Metea, Romgaz a fost beneficiarul unui studiu de prefezabilitate elaborat de o subsidiară a Engie pentru amenajarea unei stații de gaz natural comprimat pentru vehicule. Respectivul studiu, consultat de Turnul Sfatului, avea în vedere ridicarea unei stații în județul Gorj, de unde gazul extras și comprimat să fie livrat, mai apoi, pe cale rutieră, către diferite stații GNCV de pe teritoriul României. Pentru respectiva stație a fost calculată drept necesară o suprafață de teren de 2.500 de mp.

O achiziție cât trei stații GNCV

Romgaz nu este singura instituție din România cu inițiative în domeniul stațiilor de distribuție a gazelor naturale comprimate pentru vehicule. Spre exemplu, grupul de firme Antares, din care face parte și Denisson Energy, firmă cu sediul în Șelimbăr, are în implementare un proiect de amenajare a nouă astfel de stații în diferite orașe din țară. Proiectul celor de la Denisson are o valoare totală de 5,2 milioane de euro și este cofinanțat din fonduri europene. ”În acest moment avem trei stații în lucru, la Arad, Timișoara și Constanța. Stația de la București este finalizată, iar acum urmează Sibiul și Piteștiul”, arată reprezentanții investitorului, contactați de Turnul Sfatului.

Prima stație de distribuție a gazelor naturale a celor din grupul Antares, pusă în funcțiune în decembrie 2015 la Râmnicu Vâlcea, a reprezentat o investiție totală de aproximativ 500.000 de euro. De ce este relevant exemplul celor de la Antares? Pentru că în studiul de prefezabilitate elaborat în cadrul Romgaz în 2016, ca exemplu de investiție este luat exact proiectul celor de la Antares.

Cu banii dați de Romgaz doar pe teren, operatorii privați deschid trei stații GNCV Cu banii dați de Romgaz doar pe teren, operatorii privați deschid trei stații GNCV. Sursa foto:  ngvromania.ro

Iar dacă cei de la Romgaz au dat peste 1,6 milioane de euro pentru un teren ”anume”, investitorii privați au găsit, de exemplu, varianta concesiunii de terenuri. Cum e cazul la Sibiu, unde au concesionat de la Primărie 1.916 mp de teren pe șoseaua Alba Iulia, pentru suma de 155.570 de euro. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 49 de ani, iar banii trebuie plătiți în rate egale pe parcursul primilor de 25 de ani din concesiunea semnată în 2018.

Controale, dar fără publicitate

În afara controlului intern, tranzacția terenului de peste 1,6 milioane de euro a atras atenția și conducerii Ministerului Economiei, prin intermediul căruia Statul Român deține 70% din acțiunile companiei condusă de directorul general Adrian Volintiru. Prin urmare, și corpul de control al ministrului Virgil Popescu a venit la Mediaș pentru a verifica afacerea. ”Până acum nu s-a prea uzitat practica diseminării în presă a tematicii de control”, au declarat reprezentanții Ministerului, contactați de Turnul Sfatului pentru mai multe detalii.

Driectorul general al SNGN Romgaz SA, Adrian Volinturu, nu a răspuns, deocamdată, solciitărilor Turnul Sfatului Driectorul general al SNGN Romgaz SA, Adrian Volinturu, nu a răspuns, deocamdată, solcitărilor Turnul Sfatului

Nici conducerea generală a Romgaz nu a dat, deocamdată, un răspuns clar. ”Vă comunicăm faptul că, dată fiind complexitatea identificării posibilelor informații de interes public care să se refere la cele solicitate de dumneavoastră, vom încerca să răspundem în timp cât de scurt se poate, nu mai târziu de data termenului legal”, a venit răspunsul din partea cabinetului lui Adrian Volintiru, cel care a semnat inițial procesul-verbal de negociere a terenului.

Explicații: de fapt, s-a făcut economie. De două ori

În ciuda Corpului de control care îi desființează tranzacția, Cristian Cătană, directorul din Romgaz care și-a pus semnătura pe tranzacție, susține că a fost indiscutabil necesar să fie cumpărat terenul celor de la Katan Consulting dintr-un motiv tehnic. Și anume, că pe sub acel teren trece o conducă de colectare a gazelor naturale, cu un debit de 40.000 de mc/zi și o presiune de 4,5 – 5 bari. ”Degeaba vrei să îmi dai un teren la liziera unei păduri, căci eu nu am ce să fac acolo cu el. Dacă eu nu am o conductă colectoare cu un debit și o presiune necesare pentru a-mi satisface mie nevoia. Mă costă mai mult să fac o deviere de conductă sau să «trag» gaz de altundeva. Asta trecând de faptul că am nevoie de acceptul proprietarilor care pot sau nu să îmi dea acceptul. După aceea, pe mine mă interesa să fiu în apropierea unei stații de comprimare-uscare, pentru a-mi putea aduce gazele uscate. Automat reduc cu câteva sute de mii de euro valoarea proiectului. Pentru că îmi aduc gazele uscate, pe lângă traseul conductei colectoare, fără să mai fie nevoie să modifici distanțele de siguranță. Dar, pentru asta, trebuie să te intereseze datele tehnice, nu doar un aspect superficial din ceea ce spun doi-trei neavizați. Eu vă pot asigura că nu există niciun dubiu despre felul în care a fost făcut tot dosarul acesta de achiziție”, justifică Cristian Cătană achiziția terenului de 1,6 milioane de euro.

Cristian Cătană, directorul STTM Târgu Mureș. Sursa foto: Zi de Zi Cristian Cătană, directorul STTM Târgu Mureș. Sursa foto: Zi de Zi

Achiziție prin care, din punctul său de vedere, a făcut de fapt economii de sute de mii de euro. Și nu o dată, ci de două ori: prima dată prin faptul că deși evaluatorul a desemnat un preț de 110 euro/mp, s-a negociat până la cei 97 de euro/mp. A doua oară, economia ar rezulta din faptul că acea conductă ce subtraversează terenul va duce la investiții mai puține atunci când va fi vorba să se construiască și stația GNCV. ”Eu nu neg că s-ar putea să fie și alte terenuri cu un preț mai mic, dar nu îmi corespund din punct de vedere tehnic la ceea ce îmi trebuie mie: să aibă toate utilitățile, să fie la drum european la care să aibă deschidere suficientă. Eu am făcut economie de câteva sute de mii de euro, prin faptul că pot să îmi aduc gazele uscate conforme și să mă leg de capacitatea de putere electrică din stația de comprimare și să nu mai fac alt proiect să îmi aducă un post de transformare... dar astea sunt date tehnice pe care trebuie să le stăpânești”, susține directorul Cătană Cristian. El calculează că, de fapt, economiile realizate prin intermediul achiziției girată de el ar fi cuprinse între 300.000 și 400.000 de euro.

Pornind de la susținerile lui Cătană, i-am rugat pe cei din domeniul privat să explice detaliile amenajării unei astfel de stații. ”Într-un container obișnuit, amplasăm o instalație cu 22 de butelii mari, precum cele de oxigen. Cu ajutorul unui motor electric, gazul preluat din rețeaua de gaze naturale îl comprimăm în aceste butelii până la o presiune de 220 de bari. Mai apoi, cu ajutorul unui răcitor, transferăm prin intermediul stațiilor de distribuție gazul în rezervoarele mașinilor”, rezumă un reprezentant al celor de la Denisson. Acesta a făcut referire și la chestiunea tehnică a sursei gazelor. ”În anumite orașe, cum e Aradul, nu există presiune atât de mare în rețea, ni se distribuie gazul natural la 1,5 bari. Cu cât presiunea e mai mare, e adevărat, te ajută mai mult. De obicei, noi preluăm gazul din rețeaua de medie presiune, cuprinsă între trei și patru bari”, mai explică reprezentanții Denisson Energy.

Amenințări cu procese

De altfel, directorul din cadrul Romgaz arată că informațiile care circulă pe seama investiției-pilot și care ”nu au niciun sâmbure de adevăr” vor face obiectul unor acțiuni în instanță. ”Se va lua atitudine față de cotidienele care preiau astfel de informații fără să se bazeze pe niște lucruri certe și care să fie probate. Nu putem spune despre oricine orice doar de dragul de a lansa o informație care să prindă într-un fel sau altul la media”.
”Eu refuz să cred că toată lumea are impresia că dacă ești director la Romgaz trebuie să faci mișmașuri și mânării. Nu sunt genul, nu fac lucruri ilegale. Am niște principii în viață”, Cristian Cătană, director Romgaz STTM Târgu Mureș
Cătană susține că abia după tranzacție a aflat de traseul terenului cumpărat. ”Eu nu am cunoștință și nici măcar nu mă interesează cine de la cine a cumpărat sau dacă sunt relații între ei. Ulterior am aflat și eu că persoanele respective au proiecte imobiliare împreună, prin urmare își pot da terenuri de la unul la altul, să le comaseze, e treaba lor. Eu, ca și beneficiar final, mă interesează să fie îndeplinite cumulativ condițiile proiectului care mă interesează pe mine. Bineînțeles, și să fie un preț real în zonă”, declară Cristian Cătană, pentru Turnul Sfatului.

Explicații: totul e o ”coincidență”

În opinia lui Cătălin Ioniță, vânzătorul terenului prin Katan Consulting, scandalul generat are în spate proprietarii altor terenuri, ”care nu se pretau la această investiție, iar cei care se simt lezați au generat aceste povești țesute în jurul unor amănunte reale”. Cătălin Ioniță spune că, de fapt, prețul la care Romgaz a cumpărat de la el terenul este unul chiar mic, chiar și în contextul pandemiei noului coronavirus. Și justifică acest lucru spunând că, în luna noiembrie a anului trecut, a vândut tot în Corunca un teren de 10.000 de mp către reprezentanții Altex cu 180 de euro/mp. Sau că, tot în comună și tot prin intermediul firmei sale, ar fi vândut către cei de la Rompetrol un teren cu 125 de euro/mp.
”Este 100% coincidență. Dânsul (Cătălin Ioniță – n.r.) nu este rudă cu mine, cel mult poate fi spus că suntem veri vitregi. Eu nu am fost implicat cu nimic, absolut nimic, în această achiziție. De fapt, nu este o achiziție, este o cumpărare de teren. Nu se supune legii achizițiilor publice. Nu este o achiziție sectorială, eu conduc direcția de achiziții sectoriale. În momentul în care cumperi un teren, o clădire sau alte servicii care sunt excepții de la legea achizițiilor sectoriale, nu se fac prin direcția pe care eu o coordonez. Nici la nivelul STTM nu s-a făcut prin serviciul Achiziții”, Leonard Lupă, directorul Direcției Achiziții din cadrul Romgaz
Cătălin Ioniță, care în afară de vânzarea de terenuri controlează și o firmă de construcții, spune că relația de rudenie cu directorul de Achiziții al Romgaz SA nu trebuie luată în calcul în actualul context. ”Cu Leonard Lupă am vorbit ultima data în iulie 2019 și, anterior, prin 2014. Nu avem o relație apropiată”, susține Cătălin Ioniță, pentru Turnul Sfatului. ”Nu am mai avut nicio relație de niciun fel cu Romgaz, deși conduc o societate de construcții care are lucrări în desfășurare având contracte cu multinaționale gen Metro, Strabag, Geiger. Nu am fost în stare să scot nici măcar un aviz pentru o conductă Romgaz aflată pe un teren proprietate Katan Consulting, care a fost amplasată cu acordul meu notarial pentru o zonă de protecție de șase metri, aceștia eliberându-mi aviz la 20 de metri”, mai susține Ioniță, pentru a ilustra lipsa lui de influență în zona Romgaz și coincidența tranzacției.

”Cineva a luat șpagă”

Tot o coincidență este, potrivit lui, și traseul celor 5.700 de mp, achiziționați de la Mango SRL chiar înainte de tranzacția cu Romgaz. Susținerea lui Ioniță pornește de la momentul 2009, când era asociat cu un alt dezvoltator imobiliar din zonă, Marcel Ioan Nițu. Cel care, potrivit lui Ioniță, ar fi realul proprietar al terenului înscris pe numele societății Mango SRL, vândut către Katan și achiziționat, la scurt timp, de către Romgaz. ”Cei 5.700 mp au fost achiziționați de către mine și de către Marcel în anul 2009, pe societatea Beton Star, societate la care ambii am fost acționari egali, 50% - 50%”, descrie Cătălin Ioniță. Înainte ca respectiva firmă Beton Star să fie vândută, Ioniță spune că și-a vândut partea lui de teren din cei 5.700 de mp către asociatul său care, mai apoi, a înstrăinat suprafața ”către o societate controlată de el, Mango SRL, având la momentul respectiv nevoie de fonduri pentru dezvoltarea unui bloc de locuințe în Târgu Mureș”. Anul trecut, în septembrie, Cătălin Ioniță spune că s-a gândit să cumpere înapoi cei 5.700 de mp pentru un proiect imobiliar. ”Să dezvolt terenul respectiv, zona din față să fie comercială, iar în spate trei blocuri de locuințe, similar cu un proiect dezvoltat la 500 m de cel în discuție. Discuțiile din septembrie s-au finalizat în februarie 2020”, spune Ioniță. El mai aduce în sprijinul ideii de coincidență și faptul că întreaga suprafață de 1,7 ha era scoasă la vânzare de el și de Mango SRL (de fapt, de Marcel Nițu) încă de anul trecut, de când împreună au amplasat panoul de vânzare a terenului. ”Acest lucru poate fi verificat inclusiv pe Google Maps”, mai arată Ioniță.
”Deci chiar nu știam de vânzarea terenului respectiv către Romgaz. Sunt numai povești și porcării. Nu mă interesează ceea ce e acolo, înțelegeți?”, Anda Ramona Cozma, unic asociat și administrator Mango SRL, șefa Biroului de achiziții directe și planificare achiziții din cadrul Romgaz
Cu toate acestea, tranzacția de acum câteva săptămâni a stârnit ample discuții la nivelul Romgaz. ”Evident că acum unii și alții pot găsi tot felul de justificări. Doar că lucrurile au fost făcute «pe sub mână», fără să fie discutată o astfel de investiție și fără să fie, prin urmare, corect fundamentată. Tocmai de aceea au fost generate toate aceste controale. Pentru că se discută foarte mult despre faptul că cineva a luat bani din această tranzacție. Mulți bani”, rezumă un înalt oficial al Romgaz, pentru Turnul Sfatului, sub acoperirea anonimatului.

Adrian Dragomir, evaluatorul angajat de Romgaz, nu a răspuns solicitărilor Turnul Sfatului referitor la modul de estimare a valorilor terenurilor din comuna Corunca.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Cel care vede

Acum 4 ani

Jeguri ordinare care dau spagă să ajungă în funcție iar apoi forţează totul(cu vrăjeală tehnică) pentru a-şi recupera şi scoate profit din şpaga dată.
Raspunde

Aling

Acum 4 ani

Incercati si pe la alte companii din Sibiu, o sa descoperiti...mai multe.
Raspunde

Horbotă salbatica bio

Acum 4 ani

Stai acasa! Ei, uite ca unii nu au stat! Ba chiar au " băgat " vârtos. ..
Raspunde

l

Acum 4 ani

In aceasta institutie este plin de sarlatani ordinari, mafioti si securisti,
Raspunde

CAZAN ADRIANA

Acum 4 ani

AM SCRIS UN COMENTARIU DE CE NU A APARUT?
Raspunde

gigi

Acum 4 ani

Poate mai faceti chestii de genu(de apreciat) si va dati seama ca atat romgaz cat si multe asa zise institutii sunt pline de interese si daca le intepi cu un ac se sparge puroiul de coruptie. Acum vorbind despre cazul in speta consider ca asta e doar varful iceberg-ului in aceasta institutie condusa de smecherul volintiru cel care a luat si dat spagi diferitilor politicieni pentru a ajunge pe aceasta functie. Poate vede si dna-ul si intra pe fir daca nu cumva a intrat deja. O zi buna
Raspunde

Rammstein

Acum 4 ani

Ați văzut fotografia cu **** din fruntea Romgaz??.. ăsta seamănă perfect cu alt produs toxic al țării.. Rareș Bogdan...oare DNA-ul nu aprinde luminița??... sau e ordin de sus !?... mucles,...
Raspunde

Lu

Acum 4 ani

Pfuai, nu-mi vine să cred! La Romgaz se fură? :)))))))))))
Raspunde

adevarul

Acum 4 ani

Catana este un mincinos si un incompetent.Intregul personal din subordinea lui il dispretuieste.Un hot prins in timp ce fura.Speram ca isi va da demisia de onoare. Sunt studii de fezabilitate care scot in evidenta ca o astfel de investitie nu este rentabila.Hotule!
Raspunde

Pop

Acum 4 ani

Inflatie de coincidente ! DNA ul Sibiu probabil va reactiona numai dupa ce apare subiectul in presa centrala .
Raspunde

Coruptia ucide!

Acum 4 ani

Catana este un ******.De la legat telefoane a ajuns sa cumpere terenuri.Mare smecher.
Raspunde

Somn usor!!!

Acum 4 ani

Volintiru si Catana,membrii marcanti ALDE, *** PSD-iste conduc Romgaz-ul in timpul guvernarii liberale.Domnule Presedinte Iohannis va rugam interveniti.Orban doarme.Somn usor PNL.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus