Luni,
21.06.2021
Partial Noros
Acum
26°C

Mai dă Poliția amenzi după decizia CCR? Sfatul unui avocat pentru sibienii amendați

Mai dă Poliția amenzi după decizia CCR? Sfatul unui avocat pentru sibienii amendați

Decizia de miercuri a Curții Constituționale a stârnit o mulțime de discuții aprinse și întrebări pertinente referitoare la amenzile aplicate în timpul stării de urgență. Mai dau polițiștii amenzi începând de astăzi? Mai trebuie să avem declarația pe propria răspundere la noi? Pot recupera banii dacă am plătit deja amenda?

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu spun că rămâne în vigoare obligativitatea declarațiilor și cetățenii care încalcă prevederile ordonanțelor militare vor fi amendați.

”Până la apariția în Monitorul Oficial se aplică norma legislativă în vigoare”, a declarat Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.
Cât privește amenzile deja aplicate, avocatul sibian Ștefan Nartea a explicat pentru Turnul Sfatului că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că decizia Curții Constituționale  se referă la întreaga perioadă a stării de urgență. ”Prin această decizie, Curtea a stabilit că art. 28 din O.U.G. nr.1/1999 este neconstituțional având în vedere că sintagma ”nerespectarea prevederilor art.9 constituie contravenţie” sunt lipsită de  accesibilitate, claritate, precizie și previzibilitate și nu distinge expres actele, faptele sau omisiunile care pot atrage răspunderea contravenţională, astfel încât stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.

După cum putem vedea această sintagmă  ”nerespectarea prevederilor art.9 constituie contravenţie” se regăsea atât în forma inițială a art. 28 din OUG 1/1999, cât și în forma modificată prin OUG 34/2020.

Prin adoptarea OUG 34/2020 art. 28 s-a modificat în sensul că s-au majorat limitele amenzii de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice și s-au reglementat sancțiunile contravenționale complementare aplicabile.

Curtea nu a luat în examinare constituționalitatea cuantumului limitelor amenzii contravenționale, ci a art.28 în substanța lui. În concluzie, OUG 1/1999 este lipsită de articolul care stabilea caracterul contravențional al faptelor și limitele amenzii, drept pentru care în prezent nu mai există temei de drept pentru sancționarea contravențională a cetățenilor.

Această măsură este provizorie, respectiv până la momentul punerii în acord a dispozițiilor OUG 1/1999 cu decizia CCR!”, explică avocatul Ștefan Nartea.

Mai pe înțelesul tuturor, toți cei care au primit amenzi trebuie să le atace în instanță, dacă nu vor să plătească.

”Trebuie precizat că decizia de neconstituționalitate nu va avea ca efect restituirea automată a sumelor de bani încasate cu titlu de amendă sau a bunurilor confiscate cu titlu de sancțiune contravențională complementară, ci persoanele vătămate prin aceste măsuri neconstituționale vor trebui să atace în instanță procesele verbale de constatare și sancționare a contravenției prin care s-au luat aceste măsuri. Considerăm că din moment ce temeiul legal al amenzii a fost art. 28 din OUG 1/1999, care a fost declarat în ansamblul său neconstituțional, procesul verbal trebuie anulat integral având la bază o normă juridică declarată neconstituțională”, mai spune av. Ștefan Nartea.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Toma

Acum 1 an

Nu mai bateti apa in piua!Cei care au incasat amenzile au inteles un lucru:CCR este o oficina a PSD-ului care ne indeamna sa nu respectam legile si sa ne facem de cap!Politistii nu au ce sa ne faca,asa ca ne putem rafui cu ei.Noi controlam parlamentul,politia,justitia asa ca fiti linistiti!Nu vedeti ca sunt ridicoli si nu au solutii;vom intra peste ei!Asta-i metoda de lucru a PSD-ului:dragi votanti va invitam la dezordine,indisciplina,haos si nesupunere civica-suntem cu voi!Traiasca anarhia!
Raspunde

Isidor

Acum 1 an

mai Toma mai, invata sa nu mai cataloghezi legile, hotararile etc. in functie de apartenenta politica a emitentului, ci in functie de INTERESUL CETATEANULUI. Daca ceva este in interesul meu, ca vine de la PSD, PNL PCR sau XCVCVLKHJK, il aprob. Sa-mi explici mie de ce supermaketurile pot fi deschise, iar magazinele de imbracaminte nu? Ar fi trebuit sa fim toti obligati sa purtam masca si manusi, sa fie interzise adunarile de mai mult de 2 persoane, si sa se permita accesul la servicii. Au sabotat economia degeaba, daca poti merge la Auchan poti intra si la HM, ca tot aia-i. De data asta avocatul poporului chiar si-a facut treaba!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rammstein

Acum 1 an

Acum până la eliberare ,cetățenii vor da amenzi miliției conform CCR...!!!.. chitanțiere se vor lua din piața Amzei,de unde i-au și cei din minister, problema e alta .. milițianul amendat trebuie să plătească pe loc amenda !!!... așa că șeful lor va umbla cu duba plină de euro !!,..ca alt infractor al PD ului, Blaga!!!...în portbagajul mașinii i-au fost găsite câteva sute de mii de euro !!!,.. cică le-a pus un milițian !!..
Raspunde

Rusine!

Acum 1 an

"i-au"!!!!!
Raspunde

hop

Acum 1 an

respectati regulile, civilizati -va .....
Raspunde

Un Jurist

Acum 1 an

De la bun început am supus atenției posibilele probleme legate de legislația modificată (cât și cu privire la interpretarea legii după bunul plac al organului de control). Este regretabilă încăpățânarea guvernanților pe acest subiect. Noi cu siguranță o să avem de lucru în perioada imediat următoare, însa pentru degrevarea instanțelor de judecată mai utilă ar fi o amnistie fiscală. Evident repercursiunile decizie CCR se văd deja pe străzile din Sibiu, dar să ne înțelegem...este vorba strict de INCOMPETENȚA celor care au modificat prevederile legislative anterioare.
Raspunde

E si mai si

Acum 1 an

Pana la publicare in MO a deciziilor nu stim exact dar conform AP si amenzile date pe vechea OUG sunt la fel de neconstitutionale. Chiar ca avemde lucru $$. Mult succes!
Raspunde

Narcis Gorj

Acum 1 an

Idiotii de la PNL nu au habar nici macar sa faca un OUG corect si legal. Dar genialii sibieni ii voteaza, ca focile aplaudace. Penibili :))))
Raspunde

Pt frumosul(Narcis) din Gorj

Acum 1 an

Pe cine ai vrea sa votam,frumosule?Pe Trif?
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Din păcate pentru noi... Și unii și alții sunt la fel de jalnici... Vai de noi dacă va trebui să votam cu... Nici măcar nu știu cum îl cheamă... De la Usr... La primărie ne rezolvam cu doamna, dar la parlamentare să vă văd...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus