Vineri,
19.08.2022
Cer Senin
Acum
32°C

Guvernul discută azi proiectul privind noile măsuri ce vor fi luate din 5 mai. ”CCR a lipsit autoritățile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficiență”

Guvernul discută azi proiectul privind noile măsuri ce vor fi luate din 5 mai. ”CCR a lipsit autoritățile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficiență”

În ședința guvernului de astăzi se va discuta și un proiect de lege care conține măsurile care ar urma să intre în vigoare după 15 mai. Proiectul urmează să fie aprobat și în Parlament, unde poate suferi modificări, spre deosebire de măsurile de distanțare socială luate până acum. În plus, Avocatul Poporului a constestat deja starea de alertă, ce ar urma să intre în vigoare din 15 mai, la Curtea Constituțională, o decizie urmând să se ia joi.

Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că va cere Parlamentului să dezbată proiectul de lege în procedură de urgență. „CCR a lipsit autoritățile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficiență și de a avea la dispoziție toate instrumentele pentru a-i feri pe români de riscul îmbolnăvirii”, a spus Orban, cu referire la decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută prin care amenzile majorate au fost declarate neconstituționale. „Pe data de 15 mai se va încheia starea de urgență care a fost instituită de președinte. Noi trebuie să avem garanția ca vom avea la dispoiziție instrumentele necesare pentru a continua activitatea pe care am desfășurat-o în ultimele trei luni”, a spus Orban, citat de Digi24.ro. El a precizat că a fost aleasă varianta proiectului de lege pentru a se asigura că Guvernul va avea la dispoziție instrumentele necesare. „Decizia CCR limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplină legitimitate pentru a putea menține restricții absolut necesare am decis să elaborăm și să înaintăm acest proiect de lege”, a mai spus Orban.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a scris, duminică, pe Facebook, că, după publicarea măsurilor propuse pentru prima etapă de relaxare din timpul stării de alertă, a primit „foarte multe idei, propuneri sau observații” și că că lista finală de măsuri va fi aprobată săptămâna aceasta.

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat, sâmbătă la prânz, măsurile de relaxare. Documentul are 13 pagini și este structurat pe mai multe capitole, în funcție de activitatea domeniului care urmează să fie redeschis după 15 mai. Astfel, există referințe la activitatea din saloanele de înfrumusețare, din cabinetele stomatologice, din unitățile sanitare non-COVID, din școli, birouri, hoteluri și transport public.

De asemenea, Ministerul de Interne a publicat un document cu măsuri propuse, precum deplasarea în afara localității și numărul de persoane care va putea participa la botezuri, cununii și înmormântări.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Ioo

Acum 2 ani

Ce texte au in ei...
Raspunde

mihai

Acum 2 ani

Depinde cum vezi problema: 1. "CCR a lipsit autoritatile de parghii" 2. "guvernul e incapabil sa dea o lege constitutionala" CCR doar a verificat "(ne)constitutionalitatea" amenzilor iar cand "guvernul" lasa la decizia militianului sa aleaga suma amenzii, atunci nu cred ca CCR e de vina. In prima varianta a amenzilor, cele date in martie, CCR nu a gasit probleme deci nu e de vina CCR-ul (de data asta) In schimb, in a doua varianta a amenzilor, intervalul este 2.000 lei - 20.000 lei iar motivele / criteriile incalcarii ordonantei nu sunt specificate clar. Astfel, militianul are, peste noapte, dreptul de a decide daca o anume fapta poate fi amendata sau nu si cu ce suma vrea el, in acest interval. Vedeti amenda data vanzatoarei de la un magazin pentru ca aceasta nu avea declaratia asupra ei. Asa ca, marele fost-somer Orban mai bine s-ar ocupa ca echipa lui sa fie in stare sa dea legi normale, logice, constitutionale si nu sa lase la indemana militianului local sa decida daca o fapta e sau nu permisa si cu cat sa fie amendat respectivul...
Raspunde

Erlkonig

Acum 2 ani

da, da, pentru Spartacus era suficient 50 de lei amendă, îl cumințea pe loc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus