În ședința guvernului de astăzi se va discuta și un proiect de lege care conține măsurile care ar urma să intre în vigoare după 15 mai. Proiectul urmează să fie aprobat și în Parlament, unde poate suferi modificări, spre deosebire de măsurile de distanțare socială luate până acum. În plus, Avocatul Poporului a constestat deja starea de alertă, ce ar urma să intre în vigoare din 15 mai, la Curtea Constituțională, o decizie urmând să se ia joi.
Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că va cere Parlamentului să dezbată proiectul de lege în procedură de urgență. „CCR a lipsit autoritățile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficiență și de a avea la dispoziție toate instrumentele pentru a-i feri pe români de riscul îmbolnăvirii”, a spus Orban, cu referire la decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută prin care amenzile majorate au fost declarate neconstituționale. „Pe data de 15 mai se va încheia starea de urgență care a fost instituită de președinte. Noi trebuie să avem garanția ca vom avea la dispoiziție instrumentele necesare pentru a continua activitatea pe care am desfășurat-o în ultimele trei luni”, a spus Orban, citat de Digi24.ro. El a precizat că a fost aleasă varianta proiectului de lege pentru a se asigura că Guvernul va avea la dispoziție instrumentele necesare. „Decizia CCR limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplină legitimitate pentru a putea menține restricții absolut necesare am decis să elaborăm și să înaintăm acest proiect de lege”, a mai spus Orban.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a scris, duminică, pe Facebook, că, după publicarea măsurilor propuse pentru prima etapă de relaxare din timpul stării de alertă, a primit „foarte multe idei, propuneri sau observații” și că că lista finală de măsuri va fi aprobată săptămâna aceasta.
Institutul Național de Sănătate Publică a publicat, sâmbătă la prânz, măsurile de relaxare. Documentul are 13 pagini și este structurat pe mai multe capitole, în funcție de activitatea domeniului care urmează să fie redeschis după 15 mai. Astfel, există referințe la activitatea din saloanele de înfrumusețare, din cabinetele stomatologice, din unitățile sanitare non-COVID, din școli, birouri, hoteluri și transport public.
De asemenea, Ministerul de Interne a publicat un document cu măsuri propuse, precum deplasarea în afara localității și numărul de persoane care va putea participa la botezuri, cununii și înmormântări.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ludovic Orban , Institutul Naţional , Guvernul României , Avocatul Poporului , Curtii Constituționale , Guvernul Boc , Sănătate Publică , Curtea Constituţională , judecătorii CCR , Marcel Vela , 15 mai
Vizualizari: 1248
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ciufulet
Acum 1 oră
Mizerie
Acum 1 oră
Andrei
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Profesor