Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Cifrele bat emoția: Au murit mai mulți sibieni în anii trecuți decât în pandemie, până acum

Cifrele bat emoția: Au murit mai mulți sibieni în anii trecuți decât în pandemie, până acum

Datele statistice pe județul Sibiu arată că în lunile martie și aprilie ale anilor trecuți au murit mai mulți sibieni decât în ultimele două luni, incluzând aici victimele coronavirusului.

Cifrele sunt cu atât mai interesante cu cât, în ciuda izolării impusă de starea de urgență, și numărul deceselor cauzate de accidentele rutiere grave este în creștere.

Direcția Județeană de Evidență a Populației Sibiu, prin vocea directorului executiv Florin Munteanu, arată la solicitarea reporterului Turnul Sfatului că în luna martie 2020 în județul Sibiu s-au înregistrat oficial 438 de decese, iar în luna aprilie alte 391. În total, în cele două luni, care acoperă cea mai mare parte a stării de urgență, la Sibiu s-au contabilizat 829 de morți.

În aceeași perioadă a anului 2019, Direcția Județeană de Evidență a Populației a înregistrat 444 de morți în martie și 428 de morți în aprilie, deci un total de 872 de morți.

coronavirus sibiu

Mai departe, în 2018 au fost înregistrate 916 decese. Important de menționat că prima ordonanță militară referitoare la protejarea populației de efectele noului virus a fost emisă în 18 martie. Cifrele sunt însă în creștere în comparație cu ce se întâmpla în urmă cu trei ani.

Datele DJEP Sibiu arată astfel că într-o lună și jumătate de pandemie - în care la Sibiu s-au contabilizat oficial 34 de decese provocate de coronavirus până astăzi, primul în 30 martie, în județul Sibiu numărul total al deceselor a scăzut cu aproape 5 la sută în comparație cu anul trecut și cu aproape 10 % față de anul 2018.

morti statistica

O posibilă explicație pentru scăderea deceselor, în ciuda coronavirusului, ar fi putut fi lipsa traficului și a accidentelor mortale, în special în zona Văii Oltului și pe DN 1. Starea de urgență și obligativitatea cetățenilor de a rămâne în case era de așteptat să aducă și o scădere a numărului de accidente. Cu toate acestea, datele Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu pentru luna martie ne arată o creștere a persoanelor decedate în urma accidentelor grave.

Astfel, conform IPJ Sibiu, în martie 2020 în județul Sibiu am avut 7 accidente rutiere grave, încheiate cu decesul a 6 oameni și rănirea gravă a altor 2. În aceeași perioadă a anului 2019, IPJ Sibiu contabiliza 15 accidente grave, soldate cu moartea a patru persoane și rănirea gravă a altor 12.

morti ipj sibiu

Institutul Național de Statistică a prezentat la începutul acestei săptămâni o serie de cifre pe plan național similare cu ceea ce se întâmplă la Sibiu. Spre exemplu, numărul persoanelor care au decedat în luna martie 2020 a fost cu 298 mai mic comparativ cu martie 2019 şi cu 411 mai mic în luna februarie 2020, faţă de luna februarie din anul precedent.

"Pentru o caracterizare completă a fenomenelor demografice înregistrate în lunile februarie şi martie 2020, în contextul pandemiei COVID-19, trebuie avut în vedere faptul că prevederile ordonanţelor militare au introdus anumite limitări în posibilitatea de desfăşurare a unor evenimente cu mai mult de trei persoane, au limitat deplasările în afara locuinţei şi în afara localităţii, au suspendat activităţile în spaţii închise, au determinat Uniunea Notarilor Publici să amâne termenele pentru dosarele de divorţ aflate pe rol după sistarea stării de urgenţă. De asemenea, datele trebuie interpretate în corelare cu informaţiile din surse administrative, în special cele publicate de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică", explică specialiştii INS.
Citește și:

http://www.turnulsfatului.ro/2020/05/13/statistica-in-sibiu-la-12-pacienti-confirmati-cu-covid-19-unul-moare-in-cluj-este-un-deces-la-36-de-cazuri/

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

motanul garfield

Acum 2 ani

Concluzia? Unde e pandemia? Lucrurile incep sa se lamureasca: la Auchan spirtul medicinal s-a ieftinit putin: sticla de 200 de ml nu mai costa 6 lei, ci 4, 5 lei. Se gasesc servetele antibacreriale cu acelasi pret dinainte de pandemie, mastile costa 4 lei fara card la farmacia Pol.... Si ma intreb : cui a folosit si foloseste toata isteria asta?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin

Acum 2 ani

"servetele antibacreriale" ... se numesc servetele antibacteriene .. e grele limba asta nu ? :))
Raspunde

NumeSiPrenume2

Acum 2 ani

Exact, s-au imbogatit producatorii de hartie igienica si cei de Mona. Ce noroc pe noi ca avem acesti agramati specializati in teorii ale 'constipatiei', ce ne impartasesc viziunea lor globala economica, impreuna cu SOV desigur, si ne lamuresc cum sta toata treaba asta cu pandemia. Dar zic, sa nu te intrebi prea multe ca s-ar putea sa nu mai gasesti in veci raspunsurile. Aviz amatorilor, aici este izvorul cunoasterii.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Dar sa ne intelegem, accidente se întâmplă, in general cauza e viteza si neatenția. In general mori pt ca o cauți. Dar cand esti bine merci, dar iei covid si de multe ori mori pt ca autoritățile te testeaza tarziu si deci te tratează târziu, poți sa zici ca te oftici ca mori asa ca prostu. In concluzie viata omului e de departe cea mai importanta, si nu functii, statistici, bugete sau manevre sau afaceri cazute, viata omului are prioritate si noi plătim lunar la stat taxe impozite si CAS, tocmai ca statu sa fie pe faza si sa intervina repede si bine astfel incat viata noastra sa fie protejata. Deci statu e obligat sa o faca, si mai ales o face pe banii noștri. Daca domnu Orban vine maine la Sibiu, f bine, e premier, dar sa nu ii scape din vedere ca el vine pe banii noștri, daca mananca o face pe banii nostri, daca trage apa la wc la prefectura o face pe apa bagata si platita din banii noștri. Asa ca dorim implicare mult mai multa de la statu roman, indiferent ce partid sau ce om e pe nu stiu care functie. Daca nu se întâmpla asa, acel om trebuie sa plece de urgenta acasa la el. Faceti teste ca sa salvati vieți!! se aude da???
Raspunde

Alin

Acum 2 ani

Deci, am înțeles aluzia subtilă...
Raspunde

Roxana Tinte

Acum 2 ani

Pai da, dam vina doar pe pandemie, unde sunt si restul datelor care sa evidentieze cate imbolnaviri au fost de gripa normala? Si acestea au intrecut la nivel national statistica cu un procent de peste 50% la inceputul lunii februarie fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sa fi fost de fapt atunci un varf epidemiologic fara sa stim, de virusi amestecati, inclusiv covid-19? Ramane un mister.
Raspunde

Pacient

Acum 2 ani

Sunt multe cazuri cu semne de intrebare. Toata lumea striga ca este foarte infectios acest covid. Cat este de infectios daca un om infectat cu coronavirus, testat in italia sau spania, zboara cu avionul pana in bucuresti, 2-3 ore, arata rezultatul pozitiv se imbolnavesc 3-4 oameni. Teoretic trebuia sa fie tot avionul la cum sunt cazurile in italia sau spania. De ce cei asimptomatici trebuie internati in spital? De ce se cheltuie bani aiurea? Punel in izolatie acasa ca oricum a infectat familia , el sta in casa pana vine rezultatul, lai prins afara din casa dosar penal sau puscarie 1 an pe loc!!
Raspunde

grijuliul

Acum 2 ani

Corect medical este distantare fizica, nu distantare sociala. Virusul se raspandeste prin saliva, este foarte contagios si bineinteles mortal. Asa ca purtati masti, manusi si stati la o distanta fizica recomandata. Nu stiu de unde au scos-o pe asta cu distantarea sociala, dar spre binele nostru al tuturor celor din societate pastrati distanta fizica si echipamentul de protectie dar nu si distanta sociala, pentru ca societatea in sinea ei se bazeaza pe interactiune sociala, dar in acest caz cu o distantare fizica recomandata de medici pana se gaseste un vaccin. Asta cu relaxarea si cu mai putini morti nu cred ca e bine inteleasa, revenirea la viata de cum era inainte de virus se va face dupa ce gasesc vaccin, pana atunci grija mare. Sanatate!
Raspunde

oigo

Acum 2 ani

Toata lumea s-a speriat de cazul bergamo, unde decesele au crescut in perioada asta cu 568% fata de media perioadei acesteia din ultimii 4 sau 5 ani. Si in zone din spania au fost cresteri evidente. Una din explicatii ar fi ca acolo s-a infectat in realitate un procent atat de mare al populatiei incat si la o mortalitate mica a bolii decesele au fost foarte multe fata de normal. Alta e ca in zonele respective au fost si alti factori decisivi, care nu se intalnesc in alte locuri. Trebuie gasita o explicatie clara. Prea putine se stiu inca.
Raspunde

periscop

Acum 2 ani

Și numărul de infarcturi? sinucideri? bolnavii cronici care au sucombat din cauza stresului sau pentru că le-a fost frică să se interneze? sau pentru că nu au fost primiți la spital? ș.a.m.d.
Raspunde

jojo

Acum 2 ani

A inceput acum si Turnul Sfatului sa incurajeze teoriile conspirationiste? Josnic... chiar nu ma asteptam...
Raspunde

///

Acum 2 ani

N-a incurajat nimic. a dat o stire. Daca anii trecuti au murit mai multi oameni decat in timpul pandemiei ce poti sa crezi?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus