Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-5°C

România iese din starea de urgență. Ce se întâmplă până la starea de alertă

România iese din starea de urgență. Ce se întâmplă până la starea de alertă

Starea de urgență instaurată prin decret prezidențial se închide în această noapte, iar până acum nu există o formulă legală pentru a continua măsurile de prevenire împotriva extinderii infecțiilor cu SARS Cov-2. Pentru a nu intra într-un ”vid legislativ” în această perioadă este posibil ca Guvernul să-și asume o Ordonanță de Urgență, care să impună o serie de restricții, chiar dacă aceasta ar urma să fie atacată la Curtea Constituțională.

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile. Până în prezent, pe teritoriul ţării noastre s-au înregistrat peste o mie de decese din cauza virusului SARS-CoV-2 şi peste 16.000 de persoane infectate, conform raportărilor prezentate de Grupul de Comunicare Strategică.

Prin decretul din 14 aprilie privind prelungirea stării de urgenţă pentru încă 30 de zile au fost dispuse măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, stare civilă, economic, al fondurilor europene, sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie, afaceri externe, transporturilor şi infrastructurii, educaţie şi cercetare. În această perioadă au fost emise 12 ordonanţe militare cu măsuri privind toate aceste domenii.

Fără restricții până luni?

După ridicarea stării de urgență, ar urma să fie instituită starea de alertă. Parlamentul a adoptat proiectul Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări, iar în baza acestei legi pot fi restricționate anumite drepturi. Acest lucru însă se poate întâmpla după intrarea în vigoare a legii, la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Actul normativ, dacă nu e contestat la CCR, ajunge vineri la promulgare. Dacă acest lucru se întâmplă și e publicat în Monitorul Oficial, intră în vigoare luni, 18 mai, ceea ce înseamnă că trei zile nu vor fi restricții din punct de vedere legal.

Legea privind starea de alertă precizează că, în cazul în care starea de alertă se instituie în cel puțin jumătate de ţară, este nevoie de încuviinţarea Parlamentului în termen de 5 zile, anunță Digi24.ro. În forma Guvernului această prevedere nu exista, iar în forma adoptată de Senat, încuviințarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii țări. De asemenea prevede şi posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafaţă mai mică de 15.000 mp şi a teraselor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, aceste prevederi fiind introduse de parlamentari.

Totodată, amenzile pentru nerespectarea măsurilor dispuse în timpul stării de alertă pot fi între 500 și 15.000 de lei.

Ce se schimbă sub starea de alertă

Conform actului normativ, în perioada stării de alertă, autoritățile pot impune carantina și izolarea, pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni. De asemenea, legea prevede că pot fi deschise mall-urile mici și terasele. Cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, magazine și în transportul public în comun, iar sancțiunile ajung de la 500 de lei la 2.500 de lei.

Legea va intra în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Voltaire

Acum 1 an

Terminarea starii de urgenta a venit asa dintr-odata incat i-a prins pe conducatori nepregatiti. •⎳•
Raspunde

Toma

Acum 1 an

Pai, ce sa se intample?Cei cu minte si responsabili se vor proteja si vor respecta toate regulile de bun simt(sustinute de specialisti,adica medici!) pentru a-si apara viata iar cei fara minte si iresponsabili vor asculta de sfaturile politicienilor(ca si pana acum)!Scapa cine poate!Cred ca ati vazut "valoarea"deosebita a alesilor nostri!
Raspunde

Deutsche Welle

Acum 1 an

Acuma s a vazut clar ce capabili sunt conducatorii nostri - kakes makes !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus