Marţi,
18.01.2022
Innorat
Acum
-1°C

Șeful situațiilor de urgență din județ se pensionează: ”nu m-am înscris în niciun partid, deocamdată nu am astfel de planuri”

Șeful situațiilor de urgență din județ se pensionează: ”nu m-am înscris în niciun partid, deocamdată nu am astfel de planuri”

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, Cosmin Balcu, va părăsi funcția pe care o ocupă de 12 ani urmând să se pensioneze în perioada imediat următoare.

”Decizia eu am luat-o la sfârșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie, când nu se vorbea încă de Covid-19. Deci nu acesta a fost motivul. Personal, îmi doresc altceva, nu îmi este rușine să spun că am obosit, deoarece nu am două-trei nopți dormite fără întrerupere: intervenții multiple, summit și așa mai departe”, spune colonelul Cosmin Balcu (46 de ani), pentru Turnul Sfatului.

El arată că raportul înaintat conducerii centrale a fost aprobat, dar ieșirea la pensie nu s-a produs în contextul actualei epidemii cu noul coronavirus. ”Domnul ministru secretar de stat dr. Raed Arafat m-a rugat să rămân, să duc unitatea până trece valul acesta de Covid-19. Am acceptat, după care a venit modificarea legii prin care s-a spus că pe perioada stării de urgență nu se fac pensionări în întreg sistemul, nu doar la ISU. Dar eu am decis înainte de asta să nu plec, să nu îmi las colegii la greu. Acum, că se va termina starea de urgență am reluat intenția și mi s-a spus că mi se va comunica aprobarea”. Activitatea la conducerea Inspectoratului pentru situații de urgență Sibiu ar urma să se încheie în cursul lunii iunie, apreciază Cosmin Balcu, însă cu rezerve. ”Deocamdată nu e nimic sigur sută la sută, poate apare o nouă situație de urgență, poate voi fi rugat să mai rămân. Sunt o serie de acte și de documente de întocmit, eu trebuie să predau comanda, nu este precum într-o instituție cu câțiva angajați la care conducerea se schimbă pe criterii politice, iar fostul nici nu mai trece pe la birou. Avem drapel de luptă, armament, muniție, sute de oameni”.

”Trebuie să îi mai lăsăm și pe alții mai tineri. Cred că trebuie să oferim ceea putem societății, dar – la un moment dat – trebuie să avem puterea să înțelegem că vin generații din spate, la fel de buni, sau poate mai buni decât noi. Eu nu mi-am făcut un țel să stau 20 de ani în această funcție”, col. Cosmin Balcu
După ieșirea la pensie a lui Cosmin Balcu va urma o perioadă de interimat, cel care va prelua conducerea urmând a fi desemnat de la nivel central. După care ar urma lansat un concurs pentru ocuparea funcției vacante de șef al ISU Sibiu. ”Sunt în ISU Sibiu oameni extraordinari, care vor continua cel puțin la standardul care a fost impus de echipa condusă de mine, căci am fost o echipă aici. Eu cred că vor fi mai sus decât au fost sub conducerea mea, sunt oameni cu potențial, isteți, deștepți, cu potențial. Dacă au învățat ceva și de la mine m-aș bucura și eu îi respect”.

”Izbucnire” cu impact național

Numele lui Cosmin Balcu a fost vehiculat în presa din întreaga țară la câteva zile de la instituirea stării de urgență, după ce a criticat calitatea informațiilor care circulă între instituțiile responsabile de gestionarea epidemiei Covid-19 (detalii aici). Însă în timpul acestei epidemii, Cosmin Balcu a avut mai multe perioade în care a lipsit de la conducerea ISU Sibiu, perioade remarcate de oficialii implicați în gestionarea epidemiei. ”Am avut probleme cu inima, am avut o intervenție, am fost la Târgu Mureș cu ceva probleme. Gestionabile, nu are rost să mă victimizez, dar la un moment dat se adună. Și acesta este unul dintre motivele pentru care am decis să mă retrag. Nu am nicio problemă, nu sunt cercetat, nu sunt anchetat, nu am niciun motiv să îmi fie frică”, a declarat Cosmin Balcu.

Politică?

Pensionarea lui Cosmin Balcu a fost pusă și pe seama unor intenții de înregimentare politică a acestuia, chiar în vederea următoarelor alegeri locale. ”Nu fac parte și nu m-am înscris în niciun partid, nu am avut discuții cu nimeni, deocamdată nu am astfel de planuri. Deocamdată vreau să închei o activitate, să ies cu capul sus, să fiu alături de oamenii mei pe care îi respect în mod deosebit”, comentează Balcu acest subiect.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Proadevăr

Acum 1 an

Un profesionist de ”calibru”. Nu cred că ai obosit domnule inspector șef, mai degrabă ai ajuns la un grad de saturație ”a la lehamite” față de ceea ce se întâmplă în societate, aspect la care sau aliniat și alți profeseoniști din sistem. Atitudinea de care ai dat dovadă prin scoaterea în evidență a situației reale privind cazurile de infectare din județ, spune multe despre ”coloana vertebrală”. Numai bine!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 1 an

cred ca a fost rugat sa se pensioneze oricum e profesionist nu politruc
Raspunde

Teo

Acum 1 an

Se pensioneaza ,urmand ca apoi probabil sa se angajeze in sectorul public,de unde va incasa un salariu de invidiat.
Raspunde

Cristinel coada de purcel

Acum 1 an

Cosmin,hai sa fim cinstiti ! Vrei ? De bla bla eu sunt satul. Adevaratul motiv este ca nici nu mai ai de ales iar alternativa nu e pe placul tau ? Sau ? Oare ti ai dorit sa ajungi general ? ..... Vrei sa candidezi ? Cred..,cred ca vei candida exact fix la fel cum ai ajuns si “general...”? Nu are rost sa mai scriu ,acum si aici...dar te asteptam...,cu drag ,la portita... multi ani de acum incolo...,”frate”..”drag”? Ti pup cu drag.... Mai bine o lasa i ca inainte...,noi care stim nu credem nici 2 % din cate ai declarat aici!
Raspunde

Cristinel

Acum 1 an

De bla bla eu sunt satul. Adevaratul motiv este ca nici nu mai ai de ales iar alternativa nu e pe placul tau ? Sau ? Oare ti ai dorit sa ajungi general ? ..... Vrei sa candidezi ? Cred..,cred ca vei candida exact fix la fel cum ai ajuns si “general...”? Nu are rost sa mai scriu ,acum si aici...dar te asteptam...,cu drag ,la portita... multi ani de acum incolo...,”frate”..”drag”? Ti pup cu drag.... Mai bine o lasa i ca inainte...,noi care stim nu credem nici 2 % din cate ai declarat aici!
Raspunde

Tot Cristinel

Acum 1 an

Capul sus ,o sa ai si tu mai mult timp de sotie......; copii,socrii,familie,lucruri frumoase. Dar societatile alea multe ..o sa mai cumpere de la Sun Cuchi ???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus