Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Motivele pentru care se poate ieși din localitate. Modelul nou de declarație

Motivele pentru care se poate ieși din localitate. Modelul nou de declarație

România intră în stare de alertă pentru 30 de zile, începând cu 15 mai, a anunțat ministrul de Interne Marcel Vela, într-o declarație de presă.

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că purtarea măștii va fi obligatorie în spații închise. Este încurajată în continuare munca de acasă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, să asigure măsuri de protecție, inclusiv program decalat, dacă au peste 50 de angajați, scrie digi24.ro

Terasele și restaurantele rămân închise. Produse alimentare și băuturi pot fi preparate și vândute în regim de drive-in și take away, iar mall-urile de peste 15.000 de metri pătrați rămân închise, cu excepția magazinelor care au funcționat și pe perioada stării de urgență. Se redeschid parcurile, dar nu și locurile de joacă pentru copii.

Deplasarea în afara localității va fi permisă doar pentru câteva motive, iar cei ies din localitate trebuie să completeze un nou tip de declarație pe propria răspundere - Declaratie-pe-propria-raspundere-Stare-de-alerta

Motivele pentru care se poate ieși din localitate:

 • Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 • Deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 • Deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
 • Deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 • Deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
 • Deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 • Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • Deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
 • Deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
 • Deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
În hotărârea adoptată de Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență nu se precizează cum vor fi sancționați cei care încalcă restricțiile.

Declaratie-pe-propria-raspundere-Stare-de-alerta

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

8 comentarii

uncetatean?

Acum 2 ani

au murit oameni de-a lungul istoriei noastre pe care multi o uita, desigur, ca noi sa fim liberi si stam ca oile sa ne ameninte niste trepadusi ca daca nu suntem cuminti ne inchid iar in case. nu ai voie sa iesi din localitate ca sta militianu la ciupeala("eroul din linia 1") sa-si bata joc de tine! fascinant! romania stat militienesc!
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Esti dus si esti paranoic, mai bine ai merge pana la judetean sa te apuci sa lingi pe jos, ori faci anticorpi, ori scapam de tine.
Raspunde

Ghitza

Acum 2 ani

La cum se prezinta declaratia toate localitatile din tara sunt in carantina. Lasatine sa ne deplasam in judet fara declaratie.
Raspunde

no name

Acum 2 ani

Au scos punctul 2, cel cu motivul de a face cumparaturi, deci adio vizite pe la magazinele din selimbar. Cei din cisnadie nu au voie sa vina in sibiu sau alte localitati pentru cumparaturi, cei din sibiu care stau pe partea dreapta a caii cisnadiei trebuie sa faca declaratie pentru a se duce chiar in sibiu, sau daca ma gandesc chiar nu pot sa plece din zona aia pentru ca nu e motiv : subsemnatul locuiesc in sibiu ies din localitate pentru a tranzita alta localitate. E o mare dezorganizare. A spus Iohannis ca nu trebuie declaratie pentru zone metropolitane, cu toate ca in textul de lege e scris clar ca trebuie declaratie pentru cand iesi din localitate. Oricum, noi nu suntem in zona metropolitana, nu are rost sa ne mai facem iluzii, mai bine umblati cu declaratii, asta daca gasiti vre-un motiv din cele 11 pentru care puteti sa iesiti.
Raspunde

cititor

Acum 2 ani

Daca cineva locuieste intr-un sat in care nu-si poate procura cele necesare traiului normal, nu are voie sa mearga in orasul apropiat nici cu declaratie ? Pentru ca din declaratie nu rezulta si un astfel de motiv. Cei care au conceput-o cred ca toate localitatile sunt ca Bucurestiul ?
Raspunde

Elisa

Acum 2 ani

Uite starea de alerta, nu e starea de alerta. Azi cu ce declaratii ne plimbam, ca pana la urma contextul e acelasi, tot cu declaratia dupa noi am ajuns.
Raspunde

Nah super

Acum 2 ani

Deci cei care locuiesc in Selimbar vor fi cei ma rasfatati, au acces la cumparaturi la Auchan si Carrefour, iar cei mai defavorizati vor fi cei din cartierul Arhitectilor care vor fi nevoiti sa ii cumpere mancare din Cisnadie, iar sibienii vor avea acces la super!!!marketurile din oras...
Raspunde

Alex

Acum 2 ani

Ce bine ar fi fost acum sa fie o Zona Metropolitana ca in marile orașe...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus