Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Am băut o cafea pe terasă, în Italia. Ce s-a schimbat față de anul trecut

Am băut o cafea pe terasă, în Italia. Ce s-a schimbat față de anul trecut

Ieri a fost prima zi în care în Italia s-au deschis terasele, iar atmosfera nu a fost deloc una de eliberare, dimpotrivă. Lucrurile par neschimbate, față de vara anului 2019, și numai dacă ești foarte atent poți vedea schimbările. Cel mai ciudat este însă să vezi locurile goale de la mese. O posibilă cauză: teama. ”Nu sunt oameni așa de mulți, față de cum ne-am așteptat. Poate că vor reveni treptat, pe măsură ce se vor convinge că măsurile pe care le luăm sunt extrem de sigure”, explică barmanița unui bar din Chiuduno, o comună la 20 de kilometri de Bergamo, epicentrul epidemiei de coronavirus din Italia.

20200519_114707

Un alt indiciu sunt afișele de atenționare, puse discret. Altă dată avertizau oamenii că nu e permis accesul cu animale de companie, de exemplu. De data asta, anunță că e interzis să muți scaunele și să ieși de pe terasă fără masca de protecție. ”Clienții sunt rugați să poarte mască de fiecare dată când se ridică de la masă”, scrie pe un afiș. ”Clienții sunt rugați să nu modifice poziția scaunelor”, scrie pe un altul. Motivul este evident: în provincia Lombardia purtarea măștii de protecție este obligatorie inclusiv în spațiul liber. Singura derogare este exclusiv pentru zona teraselor, însă și atunci numai pentru persoanele care stau la masă.

Lipsa sărbătoririi ”eliberării” s-a văzut și în Bergamo. În primele zile de după permiterea ieșirii din case, străzile au continuat să fie goale.

bergamo Bulevardul Papa Ioan al XXIII-lea este unul din cele mai importante din Bergamo.

Noile reguli

Redeschiderea cafenelelor s-a făcut cu o serie de condiții care vor fi aprig verificate de autorități. Pe lângă cele scrise mai sus,  în spațiile interioare, distanța trebuie să fie mai mare, față de cele de pe terase.

Mai mult, acestea au trebuit să renunțe la bufeturi, deoarece în jurul lor se adunau mai mulți clienți laolaltă, dar și pentru că aici existau de regulă tacâmuri comune. Oficialii italieni au explicat că aceste bufeturi erau o modalitate excelentă de a răspândi infecția.

Trebuie precizat că pentru italieni masa de prânz, ”pranzo del lavoro” este o cutumă a fiecărei zile. Între 12 și 14, nimic nu mai mișcă în țară, toată lumea servește masa. Chiar și cele mai mici cafenele ofereau de regulă în acest interval orar câteva ceva de mâncat, chiar și niște simple sandvișuri sau câteva salate ușoare. La fel, erau orele la care terasele se umpleau, pentru că era ora de socializare, dar și pentru un croissant și o cafea. Între timp, coronavirusul a făcut ca aceste obiceiuri să se schimbe.

20200519_114704

Restaurantele înregistrează numele clienților pentru 14 zile

Barurile și restaurantele se vor deschide, cel mai probabil, în 23 mai, deocamdată și-au deschis porțile doar cafenelele, într-un fel de test. Regulile din restaurante vor fi și mai drastice. În restaurante, recipientele obișnuite pentru condimente vor fi dozate pentru un singur client. După fiecare client, masa și scaunele trebuie igienizate, în timp ce vesela și tacâmurile folosite trebuie gestionate cu atenție, deoarece, la fel ca celelalte suprafețe, sunt un posibil vehicul de contagiere.

Nici în bucătărie lucrurile nu vor mai fi la fel. Întregul personal trebuie să poarte întotdeauna o mască și să-și igienizeze frecvent mâinile. Restaurantele sunt invitate să-și creeze un sistem de rezervare a meselor, pentru a evita cozile și cozile de la intrare. În plus, administratorii restaurantelor vor fi obligați să păstreze numele persoanelor care au luat masa acolo timp de 14 zile, pentru a facilita urmărirea contactelor în caz de contagiere.

Pe lângă asta, toate afacerile din alimentația publică trebuie să pună la dispoziție geluri sau soluții de igienizare pentru mâini, la intrare, în alte puncte ale încăperilor, dar și în zona toaletelor.  La intrarea în local trebuie să fie afișate toate informațiile despre măsurile de prevenire și se poate măsura temperatura clienților.

Liber la concerte și spectacol. Din 15 iunie

Se pregătește și următorul pas pentru reluarea activităților în Italia. Autoritățile au anunțat că dacă nu vor fi schimbări importante cu privire la cazurile noi de infectare cu SARS CoV-2, atunci din 15 iunie se vor putea organiza din nou concerte. Pentru început, audiența maximă va fi de o mie de persoane, în cazul concertelor sau evenimentelor culturale care se vor desfășura în spațiul liber, și de 200 în spații închise.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

chivuta din teleorman

Acum 2 ani

Cred ca si prretul s-a schimbat.
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

cum ati ajuns in italia? cu avionul,buzul sau masina?
Raspunde

edei

Acum 2 ani

Cu izoleta :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus