Cea mai mare companie sibiană a alocat peste un milion de lei pentru elaborarea unei analize referitoare la intrarea pe piața producerii de energie din resurse regenerabile (vânt, soare). Dincolo de aceste planuri, Romgaz anunță că în viitorii cinci ani programul de investiții totale al companiei este unul de 15,69 miliarde de lei.
În contextul în care România și-a propus ca, în următorii zece ani, să consume energie provenită în proporție de 30,7% din surse regenerabile, cea mai mare companie din județul Sibiu – Romgaz – a decis să studieze oportunitățile. ” Obiectivul principal al prezentului studiu este acela de a oferi achizitorului o orientare amplă privind posibilitatea dezvoltării afacerilor Romgaz în domeniul generării de energie din surse regenerabile. În sensul prezentului caiet de sarcini, sursele regenerabile de energie sunt: energie eoliană, energie solară, energie geotermală și biogaz”, se arată în caietul de sarcini elaborat pentru atribuirea contractului estimat la 1,1 milioane de lei, fără TVA.
Studiul de oportunitate solicitat prin acest contract ar trebui să detalieze atât tabloul actual românesc în ceea ce privește energia produsă din resurse regenerabile, cât și să redea o analiză asupra oportunității de dezvoltare a unor parcuri de producție eoliene și/sau solare. ”În funcție de rezultatele analizei de la acest capitol, ofertantul va realiza o recomandare fundamentată privind oportunitatea de realizare a unui/unor obiectiv(-e) optim(-e) investiționale în domeniul energiei eoliene și/sau solare, cu indicarea clară a următoarelor elemente: puterea totală instalată recomandată, costurile estimative ale investiției, amplasamentul recomandat, riscuri principale și limitări specifice ale proiectului/proiectelor propuse și posibilități de finanțare externă prin fonduri nerambursabile. În situația în care în urma analizei efectuate nu rezultă o oportunitate concretă, care să facă obiectul unei analize mai amănunțite, ofertantul va specifica și fundamenta corespunzător acest lucru”, cer reprezentanții Romgaz. Solicitări similare sunt formulate și în ceea ce privește producția de energie din resurse precum biogazul sau cele geotermice.
Studiul trebuie finalizat în termen de trei luni de la semnarea contractului, o altă lună fiind alocată pentru eventualele revizuiri. Termenul de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate de acest contract a fost fixat pentru ziua de 16 iunie 2020.
15,6 miliarde de lei, plan de investiții al Romgaz în următorii cinci ani
Strategia de dezvoltare a Romgaz prevede ca în perioada 2020 – 2025 să fie realizate investiții totale de 15,69 de miliarde de lei. Suma va putea suferi, arată Adrian Volintiru, directorul general al companiei medieșene.”Programul de investiţii pe perioada de referinţă, va fi orientat în cea mai mare parte către producţia de gaze naturale (circa o treime din sumă), asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) şi producere- stocare energie electrică (o altă treime din sumă, respectiv 5, 475 miliarde lei), diversificare –petrochimie şi producţia energie electrică, diferenţa până la 15,69 miliarde de lei total investiţii pentru următorii 5 ani. Doresc să menţionez însă că elaborarea strategiei s-a bazat pe scenariul business as usual, neţinând cont de situaţia curentă a pandemiei de COVID 19 şi se impune revizuirea informaţiilor îndată ce vor exista prognoze macroeconomice cu un grad de certitudine mai ridicat”, arată Volintiru într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Sibiu , Romgaz , Marea Neagră , Turnul Sfatului , energie , Adrian Volintiru , regenerabile
Vizualizari: 1610
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Sibian
Acum 6 ore
Sibian
Acum 7 ore
Noboby
Acum 7 ore
Ole, oleee, oleeee, oleeeee!