Marţi,
15.10.2024
Innorat
Acum
6°C

Amendă uriașă pentru mirosul din Șelimbăr. Apa din canalizare deversată direct în Cibin

Amendă uriașă pentru mirosul din Șelimbăr. Apa din canalizare deversată direct în Cibin

Garda de Mediu Sibiu a aplicat o amendă de 70.000 de lei după ce miercuri a constatat că o parte din apa din canalizarea comunei Șelimbăr a fost deversată, din nou, direct în Cibin.

În data de 20 aprilie, angajații Gărzii de Mediu au reacționat la o sesizare primită prin numărul unic de urgență “112” de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Cpt. D. Croitoru” al Județului Sibiu și redirecționată către ABA Olt – Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu cu privire la poluarea cursului de apă Cibin în zona Stației de epurare Mohu.

În acea seară, începând cu orele 20:57, a fost efectuat un control comun la fața locului de către reprezentanți ai celor două instituții din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor menționate.

99289451_140173464321186_7458856904513552384_o

”Cu această ocazie s-a constatat că o parte din apele uzate colectate erau deversate direct, fără epurare, în cursul de apă Cibin, printr-un canal de by-pass.  Menționăm că, în data de 20.05.2020, la sediul Comisariatului  Județean Sibiu al Gărzii Naționale de Mediu, au fost înregistrate trei sesizări ale cetățenilor din zonă cu privire la disconfortul olfactiv. Cu ocazia controlului au fost prelevate probe în vederea determinării valorilor indicatorilor de calitate ai apei uzate evacuate direct în cursul de apă Cibin”, arată reprezentanții Gărzii de Mediu Sibiu într-un comunicat postat pe pagina de facebook a instituției.
Ca atare, prin nerespectarea Autorizației de Gospodărire a Apelor nr. 6/2020 au fost încălcate prevederile Legii Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, art. 87, pct. 1, drept pentru care operatorul economic care deservește stația de epurare a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 70.000 lei, impunându-se și măsuri de remediere.

Reporterul Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere pe această temă și reprezentanților Apă Canal Sibiu. De altfel, nu este pentru prima oară când apa uzată din Șelimbăr este deversată direct în Cibin. Sistemul de canalizare al comunei are mari lacune, multe dintre acestea fiind în curs de soluționare sau propuse pentru a fi rezolvate. Mai multe detalii pe această temă puteți citi aici.

100479670_140173370987862_6559720490531815424_o

Cât privește problemele stației de pompare de la Mohu, directorul Apă Canal Sibiu a trimis un comunicat de presă pe această temă și la începutul anului. Pe scurt, între instituțiile statului, inclusiv Primăria Șelimbăr, există un lung șir de discuții și asumări privind remediere situației.

”În momentul de față există o singură soluție pentru  ca apele neconforme să nu mai fie deversate în Râul Cibin : blocarea tuturor racordurilor de canalizare ale cetățenilor din cele două localități, o situație desigur aproape imposibil de realizat. La sistemele de canalizare din Veștem și Mohu NU ar fi trebuit să fie acceptată racordarea consumatorilor până când acestea nu ar fi fost funcționale, respectiv sa fie  realizate și stațiile de pompare înspre Stația de epurare din Mohu”, arăta ing. Vasile Maier, directorul general al Apă Canal Sibiu.
Mai multe detalii despre situația exactă a canalizării în Șelimbăr puteți citi aici.

Conștienți de problemele mari din localitate și reprezentanții Primăriei Șelimbăr au anunțat în urmă cu câteva luni investiții masive în modernizarea sistemului de canalizare.

”Nu mai puțin de cinci proiecte de investiții care se referă la rețeaua de canalizare a comunei Șelimbăr apar pe lista proiectelor de hotărâri de la ședința de Consiliu Local din luna ianuarie. În patru proiecte se propune montarea de stații de pompare, iar cel mai însemnat din punct de vedere valoric se referă la preluarea apelor pluviale din zona Brana – Seviș. Investițiile totale se ridică la aproximativ 27 de milioane de lei”, anunța primăria într-un comunicat de presă remis la finalul lunii ianuarie 2020.

Planul include și zona Mohu. ”O stație de pompare SP 2 va fi montată și la Veștem, costurile fiind de 559 mii lei, iar explicația este aceeași. În satul aparținător Mohu se intenționează să se construiască două stații de pompare, una de tip SP1, iar alta de tip SP 2. Pentru stația SP 1 de la Mohu, lucrarea ce apare pe lista de investiții din această lună se preconizează a se cheltui 1,084 milioane lei. Stația de pompare SP 2, care va prelua atât satul Mohu, cât și satul Veștem, va costa 535 mii lei”, mai spunea primăria.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

Marius Ovidiu

Acum 4 ani

Mai hotilor noi platim bani pentru apa canal iar voi furati in loc sa investiti in infrastructura.
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 ani

Cum adica amenda mare? Puscarie pt cei vinovați, scurt pe doi, cu proces de 2 ore nu 6 ani. Sa stea 4 ani inchisi, sa vedem apoi cine mai face cacaturi de genu.
Raspunde

Verde

Acum 4 ani

Lasă aceste investiții mai aproape de alegeri ca să dea bine la votanți si sa aiba cu ce sa se lauda. La banii care intra la Selimbar trebuia sa fie parfum pe străzi.Acum e cu totul alt miros...de politicieni . În alte localități mai sărace bugetar s-au realizat mult mai multe pentru cetățeni.
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Problema este veche dar a iesit la suprafata doar cand a inceput sa puta. Majoritatea proprietarilor de case noi din Selimbar stiu cat a costat racordarea la apa canal (platita la primarie odata cu eliberarea autorizatiei de constructie) atat in acte cat si "lucrarea". As dori sa vad mai mult decat amenda, o ancheta hotarata si cu sanctini mai drastice decat o amenda care va fi platita tot din banii "prostilor".
Raspunde

Mariana

Acum 4 ani

Va rog sa rectificati, Inspectorii Apelor Romane au aplicat 2 sanctiuni si nu una cum eronat redati in articol. Informati corect cititorii, nu mai alocati merite ce nu se cuvin Garzii de Mediu.
Raspunde

Garda pretoriana PSD

Acum 4 ani

Dar restul sesizarilor? Cand se rezolva?
Raspunde

Ovidiu S

Acum 4 ani

Pai asa ar fi normal intr-o tara care se pretinde membra UE. Dar...aceste deversari sunt permise de lege in schimbul unor penalitati, din cate am inteles. Oricum, in fond si la urma urmei e vorba de o lipsa de viziune, de o incompetenta crasa si de indiferenta de care dau dovada autoritatile. Si imi vine foarte greu sa cred ca nu e vorba si despre coruptie la mijloc. Pana la urma, cineva beneficiaza de niste castiguri aici. Si probabil ca acele castiguri se impart...altfel, nu s-a mai acoperi unii pe altii primariile si operatorii acestei statii. Poate ar fi bine sa facem si o plangere la DNA sa investigheze putin firul acestor operatiuni...
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

la noi ca la nimeni. Platesti amenda si gata, "intri in legalitate". Aceeasi aberatie s-a folosit si in urbanismul sibian. Astfel putem admira o groaza de aberatii urbanistice "legale" dupa plata unor sanctiuni modice. Intrarea in legalitate inseamna cu totul altceva dragi cetateni, dar cui ii pasa, nu?
Raspunde

fake

Acum 4 ani

Jegurilor, cereti preturi astronomice pt orice in Selimbar! Case inghesuite, pe 230 mp, fara lumina si caldura de la soare! Nenorocitilor! Ati distrus un oras, prin ghetoul pe care l-ati facut in selimbar!
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

si cel de pe Cale Cisnadiei e la fel de "bine facut".
Raspunde

EROAREEEE !

Acum 4 ani

Autorul articolului induce cititorul in eroare; nu apa din canalizarea din Selimbar s-a deversat in Cibin fara sa fie epurata, ci rahatul din tot sistemul de canalizare din Sibiu si localitatile din apropiere care ajunge in statia din Mohu, statie a SC APA-Canal Sibiu. Taxa de canal/epurare nu este incasata de Primaria Selimbar, ci de societatea de mai sus... Toti cei care au platit ani de zile taxa de canal/epurare din localitatile unde sistemul de canalizare nu e racordat la statia de epurare ar trebui sa ceara banii inapoi...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus