Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
20°C

Promotia 2020 poate avea cea mai neobișnuită petrecere de final de an din istoria învățământului sibian. „Suntem o generație rezistentă, adaptabilă"

Promotia 2020 poate avea cea mai neobișnuită petrecere de final de an din istoria învățământului sibian. „Suntem o generație rezistentă, adaptabilă

Elevii care termină clasa a VIII-a și a XII-a spun că au așteptat cu emoție finalul de an școlar. Și-au imaginat banchetul ori de câte ori și-au văzut colegii din anii anteriori terminând un ciclu școlar, au visat la momentul în care vor arunca tocile (acele pălării de absolvent) în aer și vor chiui cu bucurie, au visat la momentele emoționante în care își vor lua rămas bun de la profesori și colegi. Acum nu se va întâmpla nimic din toate acestea. Din cauza pandemiei de COVID-19 nu vor putea organiza festivități sau banchete de final de an. Cu toate acestea, pot avea parte de o absolvire pe care prof. Alexandru Dumbravă, inspectorul general școlar o numește inedită. Este vorba despre o absolvire online, organizată pe un site special creat, în care să se adune mesaje, gânduri, amintiri, fotografii toate dedicate absolvenților. Inspectorul s-a gândit să implice în acest eveniment întreaga comunitate, de la elevi și părinți până la oameni cu renume, la profesori și directori. „Am rugat personalități sibiene și nu numai, directori de școli, diriginți, șefi de promoții, elevi, să trimită mesaje video care să fie postate acolo. (...) O să finalizăm cu un curs festiv online, transmis în 12 iunie, zi pe care o doresc dedicată lor, absolvenților” spune inspectorul. Potrivit acestuia nu este un eveniment ușor de realizat, pentru că mulți au dat înapoi în momentul în care au aflat ce trebuie să facă, însă, se arată încrezător că va duce la bun sfârșit misiunea de a marca finalul de an pentru absolvenți.

Pentru ca tabloul sentimentelor trăite de elevi și profesori în aceste momente să fie unul complet, reporterii Turnul Sfatului au adunat o serie de mărturisiri pe care le puteți citi la finalul materialului.

Anul acesta pandemia de COVID-19 a dat peste cap viețile multora dintre noi și multe dintre planuri au fost amânate sau chiar anulate. Printre cei care au de suferit se numără și absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a. Elevii povestesc cum au visat cu ochii deschiși la clipa în care ei vor fi cei din ultimul an, în care ei vor fi cei care vor preda cheia, își vor arunca pălăriile, vor da drumul la baloane colorate, vor ține discursuri emoționante și totul se va sfârși cu o petrecere de pomină. Din păcate, festivitățile și banchetele de final de an nu se vor mai ține în această perioadă. Cu toate acestea, Alexandru Dumbravă, inspectorul școlar general, a venit cu o idee. Este de părere că acești copii merită să fie sărbătoriți și dacă în ultimele două luni aceștia și-au ținut cursurile online de ce să nu aibă parte și de o absolvire online?

„Stăteam într-o seară acasă și mi-am amintit că eu nu am mers la banchetul de la finalul clasei a VIII-a, și încă îmi pare rău și acum, dar ceea ce a trecut, nu se mai poate îndrepta. Știam că erau copii care deja își luaseră ținută, fete care cumpăraseră o rochie pentru absolvire și o alta pentru banchet și totul în deșert. Și atunci mi-am zis că ar trebui să fac ceva pentru ca acești copii să simtă că, poate cel mai important eveniment al anului pentru mulți dintre ei, nu va trece nemarcat”, spune Alexandru Dumbravă.

Dumbrava premiere elevi CJ (10)Astfel a început să-și pună ideea în practică, construind acest eveniment pas cu pas. A achiziționat un site pentru eveniment (http://www.absolvenți-sibiu.ro), a discutat cu firma care îl realizează despre cum va arată, a cerut sprijin cu mesaje de la foarte multe personalități, a popularizat ideea în rândul directorilor de școli și a consiliului elevilor, sperând să găsească sprijin la ei în a o pune în practică. „Am rugat personalități sibiene și nu numai, directori de școli, diriginți, șefi de promoții, elevi, să trimită mesaje video care să fie postate acolo. Mesaje pentru ei, pentru absolvenți, sau mesaje ale absolvenților pentru colegii mai mici (poate fi o predare virtuală a cheii), pentru dascăli sau părinți și comunitate. De asemenea, pot trimite pentru a încărca acolo mici filmulețe de prezentarea a anilor lor de stat împreună într-o clasă. Plus, alte evenimente pe care le vom mai adăuga. În fiecare zi poate fi adăugat câte ceva, nimic nu este bătut în cuie. O să finalizăm cu un curs festiv online, transmis în 12 iunie, zi pe care o doresc dedicată lor, absolvenților”.

Cu toate acestea, inspectorul spune că nu toți agează ideea, chiar dacă la început a părut a fi împărtășită de toată lumea. „ Când mi-am prezentat ideea prima dată toată lumea a fost încântată. Apoi, când au aflat că mai și trebuie să facă fiecare câte ceva, mulți au cam dat înapoi. Sper, însă, ca fiecare să își regăsească hărnicia și dorința de a face ceva, pentru că cel mai bun mod pentru a realiza ceva este să începi să faci ceva. Am primit sprijin de la personalități și companii, și mă bucur să văd că doresc să fie aproape de elevi”, spune Alexandru Dumbravă.

Inspectorul școlar general a ținut să le transmită elevilor din ani terminali să trimită materialele solicitate cât mai repede, să contacteze inspectoratul prin intermediul diriginților sau directorilor, pentru a fi ajutați și sfătuiți. „Nu o să regrete efortul, și vor avea parte de ceva inedit. Le doresc să viseze, să nu cadă niciodată în delăsare, să fie harnici și perseverenți. Și să își construiască singuri drumul, nimeni nu le va bagă ceva în traistă, cum se zice pe la noi și să nu rateze oportunități, s-ar putea că acestea să nu se mai întoarcă niciodată. Mult succes și veniți la școală. Va așteptăm cu masca, dar și cu drag și bucuria reîntoarcerii”, mai spune Alexandru Dumbravă.

 „Este probabil cel mai frumos eveniment din parcursul vieții noastre” 

Pentru a contura și mai bine tabloul sentimentelor avute de elevi și profesori în contextul în care, cel puțin deocamdată, nu pot avea parte de o absolvire și de un banchet așa cum ar fi trebuit, reporterii Turnul Sfatului au luat legătura cu câțiva elevi din clasele a XII-a și a VIII-a și cu câțiva profesori. Puteți citi mai jos gândurile lor.

„Absolvirea pentru mine este un amalgam de emoții. Este un moment mult așteptat care însă aș vrea să fie amânat. Se încheie un capitol în care am avut parte de râsete, suspans, experiențe, lecții, oameni cu care am legat prietenii care sper să dureze o viață. Un capitol care ne-a format, încet, încet ne-a definit dar care acum este gata să ne lase să zburăm liberi spre un viitor în care trebuie să fim maturi, asumați și gata să riscăm pentru a avea viață la care fiecare visam”, Maxmilian Macariei, clasa a XII-a B, Colegiul Național Samuel von Brukenthal Sibiu.

„Sunt elevă la Gheorghe Lazăr din clasa a V – a și pot spune cu drag că este ca o casă în care am crescut. În fiecare an de atunci am asistat fascinată la toate festivitățile de încheiere ale claselor a XII-a, chiar dacă nu cunoșteam pe nimeni. La final, după ce se aruncau pălăriile și se dădea drumul la baloanele colorate, strângeam încântată din ochi, spunându-mi: Abia aștept să trăiesc și eu ziua asta! Așa am spus constant și de când am început clasa a XII – a, iar vestea că nu vom avea parte de asta a fost una dura. Personal, consider că absolvirea aceasta era esențială pentru noi ca un rămas bun de la profesorii care ne-au fost și părinți, și de la colegii cu care am trăit zilnic între patru pereți cu amintiri. Ar fi fost un ultim oftat, o ultimă privire spre porțile școlii și o ultima îmbrățișare cu o perioadă a vieții cu care nu o să ne mai întâlnim, înainte să ne răspândim toți prin propriile lumi. Din păcate, fizic nu o să o putem avea, dar suntem o generație rezisentă, adaptabilă și încrezătoare. O să fim bine.”, elevă a Colegiului Național Gheorghe Lazăr, Sibiu.

„Absolvirea de clasa a XII-a reprezintă un pas important din viață unui elev. Reprezintă o trecere către un nou capitol din viața unui individ. Este probabil cel mai frumos eveniment din parcursul vieții noastre. Este probabil singura amintire vie cu care rămânem până la sfârșitul vieții după 12 ani de școală. Pentru noi, generația din care fac parte, totul a fost unexpected. Ne-am trezit într-o dimineață și așa a fost să fie. Festivitatea de absolvire pentru mulți reprezenta ultima interacțiune reală între elevi profesori dragi și diriginți. Cu toții știm că anii de liceu sunt cei mai frumoși ani. Sunt anii în care legi cele mai frumoase prietenii, te îndrăgostești prima dată, te maturizezi, și îți faci cele mai frumoase amintiri. Când afli că nu mai ai posibilitatea de a participa la acel ultim eveniment pe care îl așteptam încă din prima zi de liceu, este trist, dezamăgitor, dar cu toate astea încă sperăm că totul o să fie bine. Absolvirea online este o inițiativa frumoasă dar din punctul meu de vedere nu o să își atingă scopul. Apreciez efortul și entuziasmul profesorilor, și nu vreau să par nerecunoscătoare, dar interacțiunea dintre oameni nu se poate înlocui cu cea virtuală. Experiența nu este aceeași, iar lucrurile pe jumătate făcute sunt mult mai dezamăgitoare. Absolvirea nu înseamnă doar niște discursuri ținute de profesorii și directorii școlilor. Absolvirea înseamnă amintiri, îmbrățișări și lacrimi împărtășite între colegi, toci fluturând în aer, zâmbete și mulțumiri. Nu îmi pot imagina că ultima mea zi de liceu o voi petrece în fața unui ecran, îmbrăcată în pijamale stând în vârful patului. Mă bucură faptul că lumea empatizează cu noi și își dau interesul în a ne ajuta să trecem mai ușor peste această experiență. We're all în this together”, Ștefana Tiurean, clasa a XII-a B, Colegiul Național Octavian Goga Sibiu.

„În acest moment suntem dezamăgiți pentru că suntem o generație care nu vom avea banchet”

„Așteptam banchetul și festivitatea de încheiere cu nerăbdare, chiar dacă știam că vor însemna ultimele clipe în școală mea, ar fi fost cele mai frumoase amintiri pe care le aveam cu colegii mei. Încă din ziua în care generația trecută a clasei a VIII-a petrecea la banchet eu am început să îmi imaginez și să îmi planific tot pentru că banchetul la care urmă să particip să fie absolut perfect și de neuitat. Când a început toată treaba cu Covid-19 și din luna martie trebuia să stăm acasă până undeva în aprilie încă trăgeam speranța că totul va fi bine și că nu vom rămâne fără banchet și fără amintiri. Am sperat până în ultima clipă și evident, în zadar. Din luna martie nu mi-am mai văzut colegii și îmi este foarte dor de ei. Îmi pare extrem de rău pentru starea în care suntem, sunt revoltată pentru modul în care lumea a tratat totul cu indiferență și apoi ca urmare, pe lângă faptul că am rămas fără amintirile pe care abia așteptam să le am și nu le voi putea avea niciodată, am ajuns și într-o stare mai mult decât groaznică. Păcat ca pentru noi ultimul clopoțel, predarea cheii și banchetul au ajuns să rămână doar niște vise spulberate”, Natalia Crișcă Natalia, clasa a VIII-a A, „Școala Gimnazială Slimnic - Structura Ruși”.

„Anul trecut îmi doream că sfârșitul de clasa a VIII-a să fie frumos, din păcate nu am avut parte de asta din cauza virusului care ne-a ținut în casă, îmi doream să am parte de predarea chei, de banchet, să îmi scrie cei din clasele mai mici și profesorii dragi pe panglică, sunt dezamăgită deoarece am așteptat atât de mult acest banchet și această amintire care era de neuitat. Toate generațiile au avut partea de ultimele amintiri, iar noi suntem primi care nu o să avem parte de ele! Cu toate acestea, important e că nu o să uităm acești opt ani frumoși petrecuți împreună!”, Andreea Popa, clasa a VIII-a A, „Școala Gimnazială Slimnic - Structura Ruși”.

„În acest moment suntem dezamăgiți pentru că suntem o generație care nu vom avea banchet, la fel cum au avut colegii noștri în ceilalți ani. Nu vor putea avea ultimele amintiri frumoase alături de colegii cu care am fost împreună opt ani de zile și cu care au împărțit momente frumoase dar și mai grele. Este un sentiment pe care eu nu pot să îl descriu”, Diana Filip, clasa a VIII-a A, „Școala Gimnazială Slimnic - Structura Ruși”.

„Momentul absolvirii Liceului sau a clasei a VIII-a este special pentru fiecare elev în parte”

„Până la examenul de Bacalaureat, în viața elevilor de clasa a XII-a există două evenimente mult așteptate - cursul festiv și banchetul. În contextul actual, pentru promoția 2016-2020, acest lucru nu mai este posibil să se desfășoare în mod tradițional, așa cum eram obișnuiți. Dacă activitatea școlară din ultima perioadă s-a desfășurat în față calculatorului, cred că e o variantă de luat în calcul organizarea unei festivității online, deși pentru elevi contează interacțiunea, bucuria momentului trăit împreună. Emoția provocată de intonarea imnului de absolvire e unică, iar îmbrățișările sincere și felicitările din suflet sunt de neînlocuit”, Andreea Stânea, profesor Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.

„Ca dascăl petreci clipe minunate alături de elevi în fiecare zi. Însă, momentele cele mai pline de emoție sunt cele de la început și de la sfârșit de an școlar. Finalul de an corespunde și cu încheierea unui ciclu de viață pentru unele clase. În calitate de diriginte la clasa a VIII-A am trăit adeseori emoția ultimei ore de dirigenție, am asistat la tradiționala predare a cheii și nu de puține ori am lăcrimat ca martor la acest spectacol ciclic de sfârșit-început. Acest final de an școlar, neobișnuit din toate punctele de vedere, ne pune într-o situație ingrată, pentru elevi, părinți și profesori deopotrivă, aceea de a ne despărți sărăciți de acele clipe unice”, Cosmin Simtion, diriginte clasa a VIII-a A, Școala Gimnazială Slimnic - Structura Ruși.

„În carieră mea de profesor, ca dirigintă, am însoțit spre absolvire câteva generații de elevi... pe unii dintre ei, chiar opt ani, din clasa a V-a până în clasa a XII-a. Fără excepție, punctul culminant era banchetul de absolvire, care crea o emoție crescândă printre viitorii absolvenți. Era momentul magic pentru care, unii dintre ei se pregăteau chiar și cu un an înainte. Așa a fost de când lumea, mai puțin anul acesta. Am simțit dezamăgirea lor pe Zoom. Da, pe Zoom, însoțitorul nostru de mai bine de două luni. Cine zice că printr-un ecran nu trec sentimente și emoții? Așa cum le predăm online, haideți să-i sărbătorim anul acesta tot online, chiar dacă unii dintre ei ezită. Iar voi, absolvenților, îndrăzniți să vă alăturați!”, Prof. Cristina Gheorghian, Liceul de Artă Sibiu, profesor de biologie și dirigintă la clasa a VIII A.

„Momentul absolvirii Liceului sau a clasei a VIII-a este special pentru fiecare elev în parte. Din păcate, absolvenţii de anul acesta nu pot avea parte de o festivitate în adevăratul sens al cuvântului. Marea majoritate a lor au apreciat iniţiativa domnului Inspector Şcolar General de a le organiza o festivitate online, simţind în acest fel că cineva se gândeşte la ei şi la faptul că sunt privaţi de o despărţire normală de profesorii şi colegii care le-au fost alături timp de patru ani. Însă, în acelaşi timp, mulţi dintre absolvenţi şi-au exprimat speranţa că se vor putea bucura şi ei de o festivitate de absolvire propriu-zisă, cândva în toamnă, înainte de începerea noului an şcolar pentru că astfel ar simţi şi ei adevăratele emoţii trăite de absolvenţii din anii anteriori. Festivitatea on-line nu ar putea înlocui o celebrare reală a acestui eveniment, unde fiecare absolvent să-şi poată lua rămas-bun de la oamenii dragi şi chiar de la sala de clasă, respectiv şcoala unde şi-a petrecut mare parte din timp. Personal, în calitate de dirigintă de clasa a XII-a, intenţionez să organizez săptămâna viitoare o sesiune live cu elevii clasei, în cadrul căreia, pe lângă o serie de sfaturi şi mesaje motivaţionale adresate tuturor, fiecare elev să participe cu câteva impresii, aprecieri, amintiri din cei patru ani petrecuţi în liceu şi bineînţeles să ne putem lua rămas-bun unii de la ceilalţi, cel puţin până în momentul când ne vom putea întâlni pentru o festivitate reală”, Codruţa Colpoş, profesor la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Sibiu.

Sursă foto principal: arhivă

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

organizator de evenimente

Acum 2 ani

Ce ghinion! Nu vom mai vedea fete de clasa a VIII-a imbracate cu rochii de nașă mare, coafate cu zulufi, fardate ca la 30 de ani si mergând pe tocuri ca niste cai împiedicați!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus