Președintele executiv al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România, Bogdan Bănică, l-a acuzat pe prefectul de Sibiu de abuz, după ce i s-a adus în vedere faptul că angajații din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Sibiu au nevoie de bilet de voie pentru a părăsi birourile în timpul programului. Mircea Crețu spune că Prefectura are dreptul să ia astfel de măsuri și că sunt benefice pentru angajați.
Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Bogdan Bănică a povestit cum în cadrul a două servicii care s-ar afla în subordinea Ministerului Afacerilor Interne și nu a Prefecturii, Mircea Crețu, prefectul județului, ar fi dispus ca angajații să iasă din birouri doar pe baza unui bilet de voie. Președintele executiv al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor compară situația cu „scene demne de Las Fierbinți”.
Contactat de reporterul Turnul Sfatului, Bogdan Bănică a confirmat faptul că situația a fost sesizată Corpului de Control al Ministrului. „Ar putea fi considerat un abuz din partea domnului prefect, atâta timp cât polițiștii celor două compartimente nu i se subordonează dumnealui. Dumnealui să dea dispoziții în prefectură, asupra angajaților dumnealui. Am făcut o sesizare către Corpul de Control al Ministrului, prin intermediul sindicatului. Așteptăm o reacție”, a spus acesta.
Mircea Crețu, prefectul Sibiului, a transmis de asemenea o reacție în acest sens, spunând că de fapt cele două servicii se organizează de fapt „în cadrul prefecturilor județene și al Prefecturii municipiului București”. Totodată, prefectul spune că măsura luată este una benefică pentru angajați și că se impune doar atunci când aceștia părăsesc birourile din motive personale.
„Din coroborarea dispozițiilor legale menționate rezultă că prefectul județului dispune măsuri cu privire la organizarea și funcționarea tuturor compartimentelor și serviciilor din cadrul prefecturii, inclusiv a serviciilor publice comunitare.(...) Pentru persoanele încadrate la serviciile publice comunitare, se solicită bilet de voie pentru părăsirea instituției doar pentru interese personale. Măsura este benefică pentru angajați, deoarece aduce clarificări asupra unor situații neprevăzute ce pot apărea pe timpul cât angajatul nu este în instituție”, arată acesta.
Redăm mai jos întregul răspuns transmis de Mircea Crețu:
„În urma informațiilor apărute în mass-media, doresc să fac următoarele precizări:
Ordonanța Guvernului României nr.83/2001, privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de pașapoarte și serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor prevede la art. 1 că acestea se organizează în cadrul prefecturilor județene și al Prefecturii municipiului București.
Actul normativ mai sus menționat prevede la art.5 și art.11 indice 1 că aceste servicii se înființează în cadrul aparatului propriu al prefecturilor județene și al Prefecturii municipiului București.
Prin Hotărârea de Guvern nr.1767/2004 și nr.1693/2004 privind modul de organizare a acestor servicii publice comunitare, se stabilește că Regulamentul de organizare și funcționare, structura organizatorică, statul de funcții și numărul de posturi se aprobă prin ordin al prefectului , cu avizul Direcției de specialitate.
Încadrarea și eliberarea din funcție a personalului acestor servicii, precum și numirea și eliberarea din funcție a șefilor acestor servicii se face de către prefect, cu avizul Direcției de specialitate.
În baza prevederilor legale mai sus menționate, la nivelul Instituției Prefectului-Județul Sibiu s-a aprobat, prin Ordin al Prefectului, Regulamentul de organizare și funcționare al instituției, precum și Regulamentul Intern al instituției, fiind reglementată, prin aceste două regulamente și activitatea acestor servicii publice comunitare.
Din coroborarea dispozițiilor legale menționate rezultă că prefectul județului dispune măsuri cu privire la organizarea și funcționarea tuturor compartimentelor și serviciilor din cadrul prefecturii, inclusiv a serviciilor publice comunitare.
Instituția prefectului, ca instituție publică cu personalitate juridică, cu patrimoniu și buget propriu, stabilește programul de lucru al compartimentelor și serviciilor publice comunitare, și aprobă concediile personalului din cadrul acestora.
În acest context, pentru desfășurarea activității fiecărui compartiment sau serviciu potrivit programului stabilit și fără a fi prejudiciat programul acestora, s-a dispus măsura evidențierii părăsirii instituției în baza unui bilet de voie.
Pentru persoanele încadrate la serviciile publice comunitare, se solicită bilet de voie pentru părăsirea instituției doar pentru interese personale.
Măsura este benefică pentru angajați, deoarece aduce clarificări asupra unor situații neprevăzute ce pot apărea pe timpul cât angajatul nu este în instituție.”
Foto: arhiva TS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Las Fierbinți , Turnul Sfatului , Ministerului Afacerilor Intern , Instituţiei Prefectului , Sindicatului Naţional , Bogdan Bănică , județul Sibiu , Serviciului Public Comunitar R , Evidenţa Paşapoartelor Simple , Ordonanța Guvernului României , Mircea Crețu , Public Comunitar , Regulamentul Intern , Prin Hotărârea
Vizualizari: 4983
Ultimele comentarii
Acum 4 minute
Emil
Acum 10 minute
Emil
Acum 12 minute
Emil
Acum 13 minute
Lasconi - doamna minciunilor gogonate
Acum 16 minute
Dan