Sâmbătă,
03.12.2022
Cer Senin
Acum
3°C

Sindicatul polițiștilor îl acuză pe prefect de abuz. Crețu: „Măsura este benefică pentru angajați”

Sindicatul polițiștilor îl acuză pe prefect de abuz. Crețu: „Măsura este benefică pentru angajați”

Președintele executiv al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România, Bogdan Bănică, l-a acuzat pe prefectul de Sibiu de abuz, după ce i s-a adus în vedere faptul că angajații din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Sibiu au nevoie de bilet de voie pentru a părăsi birourile în timpul programului. Mircea Crețu spune că Prefectura are dreptul să ia astfel de măsuri și că sunt benefice pentru angajați.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Bogdan Bănică a povestit cum în cadrul a două servicii care s-ar afla în subordinea Ministerului Afacerilor Interne și nu a Prefecturii, Mircea Crețu, prefectul județului, ar fi dispus ca angajații să iasă din birouri doar pe baza unui bilet de voie. Președintele executiv al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor compară situația cu „scene demne de Las Fierbinți”.

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, Bogdan Bănică a confirmat faptul că situația a fost sesizată Corpului de Control al Ministrului. „Ar putea fi considerat un abuz din partea domnului prefect, atâta timp cât polițiștii celor două compartimente nu i se subordonează dumnealui. Dumnealui să dea dispoziții în prefectură, asupra angajaților dumnealui. Am făcut o sesizare către Corpul de Control al Ministrului, prin intermediul sindicatului. Așteptăm o reacție”, a spus acesta.

Mircea Crețu, prefectul Sibiului, a transmis de asemenea o reacție în acest sens, spunând că de fapt cele două servicii se organizează de fapt „în cadrul prefecturilor județene și al Prefecturii municipiului București”. Totodată, prefectul spune că măsura luată este una benefică pentru angajați și că se impune doar atunci când aceștia părăsesc birourile din motive personale.

„Din coroborarea dispozițiilor legale menționate rezultă că prefectul județului dispune măsuri cu privire la organizarea și funcționarea tuturor compartimentelor și serviciilor din cadrul prefecturii, inclusiv a serviciilor publice comunitare.(...) Pentru persoanele încadrate la serviciile publice comunitare, se solicită bilet de voie pentru părăsirea instituției doar pentru interese personale. Măsura este benefică pentru angajați, deoarece aduce clarificări asupra unor situații neprevăzute ce pot apărea pe timpul cât angajatul nu este în instituție”, arată acesta.

Redăm mai jos întregul răspuns transmis de Mircea Crețu:

„În urma informațiilor apărute în mass-media, doresc să fac următoarele precizări:

Ordonanța Guvernului României nr.83/2001, privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de pașapoarte și serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor prevede la art. 1 că acestea se organizează în cadrul prefecturilor județene și al Prefecturii municipiului București.

Actul normativ mai sus menționat prevede la art.5 și art.11 indice 1 că aceste servicii se înființează în cadrul aparatului propriu al prefecturilor județene și al Prefecturii municipiului București.

Prin Hotărârea de Guvern nr.1767/2004 și nr.1693/2004 privind modul de organizare a acestor servicii publice comunitare, se stabilește că Regulamentul de organizare și funcționare, structura organizatorică, statul de funcții și numărul de posturi se aprobă prin ordin al prefectului , cu avizul Direcției de specialitate.

Încadrarea și eliberarea din funcție a personalului acestor servicii, precum și numirea și eliberarea din funcție a șefilor acestor servicii se face de către prefect, cu avizul Direcției de specialitate.

În baza prevederilor legale mai sus menționate, la nivelul Instituției Prefectului-Județul Sibiu s-a aprobat, prin Ordin al Prefectului, Regulamentul de organizare și funcționare al instituției, precum și Regulamentul Intern al instituției, fiind reglementată, prin aceste două regulamente și activitatea acestor servicii publice comunitare.

Din coroborarea dispozițiilor legale menționate rezultă că prefectul județului dispune măsuri cu privire la organizarea și funcționarea tuturor compartimentelor și serviciilor din cadrul prefecturii, inclusiv a serviciilor publice comunitare.

Instituția prefectului, ca instituție publică cu personalitate juridică, cu patrimoniu și buget propriu, stabilește programul de lucru al compartimentelor și serviciilor publice comunitare,  și aprobă concediile personalului din cadrul acestora.

În acest context, pentru desfășurarea activității fiecărui compartiment sau serviciu potrivit programului stabilit și fără a fi prejudiciat programul acestora, s-a dispus măsura evidențierii părăsirii instituției în baza unui bilet de voie.

Pentru persoanele încadrate la serviciile publice comunitare, se solicită bilet de voie pentru părăsirea instituției doar pentru interese personale.

Măsura este benefică pentru angajați, deoarece aduce clarificări asupra unor situații neprevăzute ce pot apărea pe timpul cât angajatul nu este în instituție.”

 Foto: arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Mircea

Acum 2 ani

Ce mare problema ? Sunt la servici sau nu ? Că le cere bilet de voie Prefectul sau Ministerul de Interne, mai putina importanță are . Sindicatul sa se ocupe de probleme adevărate, nu de asta .
Raspunde

Voltaire

Acum 2 ani

Daca azi prefectul isi permite cu succes un mic abuz maine poate ajunge sa-ti impuna ritmul vietii tale intime de exemplu. Nu e frumos comentariul asta din partea ta, mai ales ca tu poti pleca cand vrei de la locul de munca. Sa avem respect fata de cei care lucreaza intr-un ritm alert chiar daca avem impresia ca noi ne ocupam de lucruri inalte.
Raspunde

Placinta cu prune

Acum 2 ani

Hahaha ha ha haha haha!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus