Duminică,
24.10.2021
Parțial Noros
Acum
2°C

Două familii s-au izolat de trei luni cu rulota pe malul Oltului

Două familii s-au izolat de trei luni cu rulota pe malul Oltului

Pentru cei mai mulți perioada stării de urgență a însemnat, în primul rând, izolarea la domiciliu timp de aproximativ două luni. Nu a fost, însă, și cazul a două familii din Sibiu pe care decretarea stării le-a prins pe malul Oltului, într-o zonă numită Cazanul Avrigului, cu rulota. Acolo au și rămas timp de mai bine de trei luni, au fost prinși de două zăpezi și de zeci de furtuni, s-au lovit de reticența autorităților, dar au strâns o mulțime de amintiri, s-au gospodărit singuri și-au lăsat copiii să se bucure de natură și chiar să participe la cursurile online, de acolo, de pe malul bătrânului Olt. „Trei luni nebune au fost”, spune unul dintre ei și nici nu le trece prin cap să renunțe la aventură, așa că vor rămâne acolo până în toamnă sau chiar până la anul pe vremea asta.

Constantin Crucian Pitterh are 44 de ani și este tată a trei fete. Spune că decizia de a merge cu rulota pe malul Oltului a fost luată în momentul în care situația s-a înrăutățit în Italia și Spania, din cauza infectărilor cu noul coronavirus și al numărului mate de morți. Fiica lui cea mare se află în Spania și l-a avertizat că nu este un virus cu care să te joci, cu atât mai mult cu cât Constantin și fiica lui cea mică suferă de bronsiectazie, o boală cronică de plămâni.

„Decizia a fost foarte simplă, urgentă și necesară pentru că eu și fiica mea cea mică suntem bolnavi. Suferim de bronsiectazie. Este o boală de plămâni cronică, dar cu care poți trăi dacă ai grijă de tine. Am venit aici încă de la începutul lunii martie alături de două dintre fetele mele, cea mică de 11 ani și cea mijlocie de 17 ani. Soția nu a putut sta permanent cu noi pentru că lucrează și nu a putut din cauza serviciului. Fata mea cea mare este în Spania și m-a sunat să-mi spună să fug, pentru că nu este de glumă. Am ajuns aici cu fetele și cei trei câini ai mei”, povestește Constantin. Nu i-a fost ușor, însă s-a adaptat și a învățat să trăiască „în sălbăticie”, după cum spune. Și-a făcut provizii înainte să plece, medicamente și ce-a mai avut nevoie i-a adus soția, iar pentru a-și asigura hrana pe mai mult timp și-a făcut răsaduri de ceapă, dovlecei, mentă, cartofi, fasole.

„Aici unde suntem este o zonă inundabilă. Dacă dă un potop de ia pe toți de aici. Acum sunt vreo 20 de rulote, dar când am ajuns eu am fost doar două rulote, dar am stat la distanță, așa cum stăm și acum, chiar dacă suntem mai mulți. De când suntem aici am prins două zăpezi, vreo 30 de furtuni și am șanse mari să mă fi sălbăticit”, spune glumind Constantin. „Ce să faci? Mi-am făcut provizii dinainte să plec. Tot ce am putut am cumpărat, până să fie restricții și mai venea soția de-mi aducea apă sau medicamente. Nu am avut probleme până acum cu animalele sălbatice, dar am și cei trei câini ai mei care, probabil, le ține la distanță, însă am avut probleme cu autoritățile, până au înțeles că pe mine starea de urgență m-a prins aici și nu m-am deplasat. Din punctul meu de vedere nu am greșit cu nimic, pentru că am fugit cu copiii din fața unei boli care pentru noi ar fi putut însemna și moarte”, mai spune bărbatul.

Nu se va întoarce în Sibiu până la anul pe vremea asta

În perioadele răcoroase, Constantin spune că s-au încălzit cu lemne aduse de Olt, pe care le-au uscat și le-au tăiat, dar și cu sistemul de încălzire din ruloră.

„În cortul rulotei am o sobă pe lemne. Rulota are și sistemul ei propriu de încălzire, dar este foarte scump să fie folosit foarte des și mult cum ne-a trebuit nouă în zilele reci, așa că am adus lemne de pe râu, pe care le-am uscat și le-am tăiat. Oltul îți aduce de toate și mâncare și lemne și de toate”.

Acum este fericit pentru că în 3 trei iunie se va termina prohibiția și va putea pescui alături de fetele lui. Până acum spune că au mâncat pește congelat din supermarketurile și oraș. Oricum nu ar fi riscat, pentru că au avut parte de controale dese și toate felurile, inclusiv în toiul nopții după cum povestește. Nu are de gând să se întoarcă în Sibiu și să renunțe la autoizolarea de pe malul Oltului.

„Mai stăm până la anul pe timpul acesta. Dacă am stat atâta nu mă mai sperie o iarnă. De gătit, gătesc și în rulotă, dar mi-am făcut un fel de verandă și afară. Am straturi ce ceapă, de salată, de fasole, de cartofi. De murit de foame, nu mor. Ziua de naștere mi-am sărbătorit-o aici, la fel și Constantin și Elena și mai am multe de sărbătorit. Nu-mi lipsește nimic și mă bucur că am scăpat de poluare. Am totul aici. Am urzici, am soc, am mentă, am căpușe”, spune zâmbind, „am tot ce vrei și tot ce-mi trebuie. Oraș nu mai vreau și nici fete. S-au obișnuit aici și pot șă-și facă și școala, pentru că avem internet”, mai spune Constantin.

În toată această perioadă nu i-a fost frică de nimic. Povestește că a fost vizitat de oameni, însă, niciunul cu intenții bune, pentru că toți au venit să-i fugărească nu să-i întrebe dacă sunt bine sau dacă au nevoie de ceva. Spune că-i este teamă doar de Dumnezeu, dar tot El este și cel care îl veghează, așa că, își va urma aventura de a trăi pe malul Oltului, în cazanul Avrigului.

A ales să se izoleze în rulotă după ce nu a mai avut de lucru

Ștefan este cel de-am doilea sibian care a decis să-și petreacă izolarea cu rulota, în natură. Este și el tată de două fete, una 9 ani și cealaltă de 13 ani. A decis să plece din Sibiu după ce nu a mai avut de lucru în contextul creat de pandemie și a considerat că nu are ce să facă acasă. Când ș-au închis școlile și-a luat fetele și a venit pe malul Oltului. Și în cazul lui, soția a rămas cu serviciul în oraș.  

„Pe noi ne-a prins aici starea de urgență. Suntem din martie aici, de când s-au închis școlile. Soția nu a putut veni pentru că ea lucrează ca asistentă, dar fetele au fost, în mare parte aici, cu mine și le-a plăcut mult”.

Drept dovadă, Ștefana, fiice cea mare, consideră că totul este o aventură continuă.

„Îmi place foarte mult aici, mai ales că se va deschide și sezonul de pescuit și o să prind pește alături de tata. Aici am stat, aici mi-am făcut proiectele pentru școală și temele, dar în același timp m-am bucurat și de natură. Este aer curat și am mai multe posibilități de explorare. Ne-am plimbat o mulțime în lunile astea. Am fost prin Porumbacu, până în Avrig pe jos. Încă nu o să ne întoarcem. Vom fi aici și de 1 august, atunci când va fi ziua mea, povestește încântată Ștefana.

Ștefan întărește spusele fiicei sale. Are de gând să rămână cu rulota pe malul Oltului până în toamnă. Nu-i lipsește orașul, iar acum, că nu va mai fi prohibiție spune că are și mai multe motive să-și continue izolarea.

„Până acum nu am putut pescui că a fost prohibiție și nici n-am făcut-o. Au fost multe controale, chiar și noaptea. Dar noi ne-am văzut de treabă și a fost bine, bine că și-au făcut și ei treaba. Din 3 iunie, însă se va deschide sezonul și fetele abia așteaptă”, mai spune Ștefan.

Cei doi vecini spun că s-au înțeles de minune, chiar dacă au stat la distanță unul de celălalt, iar acum, de când s-a mai încălzit afară, au venit și alții. Din spusele celor doi, în acest moment sunt în jur de 20 de rulote, bineînțeles, distanțate social pe vreo 2 kilometri.

 

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Hermann Stadt

Acum 1 an

Daca erau pe terenul lor,ok.Dar cred că sunt pe un teren care nu le aparține,iar când toată lumea stătea în casa ei erau bine mersi afara. Să ocupi acea zona pe malul Oltului tot anul iar nu e ok,cei de la filiala ar fi trebuit să intervină,sunt destui care vor sa pescuiască și care plătesc permis.******

Raspunde

Gogu Grābilā

Acum 1 an

Povesti de adormit pruncii !

Raspunde

Petru dorin Oltean

Acum 1 an

12. "Camparea in zona de pescuit A.J.V.P.S. Sibiu este permisă doar cu corturi, rulote sau autorulote. Orice construcţie improvizată este interzisa. “Taberele permanente” sunt interzise. La actiunile de control se va monitoriza (de catre toate persoanele delegate de AJVPS Sibiu) durata fiecărei campări pentru a exclude posibilitatea creării de avantaje nepermise din partea unor grupuri de interese, care nu au în obiectiv pescuitul recreativ, ci obtinerea de foloase materiale. Durata maxima de ocupare a unui stand de pescuit este de 21 de zile calendaristice consecutive."

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gheorghe Rusu

Acum 1 an

Bă frate,oricât de braconier ai fi,te saturi de prins și de mâncat la pește dupa o săptămână, așa că nu mai faceți acuzații .Eu cred că au tot dreptul să stea și să facă ce vor că este și țara lor nu numai a voastră, a celor care îi acuzați și va este frică că va iau peștele. Cu siguranță ,nu vă convine pentru că nu mai puteți voi să braconati !

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus