Sâmbătă,
21.09.2024
Cer Senin
Acum
4°C

Ioana Petrescu: Măsurile anti-criză promovate de Guvern, precum IMM Invest, nu îi ajută pe cei din HoReCa

Ioana Petrescu: Măsurile anti-criză promovate de Guvern, precum IMM Invest, nu îi ajută pe cei din HoReCa

Măsurile anti-criză promovate de Guvern, precum IMM Invest, nu îi ajută pe cei din HoReCa, susține Ioana Petrescu.

Aceste firme au nevoie de reduceri de taxe și de granturi, care să compenseze costurile crescute legate de noile norme de siguranță medicală pe care trebuie să le aplice.

Odată cu declararea stării de urgență în România, economia  românească a luat o pauză. Și în starea de alertă, declarată începând cu 15 mai, o parte din restricții s-au menținut și multe dintre domeniile economice sunt în pauză și acum.  Se vorbește intens despre cele mai afectate domenii în plină criză generată de SARS-CoV-2, dar cu toate astea, măsurile cu impact întârzie să apară.

HoReCa și, implicit, turismul, segmente importante ale economiei, au cel mai mult de suferit din cauza pandemiei. În timp ce toate statele lumii încearcă, în prag de sezon estival,  să relanseze turismul, aplicând strategii menite să salveze milioane de locuri de muncă, în România măsurile concrete sunt întârziate, pe motiv că aceste sectoare au contribuție nesemnificativă in PIB.

Un oraș cunoscut de turiștii din țară și din străinătate, Sibiu-Hermanstadt,  atrage anual sute de mii de vizitatori, încă din 2007, când a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană. Anul 2019 a fost pentru turismul sibian plin de evenimente: Summit-ul UE, vizita Papei Francisc în regiune, Festivalul Internațional de Teatru, organizat anual timp de 10 zile in luna iunie si care atrage la Sibiu sute de mii de spectatori. Nu în ultimul rând, Sibiul a fost Regiune Gastronomică Europeană, motiv pentru care s-au organizat o multitudine de evenimente culinare.

Din cauza pandemiei, evenimentele culturale au fost  anulate sau reprogramate, iar cei care lucrează în domeniul HoReCa sunt în șomaj tehnic, sau mai rău, în concediu fără plată.  Cu toate acestea, creditele accesate pentru investițiile în acest domeniu trebuie achitate. Administratorii de pensiuni din Sibiu și împrejurimi susțin că nu beneficiază de sprijin pentru a depăși cu bine aceasta situație. Mai mult, pensiunile  nu produc, deci trebuie să vină cu bani din propriul buzunar și pentru plata utilităților.  Mulți  dintre ei au fost nevoiți să înapoieze avansul  clienților care au rezervat pensiunea înainte și în timpul stării de urgență. Recent si foarte timid au început să înregistreze câteva  rezervări pentru perioada verii.

Proprietarii de baruri și terase  au cheltuieli suplimentare înainte de a-și relua activitatea pentru a face reamenajările necesare  pentru a respecta măsurile de siguranță și distanțare socială impuse de Guvern, tot din propriul buzunar si fără pic de sprijin.  Capacitatea  teraselor va fi semnificativ redusă, așadar și câștigurile vor fi mai mici.

Odată cu redeschiderea teraselor și a plajelor, problemele celor din HoReCa se ameliorează, dar nu dispar cu totul. Anul trecut, sectorul turismului avea  500.000 de angajați. Din cauza crizei economice pe care o vom traversa, mulți angajați din acest domeniu își vor pierde locul de muncă . Măsurile anti-criză promovate de Guvern, precum IMM Invest, nu îi ajută pe cei din HoReCa, pentru că majoritatea firmelor din acest domeniu nu pot dovedi că sunt bancabile în această perioadă de incertitudine. Aceste firme au nevoie de reduceri de taxe si de granturi,  care să compenseze costurile crescute legate de noile norme de siguranță medicală pe care trebuie să le aplice. Doar cu astfel de masuri aceste firmele își pot păstra angajații”, a declarat Ioana Petrescu, vicepreședintele PRO Romania.

Pentru că majoritatea bugetarilor au fost nevoiți să folosească cel puțin parțial concediul de odihnă în  perioada stării de urgență, prea puțini dintre ei vor mai avea  posibilitatea de a merge în concediu în vară. Si mulți dintre cei care lucrează în domeniul privat  au suportat o diminuare considerabilă a veniturilor.
Puțini vor fi cei care vor reuși totuși să se bucure de concediu anul acesta și ei ar trebui să fie încurajați să aleagă destinații din România,  unde exista  multe regiuni precum Sibiul care pot asigura turism de calitate în condiții de siguranță.

În timp ce Guvernul tratează aceste domenii  cu lipsa de interes,  PRO România propune proiecte de acte normative menite să ajute HoReCa și turismul. Parlamentarii  PRO Romania propun o serie de măsuri de sprijin financiar pentru operatorii economici care dețin unități de alimentație publică sau structuri de primire turistice. De exemplu, aceștia ar putea beneficia de sprijin financiar, de la bugetul de stat, prin scheme de ajutor de stat pentru asigurarea dotărilor necesare combaterii agenților patogeni, inclusiv al temutului Coronavirus.

„În urma discuțiilor avute cu reprezentanții firmelor din turism, PRO România Sibiu a luat act de marile probleme financiare cu care aceștia se confrunta.  Daca in anii precedenți, Sibiul s-a aflat pe un trend de creștere continuă a atractivitatii turistice, fiind  favorizat de multitudinea evenimentelor culturale si sportive, anul acesta situația este total diferita . Redeschiderea teraselor nu va rezolva problema in acest domeniu, având în vedere ca doar pentru acoperirea cheltuielilor o unitate turistică trebuie să aibă un grad de ocupare de minim 60%. Având in vedere că un factor decisiv care a contribuit an de an la dezvoltarea durabilă a acestui sector în Sibiu, a fost paleta diversificată de manifestări cultural-comunitare si sportive, in acest an prin amânarea sau chiar anularea mai multor evenimente de impact major , care atrăgeau turiști din toate colțurile lumii, vom avea un an 2020 dificil pentru acest domeniu. Ținând cont de faptul că în anul 2021 Sibiu va fi  ‘’Capitala drumețiilor europene ‘’ , trebuie luate măsuri urgente pentru susținerea si orientarea programelor de motivare a firmelor și spre această perspectivă. Va trebui încurajată desfășurarea de evenimente culturale în aer liber, în locuri precum Piața Mare, Piața Mică, Cazarma 90, păstrând distanțarea socială și respectând restul recomandărilor medicale de prevenire a infecției COVID-19, întrucât un oraș viu atrage turiști de pretutindeni. Pe de altă parte, luarea unor măsuri economice clare, ferme pentru tot anul 2020, cum ar fi suportarea de către stat, a unui procent  din salariul brut pentru toti angajații din turism, nu doar pentru cei care se intorc din somaj tehnic, ar fi măsuri benefice care să ajute ca cel mai afectat sector de a activitate să supraviețuiască în acest an plin de provocări”, a declarat coordonatorul organizației județene PRO România Sibiu, Petru Florea.

                                                 

Biroul de  presă PRO România  Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 925

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus