Miercuri,
08.07.2020
Partial Noros
Acum
22°C

O parte dintre stomatologii sibieni au introdus „Taxa pe COVID-19”: „Nimeni nu câștigă”

02 Iunie 2020 15:21

O parte dintre stomatologii sibieni au introdus „Taxa pe COVID-19”: „Nimeni nu câștigă”

O parte dintre cabinetele stomatologice din Sibiu percep o taxă în plus față de costul unei consultații, o taxă în care se regăsește costul produselor și a materialelor pe care aceștia le folosesc în prevenirea infectării cu COVID-19. Potrivit pacienților care au plătit această taxă, ea este percepută în funcție de perioada petrecută pe scaunul dentistului. Astfel unii pacienți au plătit 30 de lei în plus, alții 50 de lei, dacă consultația a fost sub o oră, iar la unele cabinete această taxă ajunge și la 100 de lei. Reporterii Turnul sfatului au sunat la mai multe cabinete din Sibiu pentru a afla care este situația.

De exemplu, stomatologul Radu Curcă percepe o astfel de taxă, pe care o numește o taxă de servicii.

„Nu este o taxă COVID, este o taxă de servicii. Acelea sunt strict cheltuielile care se fac pe fiecare pacient în parte. Depinde de fiecare cabinet cum se manageriază. Strict pe ceea ce folosim pe pacienți atât. Da, intră și costul măștii, bonetei și a halatului”, spune medicul stomatolog.

Pe strada Lungă, la nr. 1 este un alt cabinet stomatologic unde această taxă este percepută. La telefon a răspuns, cel mai probabil, asistenta care nu era foarte sigură dacă se iau acești bani în plus sau nu, iar în cele din urmă s-a decis că taxa se percepe.  

Reprezentanții Colegiului Medicilor Stomatologi din Sibiu spun că au aflat de acești bani ceruți în plus de la jurnaliști, dar consideră că este normal ca prețurile să crească, cabinetele stomatologice fiind private, iar piața liberă. Totodată aceștia precizează că nu este o taxă impusă de vreo instituție a statului așa cum este Colegiul sau Ministerul Sănătății.

„Toți colegii noștri care lucrează au nevoie de echipamente de protecție suplimentar față de echipamentele pe care le poartă în mod obișnuit și este firesc ca aceste costuri ale onorariilor să crească. Dar nu există această taxă propusă sau spusă de colegiu sau de Ministerul Sănătății ca și taxă Covid sau cum s-o spune. Probabil vreun coleg a avut lipsa de inspirație să-i spun așa, dar asta este altă poveste. În mod normal, în toate serviciile care se fac către oameni, cum sunt restaurantele, serviciile de cosmetică, prețul a crescut, iar aceste onorarii ale colegilor sunt justificate de costurile suplimentare pentru acele echipamente și mi se pare firesc să fie prețurile mai mari, pentru că prețurile au crescut pentru toată lumea. Și vă mai spun ceva. Numărul pacienților este automat redus la sub 50% față de o perioadă normală”, spune Wilhelm Sukosd, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Sibiu.

Cu privire la faptul că nu toți medicii percep această taxă, președintele colegiului spune că activitatea de stomatolog este una privată și fiecare cabinet își face managementul cum reușește.

„Unde reușesc, alții au un buget și din acel buget îți permit să investească, iar pe parcurs recuperează, iar alții măresc prețurile. Nu este o regulă impusă de cineva ci este o activitate absolut liberă. Pacientul în momentul în care este nemulțumit de această taxă poate opta pentru altcineva care nu o are. Lucrurile astea sunt, cred eu, relativ simple și banale. Oricum toată lumea pierde. Să nu credeți că cineva câștigă. Nimeni nu câștigă cum este, de fapt, în tot spațiul economic și financiar la ora actuală. Toată lumea este în pierdere, iar faptul că oamenii sunt nemulțumiți și acesta este un lucru absolut normal. Situația probabil se va regla în momentul în care se vor regla și celelalte aspecte”, mai spune Wilhelm Sukosd.

Până în acest moment, la Colegiul Medicilor Stomatologi din Sibiu nu a fost depusă nicio sesizare cu privire la banii plătiți în plus la medicul dentist.

Nu toți stomatologii percep această taxă

Nu toate cabinetele stomatologice percep această taxă. De exemplu, la cabinetul „Doctor Zâmbet”, un cabinet aflat pe strada General Magheru, consultația este gratuită, iar intervențiile nu și-au schimbat prețul.

„Nu percepem nicio taxă în plus, iar costurile serviciilor au rămas aceleași”, spun cei de la cabinet.

La „Fortuna Dent” consultația costă 100 de lei, nu se percepe taxă pentru materialele folosite, însă, pacienții sunt obligați să vină cu mască și mănuși.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Cultură, Social
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus