Marţi,
18.05.2021
Innorat
Acum
13°C

La Spitalul Județean, sibienii se mai pot trata doar dacă își plătesc testul Covid-19

La Spitalul Județean, sibienii se mai pot trata doar dacă își plătesc testul Covid-19

La Spitalul Clinic Județean Sibiu pacienții cronici sau cei care necesită operații ce pot fi reprogramate și nu doresc amânarea lor au de ales: fie așteaptă până se termină reorganizarea spitalului fie își fac, pe propria cheltuială, un test COVID cu rezultatul căruia se prezintă la spital. Reprezentanții spitalului spun că aceste teste costă, iar sursele de finanțare pe care le are instituția sunt prin program național sau sunt cele pe care le decontează Casa de Asigurări de Sănătate. Totodată, menționează că testele COVID, contra cost, nu se fac în cadrul spitalului.

În afară de acești pacienți, reprezentanții instituției spun că își asumă testarea și costurile aferente acesteia pentru toți pacienții care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, cu scopul de a proteja pacienții internați pentru a nu se contamina între ei precum și cu scopul de a proteja personalul medical.

„Totodată, din cauza faptului că infecția cu SARS-CoV2 este de dată recentă, în cadrul relației contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate nu se decontează cheltuielile aferente testării COVID-19. Precizăm, de asemenea, că SCJU Sibiu nu face testări contra cost. Testele COVID se fac conform Metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică, iar spitalul își asumă și testarea tuturor urgențelor”, spune Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al spitalului.

Spitalul face demersuri pentru obținerea decontării testelor de Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Dr. Florin Grosu, directorul medical al Spitalului Județean a declarat că spitalul face demersuri pentru ca aceste teste să fie decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru toți pacienții asigurați.

„Noi încearcăm să obținem un răspuns de la Casa de Asigurări să vedem dacă aceste teste se pot deconta pentru toți pacienții asigurați. În acest moment testele nu sunt decontate și sunt suportate de spital, iar obligativitatea testelor la internare ne asigură că nu contaminăm pacienții și personalul medical. Riscul cel mai mare acum, ar fi să ne grăbim și să îmbolnăvim pe toată lumea din cauza aceasta. Pe de altă parte, testele existente în spital trebuie gestionate cu atenție, pentru a avea garanția că putem testa toți pacienții care se prezintă suspiciune de COVID sau pe cei care sunt urgențe”, spune directorul medical.

Care sunt pacienții testați gratuit la Spitalul Clinic Județean Sibiu

Conform Metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică privind definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus, în momentul de față, în cadrul laboratorului de biologie moleculară al SCJU Sibiu se testează gratuit următoarele categorii de pacienți: persoane simptomatice, contacți apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate, pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe înainte de donare, pacienți cu transplant de organe, pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore înainte de fiecare cură, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare, pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei, pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei, pacienți hemodializaţi asimptomatici, pacienți hemodializați asimptomatici contacţi cu caz confirmat, pacienți hemodializaţi simptomatici, persoane instituționalizate asimptomatice la internarea intr-un centru rezidențial sau la revenirea in centrul rezidențial din familie/unitate sanitară, persoane instituționalizate simptomatice, personalul de îngrijire și personalul de asistență din centre rezidențiale, gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice, personal medico-sanitar și auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat.

În momentul de față teste COVID contra cost se fac la Spitalul de Pediatrie Sibiu, costul unui astfel de test fiind de 280 de lei. 

Sursa foto: Arhivă

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus