Duminică,
13.06.2021
Parțial Noros
Acum
16°C

Covid-19, restrâns la două clădiri: spitalul județean revine la ”aproape normal”. ”Nu a avut de ales”

Covid-19, restrâns la două clădiri: spitalul județean revine la ”aproape normal”. ”Nu a avut de ales”

De la mijlocul săptămânii viitoare, toate secțiile din cadrul Spitalului Județean Sibiu vor reveni aproape de funcționarea de dinainte de epidemie. Declarat ”spital covid”, Județeanul va mai menține două clădiri pentru sibienii infectați cu SARS-CoV-2.

”Nu mai este și nu va mai fi nicio secție închisă. A fost o reorganizare a unor clinici ca și locație. Toate vor fi deschise, chiar și cele care au fost transferate la alte spitale”, a anunțat dr. Liliana Coldea, managerul Spitalului Județean Sibiu. Declarat ”spital covid” la finele lunii martie, Județeanul a fost împărțit în două zone (roșie și verde), cea mai mare parte fiind alocată tratării bolnavilor cu Covid-19 (detalii aici). 

De săptămâna viitoare ar urma finalizate procedurile de reorganizare a județeanului pentru a reveni cât mai aproape de o activitate normală. ”O activitate normală în sensul că vor fi preluate ca prioritate urgențele care nu pot fi amânate, excepție fiind cazurile care sunt programabile. Dar pentru toate situațiile se menține obligativitatea efectuării testului PCR”, spune dr. Liliana Coldea, managerul Spitalului Județean. Din curtea cu deschidere spre bulevardul Corneliu Coposu, doar două clădiri vor mai fi în ”zona roșie” a bolnavilor cu Covid-19: Clădirea de Boli Infecțioase și cea în care funcționa înainte Dermatologia.

Teste PCR gratuite doar pentru urgențe

”Toți pacienții care se internează efectuează testul PCR. Pentru urgențe și cazurile care nu se mai pot amâna, acest test se recoltează în cadrul Unității de primiri urgențe. Pentru cazurile care sunt programabile, dar care doresc să nu își mai amâne cu o lună sau cu două luni tratamentele, atunci pentru această categorie trebuie plătite testele. Costul per total este destul de ridicat, iar această analiză nu este decontată de către Casa de asigurări de sănătate. Probabil că această categorie va fi una foarte mică din punct de vedere al numărului”, apreciază dr. Liliana Coldea.

Conducerea CJ Sibiu, în subordinea căreia funcționează Județeanul, spune că nu poate acoperi cheltuielile cu testarea celor care nu fac parte din categoria ”urgențelor”. ”Din bugetul public nu pot fi susținute aceste teste, deoarece nu apar în procedurile stabilite de către Direcția de Sănătate Publică. Doar acelea sunt costuri pe care le putem susține din bani publici”, spune Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

”Am făcut adrese către Casa națională de asigurări de sănătate și către Casa județeană de asigurări de sănătate ca acest tip de analiză să se includă în contractul-cadrul ca și analiză decontată”, dr. Liliana Coldea, managerul Spitalului Județean Sibiu

Legat de validitatea deciziei de a restricționa cea mai mare parte a Spitalului județean doar pentru bolnavii Covid, părerile converg în aceeași direcție. ”Spitalul județean nu a avut de ales: a fost desemnat ca și spital care să trateze bolnavii de Covid-19. Prin urmare, nu putem să spunem dacă a fost o idee bună sau nu. Pe de altă parte a fost în regulă, căci Spitalul județean are medici profesioniști care au răspuns foarte bine provocărilor dată de o pandemie nouă pentru sistemul medical. Tocmai de aceea avem rezultate bune în județul Sibiu, căci a fost bine gestionată această situație”, apreciază Daniela Cîmpean.

”Nu se știa care va fi amploarea și numărul de cazuri pozitive la nivelul județului Sibiu. Tocmai de aceea s-a ales varianta ca bolnavii Covid-19 să beneficieze de tratamente. Ați văzut situația din alte țări. Apoi, mai avem în vedere și gravitatea bolii, căci aceasta poate duce la cazuri grave, în care ai nevoie de aparatură și un personal medical specializat”, a declarat pe acest subiect și dr. Liliana Coldea.

Vizualizari: 1401

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus