Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Cum au ajuns drumurile județului tot în administrarea unui consilier local. Și tot liberal, doar că din Boița

Cum au ajuns drumurile județului tot în administrarea unui consilier local. Și tot liberal, doar că din Boița

La fel ca și predecesorul său care tocmai a demisionat, directorul interimar al societății Drumuri și Poduri SA este tot consilier local. Și tot liberal. Turnul Sfatului a urmărit traseul lui Nicolae Cocoș, care a preluat conducerea societății care administrează și întreține cei 944 de km de drumuri județene din Sibiu. Și care mai are un singur angajat inginer de drumuri.

Nicolae Cocoș a candidat la Primăria Boița în 2012, sub sigla PDL. Fără succes. A repetat încercarea și în 2016, dar sub sigla PNL de această dată (vezi foto principală, din campania electorală. Sursa: Facebook / Nicoae Cocoș). La fel, a reușit să obțină doar un post de consilier local al comunei de la intrarea în defileul Oltului.

În cariera sa profesională, Nicolae Cocoș a fost și director comercial al unei fabrici de lapte - Lacto Sibiana SRL - până în 2010, an în care firma a intrat în insolvență fiind radiată din registrele comerciale patru ani mai târziu. Declarațiile de avere completate ulterior de consilierul local al comunei Boița redau un traseu profesional care include scurte perioade de practică la firme mici, dar și câteva relativ constante, cum ar fi poziția de jurist în cadrul unor firme de procesare a cărnii. În cea mai recentă declarație de avere publicată în de către consilierul local Nicolae Cocoș (și datată iunie 2019), acesta arăta că în anul precedent a înregistrat venituri totale de 14.942 de lei (aproximativ 1.250 de lei net lunar). 14.328 de lei reprezintă veniturile salariale încasate de la o firmă de procesare a cărnii din Sibiu - Persona-Meat SRL, iar restul de 614 lei au fost câștigați de la Terra Nostra Ecoland din Băilești (județul Dolj).

De anul trecut, Nicolae Cocoș a devenit angajat al societății Drumuri și Poduri SA, societate deținută de Consiliul Județean Sibiu. Juristului i-a fost găsit un post în cadrul departamentului Siguranța Circulației. Iar de aproximativ o săptămână, Nicolae Cocoș a devenit directorul general interimar al societății care își răsplătește conducătorul suprem cu un salariu lunar net de aproximativ 6.300 de lei (conform declarațiilor depuse de cel care l-a precedat pe Cocoș).

A contat că e liberal? ”Din punctul meu de vedere, nu”

Nicolae Cocoș a fost desemnat director general interimar în urma demisiei lui Ovidiu Spătari. Acesta din urmă a devenit directorul general al societății în urma promovării unui concurs în 2017, an în care Spătari era și consilier local al municipiului Sibiu, ales pe listele PNL (calitate din care Spătari a demisionat mai apoi).

Numirea lui Cocoș ca director interimar în locul lui Spătari a fost făcută de către Consiliul de administrație al Drumuri și Poduri SA. ”Din câte știu eu este și o recomandare pe care a făcut-o fostul director, domnul Spătari. Nicolae Cocoș este familiarizat cu activitatea societății, mai ales că lucrând și la Siguranța circulație și fiind, la momentul respectiv, și secretar al Consiliului de administrație a avut cunoștință de întreg portofoliul de probleme care sunt incidente activității la Drumuri și poduri. Noi am fost de acord cu această numire. Era omul care caligrafia, să zic așa, cel mai bine așteptările fostului director. Om vedea, mai ales că, încă, este vorba de o numire interimară”, a declarat Adrian Besoiu, membru al CA al societății, pentru Turnul Sfatului.

Nicolae Cocoș, în acțiune electorală din campania pentru europarlamentarele din 2019, alături de Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Sursa foto: Facebook / Daniela Cîmpean

Ovidiu Spătari susține că l-a recomandat pe Nicolae Cocoș fără să aibă în vedere faptul că acesta îi este coleg de partid. ”La momentul respectiv consider că a fost cea mai bună soluție, oricum discutăm de o poziție interimară, pentru o perioadă de maxim șase luni. Era secretar al Consiliului de administrație, deci era la curent cu tot ceea ce reprezenta politica societății privind activitatea de drumuri. Ceea ce e important. A participat la discuții pe tema elaborării contractului-cadru cu Consiliul Județean pe patru ani. Dânsul având și formarea de jurist cunoaște foarte bine detaliile acordului cadru. Deci sunt chestiuni care îl fac potrivit pentru acest lucru, deoarece el cunoaște foarte bine cel puțin activitatea din ultimul an a societății”, spune Ovidiu Spătari, contactat de Turnul Sfatului.

”Nu am refuzat ce mi se dă de lucru”

Deși oficială toată lumea neagă, demisia lui Ovidiu Spătari, urmată de cea a directorului de producție, Gabriel Goreaev, au venit pe fondul unor tensiuni în creștere la vârful societății unde din ”vechea” gardă a mai rămas doar directoarea economică, Emilia Răcuciu (soția primarului liberal al orașului Săliște, Horațiu Răcuciu).

Directorul interimar, Nicolae Cocoș, spune că nu are cunoștință de astfel de tensiuni. ”Să știți că eu nu cunosc astfel de tensiuni. Accentul meu este pe echipă, nu pe lideri”.

Referitor la motivele care au generat desemnarea sa ca director interimar, Nicolae Cocoș are câteva variante. ”Ce mă recomandă pe mine presupun acum. Eu am mai fost manager, director comercial la o societate privată, Lacto Sibiana, vreo doi ani. Nu știu dacă acesta a fost criteriul. CV-ul meu care este la societate, probabil că a fost analizat. Noi mai avem acum un mare pas pe care trebuie să îl trecem: un nou contract colectiv de muncă, pentru care trebuie să începem negocierea deoarece expiră acum. Mă gândesc că și acesta a fost un argument, eu îmi dau cu presupusul. Eu niciodată nu am refuzat ceea ce mi se dă de lucru. Alte conotații eu nu cunosc”.

Nicolae Cocoș. Sursa foto: Facebook / Nicolae Cocoș

Întrebat dacă el consideră că în afara CV-ului său a contat și calitatea de liberal, Cocoș s-a ferit de aprecieri. ”Nu vreau să comentez acest lucru deoarece nu cred. Acum, vă mai spun un lucru, un posibil argument: eu am fost secretar al consiliului de administrație și și relația cu CA-ul probabil a contat. Faptul că ne cunoșteam”.

E greu să faci profit în construcții de drumuri

Juristul numit în fruntea societății de drumuri se bazează pe experiența colegilor săi în succesul mandatului său provizoriu. Iar despre faptul că în cadrul societății cu aproximativ 150 de angajați mai există un singur inginer specializat în drumuri (în cadrul secției de la Agnita), noul director interimar crede că situația nu este chiar atât de dramatică. 

”Pe lângă colegul de la Agnita mai avem și alți ingineri. Mai avem o ingineră, pe partea de specialiști mai avem ingineri. Nu cunosc acum specializarea tuturor. Noi suntem o societate de întreținere a drumurilor și cred că experiența colegilor mei mă va ajuta. Eu colaborez foarte bine cu toți colegii, nu am niciun fel de probleme. Vin din mediul privat și văd lucrurile altfel. Societatea a fost, anul trecut, pe profit. Iar în condițiile acestea este destul de greu să faci profit”, mai declară Nicolae Cocoș.

”Vreau să mulțumesc tuturor, inclusiv domnului Spătari și domnului Goreaev. Anul acesta s-a muncit mult la contractul -cadru, deci societatea este asigurată pe următorii patru ani”, Nicolae Cocoș, director general provizoriu al Drumuri și Poduri SA

În afara lucrărilor pe care le execută în baza comenzilor primite pe urma contractului-cadru semnat o dată la patru ani cu Consiliul Județean, prima și ultima dată când Drumuri și Poduri SA a câștigat o lucrare la o licitație publică a fost în 2016. În ziua de 1 februarie a acelui an, societatea Consiliului Județean Sibiu semna cu Primăria Sibiu un contract de 4,3 milioane de lei pentru modernizarea străzilor Principatele Unite, Strungului şi Munteniei.

În cel mai recent an pentru care Ministerul Finanțelor a publicat rezultatele financiare ale Drumuri și Poduri, anul 2018, cifra de afaceri a fost de 12,7 milioane de lei, iar rezultatul a fost o pierdere de peste 400.000 de lei. Oricum mai mică decât pierderea din 2017, când la o cifră de afaceri de 11,8 milioane de lei, cu o medie de 75 de angajați, Drumuri și Poduri a înregistrat o pierdere de un milion de lei.

Nicolae Cocoș este al treilea director al Drumuri și Poduri sub mandatul de președintă a Consiliului Județean Sibiu deținut de Daniela Cîmpean (PNL). Înainte de Ovidiu Spătari, director general al fost Nicu Muntean, devenit director general în mandatul de președinte deținut de Ioan Cindrea (PSD). Care, la rându-i, a dus la schimbarea din funcția de director general al Drumuri și Poduri a lui Mircea Vălean.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6531

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Lina Din colțul strazii

Acum 3 ani

Ca sa vezi ,nu conteaza ca e de la partid!! ce tampiti ne credeti, tovarasi! pot si io sa vărs? bleah, bleahhhhhhhhhhhhhhh! mincinoșilor!!!!!! madam racuciu il va pune si pe ăsta cu botul pe labe!!! a, n-are labe ca e cocos....pe mandra creasta atunci! succes.
Raspunde

Cezar Cezar

Acum 3 ani

Tare! Experiența în prelucrarea laptelui îl recomandă din start! A, am uitat, în subordine are și un inginer specialist în drumuri. Unul la un județ ca Sibiul. Tare sunt curios, știe câte straturi se află sub un drum și din ce sunt compuse? (piatră spartă, nisip, pietriș, etc.) Eu personal nu le știu pentru că sunt inginer mecanic. Dar ăsta ar trebui să le știe. Ce îl recomandă în afară de apartenența la PNL?????!!!!!!!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus