Duminică,
09.08.2020
Cer Senin
Acum
18°C

Lărgirea drumului din cartierul Arhitecților, amânată pentru august. Din cauza avizelor și a Sibiului

15 Iunie 2020 18:33

Lărgirea drumului din cartierul Arhitecților, amânată pentru august. Din cauza avizelor și a Sibiului

Finalizarea în cursul acestui an a lărgirii DJ 106C în zona cartierului Arhitecților nu mai poate fi realizată o dată cu decalarea termenului estimat inițial pentru demararea lucrărilor.

Lărgirea de la două la trei benzi de circulație a DJ 106C pe cei trei km cuprinși între podul peste Seviș și limita administrativă a municipiului Sibiu (zona cartierului Arhitecților aflat pe teritoriul orașului Cisnădie) a fost amânată deoarece lucrările de proiectare nu sunt, încă, terminate.

Programul inițial, ce finaliza proiectarea la începutul lunii iunie, nu a mai putut fi respectat din mai multe cauze obiective, arată reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, beneficiarii lucrărilor. Aceștia au decis să aprobe solicitarea făcută săptămâna trecută de constructorii de la Strabag, antreprenorul general, pentru prelungirea cu 45 de zile a contractului semnat la începutul lunii martie. Contract care prevedea ca în primele trei luni de la semnare să fie realizat proiectul tehnic și să fie obținute avizele necesare.

”Ca urmare a adresei trimise de firma Strabag în data de 12 iunie 2020 către CJ Sibiu, contractul de proiectare și execuție a fost prelungit cu 45 de zile, prelungire motivată de întârzierea obținerii tuturor avizelor din cauza instituirii stării de urgență, precum și a stării de alertă. În aceste perioade, comunicarea cu instituțiile avizatoare și cu deținătorii de utilități la vizitele pe amplasament pentru identificarea traseelor a afectat activitatea de elaborare a proiectului tehnic”, arată reprezentanții CJ Sibiu, într-un răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului.

Mai mult, reprezentanții CJ Sibiu arată că pe parcursul derulării procedurilor specifice, au apărut și alte instituții care cer acum să le fie solicitat aviz. Un astfel de exemplu este cel al Direcției pentru Cultură. ”În urma depunerii documentației privind obținerea acordului de mediu la Agenția Județeană Protecția Mediului Sibiu, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a solicitat aviz, cu toate că, în certificatul de urbanism emis de către Primăria Orașului Cisnădie, acesta nu era prevăzut”, explică reprezentanții CJ Sibiu.

În fine, printre motivele care au dus la prelungirea termenului necesar proiectării lărgirii DJ 106C se mai numără și proiectul similar derulat de reprezentanții Primăriei Sibiu, pe Calea Cisnădiei. Stradă care urma lărgită la patru benzi de circulație, conform proiectul de anul trecut, dar pentru care – imediat după demararea lucrărilor – reprezentanții Primăriei Sibiu au decis ca lărgirea să mai fie făcută doar la trei benzi de circulație (detalii aici). ”Având în vedere că Primăria Municipiului Sibiu a modificat recent proiectul de execuție privind  lărgirea Străzii Calea Cisnădiei, reducând extinderea de la patru benzi la trei benzi, Consiliul Județean Sibiu a trebuit să coreleze proiectul cu modificarea adusă de Primăria Sibiu. Prin urmare, lucrările de execuție vor demara în cursul lunii august 2020”, estimează reprezentanții CJ Sibiu.

Lucrare de cinci luni și de mai multe milioane de euro

Contractul semnat cu cei de la Strabag la începutul lunii martie 2020 are o valoare de 15,21 de milioane de lei, fără TVA, iar autoritățile județene sperau ca – prin lansarea lucrărilor la începutul acestei luni – proiectul să și fie finalizat în cursul acestui an.

Contractul implică atât proiectarea, cât și execuția și asistența tehnică necesară pentru modernizarea drumului județean pe o porțiune de aproximativ trei kilometri prin amenajarea a trei benzi (km 1+176 – km 4+350) și pentru reconstruirea podului peste Seviș la patru benzi. Potrivit contractului, termenul de execuție a lucrărilor este de șase luni de la emiterea ordinului de începere.

Ce ar trebui să rezulte?

Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI – prealabilă proiectului tehnic) a fost finalizată în toamna anului trecut. DP Cons SRL, din Cluj Napoca, a realizat respectiva documentație, prin care se propune acoperirea șanțurilor pentru a face loc unui drum lărgit.

Potrivit prezentării realizate în octombrie anul trecut de către reprezentantul firmei care a întocmit DALI-ul de lărgire a drumului județean, acesta va ajunge să aibă trotuar pe partea cartierului Arhitecților, apoi pistă de biciclete de doi metri, separată de carosabil. Prin acoperirea actualelor șanțuri de pe marginea drumului, carosabilul va putea fi extins la trei benzi de circulație, dintre care două pe sensul de mers către Sibiu. Un trotuar tot de 1,5 metri lățime va fi amenajat și pe partea dreaptă a DJ 106C (sensul de mers dinspre Sibiu, partea cu Cimitirul municipal).

”Se va interzice virajul la stânga pe anumite sectoare de drum și vor fi amenajate două sensuri giratorii pentru întoarcere”, a explicat Dan Lazan, din partea DP Cons. Practic, DJ 106C se intersectează în acest moment cu 27 de străzi pe partea stângă (sensul de mers înspre Cisnădie) și alte 14 drumuri pe partea dreaptă. Cum pentru aceste străzi laterale nu există benzi de stocare sau accelerare, virajul la stânga urmează a fi interzis pentru a nu bloca circulația. Cei care vor dori să intre pe o stradă conectată la sensul opus de mers vor trebui, prin urmare, să folosească două sensuri giratorii, propuse a fi amplasate la intersecțiile cu străzile Nicolae Ghica-Budești și Ion Berindei. Ambele străzi se află în cartierul Arhitecților. Prin intermediul giratoriului propus pentru str. N. Ghica-Budești, autoritățile județene au în vedere o legătură cu DN1: mai precis, pe str. Ghica-Budești să se ajungă în capătul prelungirii bd. Mihai Viteazul (zona Troiței), iar de acolo, mai departe, prin investiții realizate de Primăria Șelimbăr să fie prelungit drumul până în DN1. Referitor la acest plan, unul dintre participanții la discuții a atras atenția asupra faptului că str. Ghica-Budești este prea îngustă pentru a permite două sensuri de mers. În plus, la dezbaterea publică din octombrie anul trecut, participanții din cartierul Arhitecților au propus ca sensul giratoriu de la intersecția cu str. N. Ghica-Budești să fie mutat mai aproape de Sibiu. Toate aceste detalii vor fi stabilite în cadrul proiectării tehnice.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Xulescu Xulescu

Acum 1 lună

Daca se largeste drumul pana la Sevis ce se intampla cu pista de biciclete proaspat inaugurata? sau acesta este motivul de ce se amana lucrarea? nu da bine sa strici o lucrare de 700.000 de euro care nu are nici macar un an tocmai in prag de alegeri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus