Vineri,
30.10.2020
Innorat
Acum
10°C

Studiu Coronavirus pe Europa de Est, pornit din Sibiu. Cinci scenarii posibile în această vară: două optimiste, trei pesimiste

17 Iunie 2020 13:40

Studiu Coronavirus pe Europa de Est, pornit din Sibiu. Cinci scenarii posibile în această vară: două optimiste, trei pesimiste

În cel mai bun caz, din 14 august, în România vor fi între 32 și 84 cazuri de pacienți internați la ATI. În cel mai pesimist scenariu, după această dată s-ar putea să avem din nou peste o mie de cazuri zilnice. Statisticianul sibian Valentin Pârvu și conf. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidiomologie, au semnat un studiu în care și-au propus să urmărească pandemia de Covid-19 în România și în țările din Europa de Est, dar să și anticipeze evoluția pandemiei, în această vară.

Concluzia celor doi cercetători nu este foarte optimistă. ”Pentru a înțelege impactul asupra cazurilor zilnice și a spitalizărilor în următoarele 2 luni, s-au simulat 5 scenarii separate, fiecare cu un indice de reproducție efectiv fix pe perioada următoare. Numărul activ de cazuri a fost asumat ca fiind cazurile acumulate pe 25 zile, iar internații în ATI au fost estimați folosind rata de 3.4% din cazurile active, rată care a fost relativ constantă în România în ultimele 2 luni”, se explică analiza datelor.

E posibil ca Estul să ia în fața Occidentului. La numărul de cazuri noi

Conform analizei celor doi specialiști, există două scenarii optimiste. ”Scenariu 1 (Rt = 0.8) și Scenariu 2 (Rt = 0.9) sunt scenarii optimiste în care pe timpul verii 10 pacienți infectați infectează în medie alți 8 sau 9 pacienți în aproximativ 5 zile, epidemia fiind astfel în scădere. Aceste scenarii vor duce ca în jurul datei de 14 August să fie 32-84 de cazuri la ATI”, se arată în studiu.

Există, însă și posibilitatea ca pandemia să cuprindă din nou țara noastră, spun specialiștii. ”Scenariu 3 (Rt = 1) este un scenariu de ‘platou’ (similar cu luna Aprilie), când practic cazurile zilnice rămân aproximativ constante. Situația pe perioada verii ar rămâne aproximativ la fel cu situația actuala. Scenariu 4 (Rt = 1.1) și Scenariu 5 (Rt = 1.2) sunt scenarii în care epidemia va crește exponențial cu doua rate diferite. Un indice de 1.2 constant pe timpul verii va duce ca 10 pacienți infectați să infecteze 12 pacienți în aproximativ 5 zile, iar după 2 luni acei 10 pacienți inițiali vor duce la aproximativ 100 de pacienți zilnici. Cu un număr de reproducție de 1.2, în jurul datei de 14 august se așteaptă aproximativ 2629 cazuri noi pe zi. Dacă se vor atinge 2.629 cazuri noi pe zi serviciile de terapie intensivă vor fi depășite, cu 1.428 potențiali pacienți. Cu un număr de reproducție de 1.1, în jurul datei de 14 august se așteaptă sub 1000 de cazuri zilnice, cu aproximativ 561 pacienți internați în serviciile de terapie intensivă”, scrie în document. Rt este indicele care măsura în care se propagă virusul în societate.

Conform analizei pe Europa de Est, documentul relevă faptul că începând cu 1 Iunie, toate țările din aceasta zonă, cu excepția Ungariei, prezinta indici peste 1. După relaxarea din 15-Mai, indicele de reproducție din România ajunge în jurul valorii de 1 în decursul săptămânii 21.05-28.05, în vreme ce în Ungaria se menține la o valoare de sub 1 și in prezent. Bulgaria a avut un număr scăzut de cazuri până în luna Mai, ”dar scapă lucrurile de sub control în jur de 28.05 similar cu Moldova și Ucraina, mai înainte decât noi”, se arată în studiu. Concluzia celor doi este că din cauza numărului mare de cazuri în Rusia (peste 8000 zilnic), dar și din cauza nivelului încă ridicat în Turcia (peste 1.000 zilnic) e posibil ca în Europa de Est sa se observe numere ridicate înaintea Europei de Vest pe timpul acestei veri.

”Deși se așteaptă ca temperaturile crescute de vară să scadă indicele de reproducție, această scădere ar putea fi minoră, dacă ne uitam la zone calde precum Mexic, sudul SUA, sau Egipt, unde încă se menține o creștere susținută a cazurilor zilnice”.

 

Recomandările studiului:

Având în vedere progresul epidemiei în Romania, precum și în țările vecine, recomandările noastre sunt următoarele:

  1. Evaluarea atentă a măsurilor de relaxare și implementarea lor numai în funcție de evoluția indicatorilor înregistrați.
  2. Verificarea permanentă și cât mai extinsă de către autorități a modului în care populația respectă măsurile recomandate.
  3. Informarea permanentă clară și pe înțeles a populației cu privire la evoluția pandemiei și cu privire la măsurile care trebuie luate de către aceasta
  4. Contracararea eficientă a tuturor acțiunilor demobilizatoare și de dezinformare întreprinse de către diverse grupuri sau persoane publice, în special cu luarea împotriva acestora a măsurilor legale acolo unde este cazul.

Vizualizari: 1744

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus