DNA anunță că l-a trimis în judecată pe cel care s-a dus în biroul directorului general al Romgaz cu o șpagă de 50.000 de euro, din cei 200.000 promiși în cazul achiziției unui teren. Cel trimis în judecată, însă, nu are nicio implicare în afacerea care a generat șpaga.
La o lună și jumătate de la organizarea flagrantului în urma căruia din biroul directorului general al Romgaz a fost reținut un om de afaceri care oferea 50.000 de euro drept mită, procurorii anticorupție anunță finalizarea rechizitoriului. Aurel Vancea, cel care a fost surprins dând șpaga, a fost acum trimis în judecată ”sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită”.
”În perioada 28 aprilie - 11 mai 2020, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren. La data de 11 mai 2020, inculpatul i-a dat martorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 50.000 euro, în vederea confiscării speciale”, reamintesc procurorii DNA în comunicatul emis joi, prin care anunță trimiterea în judecată. Dosarul a fost pus pe rolul Tribunalului București, rechizitoriul fiind instrumentat de structura centrală a DNA. ”Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai precizează procurorii anticoripție.
Un ”acar Păun”
Reținut pe 11 mai, arestat preventiv pentru 30 de zile în baza unui mandat emis de Tribunalul București și eliberat sub control judiciar câteva zile mai târziu de Curtea de Apel București, Aurel Vancea pare a fi, de fapt, un ”acar Păun” al întregii afaceri care a dus la tentativa de mituire a directorului general al Romgaz, Adrian Volintiru.
Reamintim că mita a fost oferită ca urmare a unei tranzacții îndoielnice, în care Romgaz a cumpărat cu opt milioane de lei un teren de la Katan Consulting, firma vărului directorului de achiziții al Romgaz (chiar înainte de tranzacție, Katan și-a întregit suprafața vândută cu un teren cumpărat de la Mango SRL, firma șefei Biroului de achiziții din cadrul Romgaz).
Cu Katan Consulting sau Mango SRL, Aurel Vancea (54 de ani) nu are nicio legătură. El este asociat și administrator al mai multor firme, dintre care se remarcă Autostandard SRL, din Târgu Mureș. Societatea este unul din furnizorii de piese auto pentru Romgaz. Potrivit informațiilor Turnul Sfatului, însă Vancea este un apropiat al persoanelor din conducerea STTM Târgu Mureș, structura prin care Romgaz a semnat contractul pentru achiziția terenului care acum face obiectul șpăgii de 200.000 de euro.
Banii ar fi fost oferiți drept mită deoarece, după finalizarea documentelor pentru achiziția terenului de opt milioane de lei, plata efectivă a banilor a fost blocată la cererea ministrului Economiei, Virgil Popescu, alertat de dezvăluirile publice pe acest subiect. Iar cel a denunțat faptul că pentru a debloca procedurile de achitare a terenului i s-a oferit o șpagă de 200.000 de euro este chiar Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, după cum dezvăluia Turnul Sfatului. Directorul general al Romgaz, însă, este cel care a girat inițial achiziția terenului, prin aprobarea procesului verbal de negociere prealabil.
Romgaz cere anularea contractului
La finele lunii mai, pe rolul Secției Civile a Tribunalului Mureș, Romgaz a deschis un dosar prin care cere anularea contractului prin care s-a angajat să plătească opt milioane de lei pentru un teren de 1,7 ha vândut de Katan Consulting în comuna Corunca (jud. Mureș). Dosarul nu a primit, deocamdată, un prim termen de judecată.
Citește și Șpaga de la Romgaz: cei 50.000 de euro au fost aduși de Vancea pentru directorul general
Sursa foto: Facebook / Aurel Vancea
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: katan , afaceri in familie , DNA , Romgaz , teren
Vizualizari: 5304
Ultimele comentarii
Acum 58 minute
Nelu
Acum 59 minute
OpritiRusificarea
Acum 1 oră
Danmanbirbit
Acum 1 oră
Canaris
Acum 1 oră
Kokos