Trei familii sunt izolate, fără voia lor, în Șura Mică, pentru că strada pe care locuiesc, este ca o mare mlaștină. Noroiul este atât de adânc și alunecos încât zile întregi nu pot ieși din case și nici măcar mașinile nu pot ajunge până acolo. Este vorba de strada Livezii, pe care la momentul actual există trei case, iar o a patra urmează a fi construită. Călin Novac, unul dintre locuitori, povestește cum zile la rând n-au putut merge nici măcar până la magazin, iar atunci când unul din copiii săi a fost bolnav, nu a reușit să aducă un pediatru acasă, pentru că nu exista o cale de acces.
Deși se află la doar 12 kilometri de centrul Sibiului, trei familii n-au mai ieșit de pe strada lor deja de o săptămână. Asta pentru că drumul este atât de alunecos în urma ploilor abundente încât nici măcar tractoarele nu pot trece pe acolo. Și deși până la asfalt sunt doar 150 de metri, Călin spune că este pur și simplu imposibil să ajungă până acolo, pentru a putea coborî în oraș.
„De vineri, 12 iunie, trăim izolați de restul lumii. Accesul către restul comunei este imposibil, chiar dacă până la drumul asfaltat de pe strada Viilor sunt mai puțin de 150 de metri. Acest drum nu este privat, ci aparține comunei și există urbanism încă din 2010 când a început construcția primei case. Deși am făcut numeroase cereri către Consiliul Local, nu am primit nici cel mai mic ajutor, deși strada este mobilată cu apă, canal, gaz și curent, pe banii noștri, investiție care depășește ușor un miliard de lei vechi, o sumă greu accesibilă pentru omeni de rând ca noi, la început de drum”, povestește Călin Novac.
Sursa video: Facebook/Angela Novac
Totodată, bărbatul spune că primăria nu ar părea că nu are bani, întrucât a investit în asfaltarea drumului dintr-un alt cartier, care nu are nici măcar case încă. „Au fost făcute investiții majore în câmp. A fost asfaltat și utilat un cartier pentru tineri, în care nu se află nici măcar un stâlp. Este efectiv ca o pistă pentru avioane. Asfalt până în capăt și în stânga și dreapta câmp, pentru că nu s-a construit nimic încă. În schimb la noi, unde sunt deja trei case construite iar o a patra este în curs, nu există asfalt. Nici nu ar fi problema noroiul, dar efectiv nu poți ajunge acolo nici măcar cu mașina. Eu de la începutul anului plătesc gunoiul, dar nu vine nimeni să mi-l ia, pentru că nu urcă până aici, așa că îi dau foc. Pentru ce plătesc în cazul ăsta?”, se întreabă acesta.
Călin spune că nu odată i s-a întâmplat să rămână împotmolit cu mașina. Ba chiar a chemat un tractor să-l scoată din noroi, însă și utilajul a rămas blocat acolo. Tocmai de aceea, își lasă mașina pe altă stradă. Problema cea mai mare este că dacă are mare nevoie de ajutor, așa cum a fost chiar recent cu unul din copiii săi, există riscul să nu poată găsi soluția salvatoare.
„Mi s-a împotmolit mașina, am chemat tractorul să o scoată și s-a împotmolit și tractorul, ca să vă dați seama cam cum e. Las mașina pe o altă stradă, îmi iau cizme, copiii în brațe și așa merg. E dificil, de multe ori nici nu poți să treci chiar și pe jos, pentru că este foarte alunecos drumul, dacă trece un tractor lasă urme adânci, nu se mai poate așa. Eu am doi copii, vecinul de lângă mine are trei copii, toți până în zece ani. Unul din copii a făcut febră, n-am putut să chemăm un pediatru acasă, chiar nu avem acces la nimic. Avem zile în care nu avem cum să ieșim din casă”, explică bărbatul.
Primarul din Șura Mică: „Da, au dreptate”
Valentin Ristea, primarul comunei Șura Mică, a mărturisit că locuitorii de pe strada Livezii au dreptate. Edilul era deja la curent cu problema atunci când a fost contactat de reporterul Turnul Sfatului.
„E o situație acolo de foarte multă vreme, da. Au un PUZ din anul 2006, dar în extravilan, nu în intravilan. Orice fel de certificat de urbanism și orice autorizație de construcție spune clar de unde îți iei utilitățile, de unde te racordezi la apă, la curent, la canal, la electricitate, deci ei știau din 2006 de unde trebuie să facă toate acestea. Construcțiile nu sunt făcute de ieri de astăzi, au fost făcute în timp. Sunt înconjurați acolo de două drumuri de exploatare agricolă. Eu sunt primar din 2016, iar din 2017 de când au venit cu cereri și cu tot ce trebuie, situația s-a mișcat, eu zic, în bine”, spune primarul.
Acesta pune întârzierea lucrărilor pe seama ploilor abundente din ultima perioadă și spune că va încerca să rezolve problema cât de curând posibil, ca să „nu mai avem atâtea discuții”. „Din păcate, nu am reușit să punem niște piatră acolo, din cauza ploilor. De când s-au mutat acolo, de câteva luni de zile, strada aia a fost tot spartă, de la rețele. Apoi au început ploile și n-am mai reușit să punem și balastul, probabil că n-am mai avut nici foarte multă atenție îndreptată într-acolo, dar se va rezolva și acolo. O să ducem niște piatră, până când rezolvăm, o să dăm și o proiectare acolo în zonă, să vedem cum facem, lucrurile nu merg chiar așa cum am fi vrut noi, nici banii nu sunt câți am fi vrut, cu o școală și o grădiniță și alte proiecte, e destul de dificil. Dar da, au dreptate, urcă cu greu, încercăm să le rezolvăm situația într-un mod favorabil, să nu mai avem atâtea discuții”, concluzionează Valentin Ristea.
Tag-uri: asfalt , drum noroi , familii izolate , sura mica
Vizualizari: 1994
Ultimele comentarii
Acum 15 ore
Kokos Kokos
Acum 15 ore
Rosu Detot
Acum 15 ore
Rosu Detot
Acum 15 ore
Un Sibian
Acum 16 ore
Spirit Civic