Vineri,
10.07.2020
Cer Senin
Acum
27°C

Primul sibian cu Covid-19, ținut acasă: ”soția e internată, așteptăm după rezultatele copiilor”

23 Iunie 2020 18:08

Primul sibian cu Covid-19, ținut acasă: ”soția e internată, așteptăm după rezultatele copiilor”

Un bărbat confirmat cu Covid-19, după ce și soția sa a primit același diagnostic, este primul sibian pe care autoritățile îl lasă, deocamdată, acasă, în autoizolare.

După ce soția sa a fost confirmată pozitiv în urma testului pentru detectarea SARS-CoV-2 și a fost internată în cursul zilei de duminică la Spitalul Județean, testul făcut bărbatului a avut același rezultat. Autoritățile, însă, au descoperit că este vorba de un caz mai special: cei doi soți au în îngrijire doi copii, a căror grijă nu are, deocamdată, cine să o poarte. Cei doi copii au fost testați în cursul zilei de luni, dar până la ora redactării acestei știri rezultatul nu a fost aflat. Situația sibianului confirmat cu Covid-19 încă de acum două zile este una delicată, recunoaște directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Gabriel Budescu. ”El este pozitiv, soția la fel, internată. Au doi copii acasă, care au fost testați, dar pentru care nu a venit rezultatul. Dacă cei doi copii sunt pozitivi, tatăl se internează cu copii. Dacă sunt negativi... atunci trebuie să căutăm o soluție pentru cine va sta cu ei, căci deocamdată nimeni nu dorește”, spune șeful DSP Sibiu.

Autoritățile spun că situația bărbatului - de profesie bucătar - este atent și continuu monitorizată.

Decizia DSP Sibiu referitoare la bărbatul în discuție vine și ca urmare a măsurilor anunțate la nivel național, prin care o parte din pacienții infectați vor putea rămâne în izolare la domiciliu. ”Ordinul (pentru adoptarea acestor măsuri – n.r.) încă nu l-am primit și nici nu l-am văzut. Dar, dacă s-au purtat astfel de discuții... Mai sunt situații în care ești testat, ești lăsat să mergi acasă, în autoizolare, iar dacă rezultatele sunt pozitive mergi la spital”, mai arată Gabriel Budescu.

Cei asimptomatici merg acasă după zece zile

În cursul zilei de marți, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat un ordin prin care a dispus ca pacienții bolnavi de Covid-19, asimptomatici sau cu forme ușoare, vor mai fi internați doar în spitale-suport de pneumologie, precum cel de la Sibiu, de pe strada Morii. După zece zile, aceștia pot fi externați dacă medicul curant apreciază că se impune acest lucru, urmând ca pacienții să intre în izolare la domiciliu și să fie monitorizați zilnic de către medicul de familie prin discuții video.

În cazul Sibiului, numărul cazurilor asimptomatice sau cu forme ușoare ”se pot număra pe degete”, arată directorul DSP Sibiu. ”În Sibiu cazuri simple au existat, adică fără o simptomatologie foarte dificilă. În general a fost vorba de cazurile medicale. Putem număra pe degete persoanele care au stat în spital și au luat doar paracetamol. În majoritate, internate am avut persoane în vârstă, cu alte patologii, care trebuie atent monitorizate”.

Cazuri delicate

Există numeroase situații care pot fi cu greu încadrate în tiparele impuse de reglementări, arată șeful DSP Sibiu. ”O femeie, azi, trebuia să intre în autoizolare, cu cei doi copii, în urma unui anumit context. Concubinul a bătut-o, a dat-o afară din casă, de azi dimineață era tot prin mașină. Am reușit în cele din urmă să îi găsim un spațiu, mâine să o testăm și să vedem 

Vizualizari: 3697

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Sib Sib

Acum 2 săptămâni

No voi putea intelege niciodata pofta asta de lozinci a mai-marilor nostri in detrimentul rezolvarii problemelor punctuale. E diagnosticat si asimptomatic pacientul? Sa stea acasa sa vada de copii! Sau cum va imaginati, ii dati in plasament vreo luna pana testati negativ parintii? Ii traumatizati pe viata aruncandu-i intr-o casa staina cateva sapatamani? Ii trimiteti la "orfelinat" cum facea regimul trecut? Suntem in secolul XXI si functionarii nostri sunt in Evul Mediu, motzaie cu capul pe legile lor strambe! Cazurile "delicate" sunt in capul lor, este o administratie locala INCAPABILA sa ofere adapost persoanelor abuzate! Adica nu conteaza ca femeia a fost abuzata fizic si a dormit afara, conteaza ca trebuie testata! Noaptea mintii, noroc ca suntem obisnuiti cu bezna, doar traim in Romania.
Raspunde

Io Nut

Acum 2 săptămâni

"Concubinul a bătut-o, a dat-o afară din casă" - e plina tara de familii "traditionale"

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus