Miercuri,
12.08.2020
Partial Noros
Acum
26°C

Biserica Evanghelică vinde fosta școală din Șeica Mare

27 Iunie 2020 13:30

Biserica Evanghelică vinde fosta școală din Șeica Mare

Consistoriul Mediaș al Bisericii Evanghelice a scos la vânzare un imobilul în care a funcționat până acum câțiva ani școala din Șeica Mare.

Clădirea, cu o vechime de peste o sută de ani, a fost evaluată recent la 147.000 de euro și este doar una dintr-o serie de imobile pe care Biserica Evanghelică le-a scos la vânzare în ultimii ani, cele mai multe dobândite în urma retrocedărilor.

Clădirea a fost intabulată anul trecut, retrocedarea făcându-se după ce școala a fost mutată în noua clădire. În zonă nu mai sunt enoriași, pentru clădire existând un oarecare interes în ultima vreme, spune preotul Ulf Ziegler din partea Consistoriului Mediaș.

”Sigur că nu mai sunt enoriași în multe dintre aceste cazuri, dar în ceea ce privește școlile au fost niște retrocedări în cursul a 30 de ani de zile, cum este și cazul școlii din Șeica. Școala este într-o stare destul de proastă. Inițial am căutat alte variante pentru punerea ei în valoare, la un moment dat am discutat cu primăria, au existat niște intenții însă au renunțat pe urma. Au mai fost discuții și cu o firmă din zona medicală, s-a mai interesat de clădire și Universitatea ”Lucian Blaga”, însă a renunțat, la fel. Bineînțeles că nu este o tranzacție ușoară, fiind o clădire mare, pe cât de frumoasă și cu potențial pe atât are nevoie de atenție și îngrijire”, a explicat pentru Turnul Sfatului Ulf Ziegler.

Construită în anul 1911, clădirea a fost școală evanghelică în trecut și are 409 metri pătrați. Ultima reparație majoră a avut loc în anul 1944 și a vizat acoperișul. În anul 2019 Biserica a schimbat geamurile, încercând să o protejeze de eventuale acte de vandalism, însă au fost sparte în mai puțin de o lună.

Căminul cultural din Ighișu Nou sau Casa parohiala din Târnava sunt alte exemple de imobile pe care Biserica Evanghelică le are scoase spre vânzare sau închiriere în zona de nord a județului.

Sursa foto

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Dan2 Cp

Acum 1 lună

au supt cam mult de la staul roman au ramas fara euroi?
Raspunde

Cezar Cezar

Acum 1 lună

Deci... imobile care până la retrocedare aveau o anumită destinație, școli, etc, au fost lăsate să se degradeze, iar acum sunt scoase la vânzare... Frumos, foarte frumos dar trist în același timp.
Raspunde

Liviu Popa

Acum 1 lună

Chiar daca comunitatea saseasca a parasit Romania de mult, toate aceste bijuterii arhitectonice ( Cetati, Castele, Conace, Biserici, si alte cladiri institutionale ) care se afla actualmente in propietatea Bisericii Evanghelice C.A. din Romania nu ar trebuii vandute. Ele reprezinta o mostenire culturala si un potential turistic de o valoare inestimabila pentru o tara. In cei 30 de ani scursi, aceste cladiri aflate intr-o stare de degradare inadmisibila trebuiau salvate de mult, cu ajutorul fondurilor europene, a comunitatii sasesti din Germania , a Bisericii Evanghelice C.A. si mai ales a autoritatiilor locale, care din pacate le percep ca o amintire trista a vechii clase exploatatoare a romanilor ( in mentalitatea psdist-o - comunista a primarilor si consilierilor locali din multe asezari rurale actuale). Toate acestea trebuiau restaurate cu mult bun gust si transformate in muzee, hoteluri si alte destinatii cu caracter turistic si cultural. Am fii avut mult mai mult de castigat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus