Marţi,
19.10.2021
Cer Senin
Acum
14°C

Cine a spart geamul?

Există o teorie în psihologie care spune că atunci când o clădire are un geam spart care nu este rapid schimbat cu altul nou, atunci, în scurt timp, i se vor sparge și celelalte geamuri, iar de aici până la o vandalizare totală nu mai este decât un pas foarte mic. Extrapolând de aici, putem spune că mizeria va atrage mai multă mizerie. Că o faptă de corupție va atrage alte fapte, mult mai grave. Atunci când în plină pandemie de coronavirus un oficial înalt, sau mai mulți, vor nesocoti noile legi date tocmai pentru a preîntâmpina problemele de sănătate, atunci tot mai puțini vor respecta asta.

 Aceeași teorie spune că dacă repari geamul ce abia s-a spart, nu vor fi sparte şi celelalte. Dacă pedepsești prima faptă de corupție, nu vor apărea și următoarele. Dacă strângi imediat gunoiul, nu vor apărea munți deșeuri.

România se îndreaptă cu pași repezi spre o situație cel puțin la fel de gravă ca cea din lunile de primăvară, în privința pandemiei de coronavirus. Faptele care au condus la această situație sunt multe, nu doar teoria ”geamurilor sparte”, a stat la bază. Toate, împreună duc tot mai mult la  concluzia că ”România pur și simplu nu este o țară guvernabilă”. Oamenii nu sunt educați, nu au încredere în sistemul politic, nu mai au încredere în instituțiile statului, nu au încredere nici măcar unul în altul.

E greu să refaci totul de la zero, să creezi din nou acea casă impecabilă, cu toate geamurile intacte, atunci când toată șandramaua stă să cadă. De unde începi?

Cum validezi din nou sistemul? Cum dai din nou greutate legilor emanate de parlament? Spunând că viitorul va fi mai nobil, mai capabil, mai de bună credință decât celălalt? Cum refaci încrederea în economie? În bănci? Cum refaci sistemul de educație? Pe ce criterii? Cum repui la locul ei piramida de valori a unei națiuni? Cum naiba au ajuns în vârf mârlănia, prostia și incultura?

Coronavirusul ne-a arătat ca o oglindă așa cum suntem de fapt. Ne-a lăsat ocazia de a ne demonstra că putem forma o echipă, indiferent de funcție, statut social, vârstă, credință și sex. Ne-a dat ocazia să fim uniți, strânși într-o națiune adevărată. Până acum, senzația mea e că ratăm momentul. Așteptăm toamna.

Vizualizari: 6901

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus