Vineri,
30.07.2021
Cer Senin
Acum
22°C

Povestea modernizării stadionului a fost amânată pentru la toamnă

Povestea modernizării stadionului a fost amânată pentru la toamnă

În ziua în care ar fi trebuit să decidă care dintre cei doi constructori înscriși la licitație va executa lucrările de modernizare a Stadionului municipal Sibiu estimate la peste 28 de milioane de euro, funcționarii Primăriei au amânat decizia pentru la toamnă.

18 iunie 2020 era data pe care reprezentanții Primăriei Sibiu și-au asumat-o drept termen limită pentru finalizarea procedurii de atribuire a contractului de modernizare a Stadionului municipal Sibiu. Calculele făcute la finele anului trecut, când a fost pornită licitația, s-au dovedit caduce, așa că celor doi constructori care s-au înscris la licitație le-a fost solicitat să își prelungească ofertele cu încă trei luni, timp în care funcționarii să continue să le evalueze ofertele. Noul termen estimat pentru finalizarea evaluărilor celor două oferte este 18 septembrie 2020.

Cinci funcționari

Cu o valoare estimată la 134 de milioane de lei, fără TVA, acest ”cel mai mare contract scos la licitație de Primăria Sibiu” a ajuns în faza de analiză tehnică a ofertelor într-o zi de marți: 18 februarie 2020. Atunci au fost deschise ofertele depuse de cele două asocieri de constructori interesați de această lucrare. Cinci funcționari din Direcția Investiții și Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Sibiu au fost însărcinați ca până pe 18 iunie să citească volumele celor două oferte și, eventual, să ceară clarificări. Să decidă mai apoi dacă ofertele sunt conforme, să le ordoneze în funcție de punctaje, și să deschidă în final și ofertele financiare. După care să decidă cui i s-ar cuveni contractul și să mai aștepte câteva zile o eventuală contestație.

Volumul de muncă a fost, însă, mult prea mare, arată reprezentanții Primăriei Sibiu. ”Această a doua etapă de modernizare a Stadionului Municipal este o investiție foarte amplă. Prin urmare, și procedura de achiziție este complexă, cu o documentație tehnică detaliată și voluminoasă, ofertele depuse conținând mii de pagini de specificații care trebuie citite și analizate de fiecare dintre cei cinci membrii ai Comisiei de evaluare. Pentru a alege oferta care răspunde cel mai bine criteriilor tehnice și financiare, a fost necesară o perioadă de evaluare extinsă, responsabilitatea membrilor Comisiei fiind foarte mare pentru că este vorba de o investiție de peste 185 de milioane de lei din bugetul local (potrivit anunțului de pe SICAP, bugetul alocat acestui contract este de 133.981.956 de lei, fără TVA – n.r.)”, răspund reprezentanții Primăriei Sibiu la întrebarea adresată de Turnul Sfatului referitoare la motivele extensiei de timp.

 

Așa arată simularea stadionului modernizat al Sibiului, la care deja ar fi trebuit să se lucreze

Funcționarii direcțiilor Investiții și Tehnică speră, însă, ca lucrul lor la evaluările tehnică și financiară să nu dureze, totuși, până la toamnă. ”La inițierea procedurii de achiziție, Comisia a ESTIMAT (sublinierea Primăriei – n.r.) termenul de evaluare, acesta putând suferi modificări în funcție de complexitatea procedurii. Potrivit legislației în vigoare perioada de evaluare a ofertelor poate fi prelungită, în situații justificate, cum este și cazul prezent. Termenul de evaluare a fost astfel extins cu 90 de zile, până în 18 septembrie 2020. Comisia de evaluare lucrează însă pentru a finaliza evaluarea ofertelor cât mai curând posibil, Primăria fiind prima interesată să contracteze cât mai repede aceste lucrări la un obiectiv atât de important pentru oraș. Ca urmare a prelungirii termenului de evaluare, Comisia a solicitat și prelungirea valabilității ofertelor depuse, iar ofertanții au răspuns deja acestei cerințe”, mai arată reprezentanții administrației locale.

Cel mai important constructor de infrastructură sportivă

Ofertele pe care funcționarii Primăriei le analizează din luna februarie au fost depuse de două asocieri. Una este condusă de firma clujeană ACI, alături de care participă și firma sibiană Paconstruct și alte trei firme subcontractante: Imsat Service Cluj, Euro Meters din București și Abcony Serv, tot din Cluj-Napoca. 

Cea de-a doua asociere care a depus ofertă a fost formată în jurul celui mai important constructor român de facilități sportive: Con-A. Firma de construcții cu sediul în Șelimbăr, participă la licitație cu alte trei companii din grup (Con-A Operations, Con-A Productions și Con-A MEP) și cu trei subcontractanți cu cote mici: Helinick SRL din București, H.I.T. Cold Instal, tot din București și, respectiv, Standard Instalații SRL din Sibiu.

Cu un portofoliu de lucrări de un miliard de euro, Con-A este nu doar cel mai mare constructor cu acționariat românesc, dar și cel mai important constructor autohton de infrastructură sportivă (pe lângă 75 de fabrici, compania lui Mircea Bulboacă a mai ridicat, printre altele, și patru stadioane și nouă săli de sport). Într-un interviu acordat Turnul Sfatului în cursul lunii trecute, constructorul Mircea Bulboacă nu a vrut să facă, deocamdată, nicio remarcă pe subiectul contractului de la Sibiu, aflat în continuare în faza de evaluare.

Patru stadioane a construit, până acum, compania de construcții Con-A (în imagine e stadionul ”Ion Oblemenco” din Craiova)

Oricum trebuiau să aștepte: au uitat de dirigenție

Chiar dacă evaluarea ofertelor depuse pentru modernizarea stadionului ar fi fost finalizate conform planurilor inițiale, lucrările tot nu ar fi putut fi demarate. Și asta deoarece Primăria Sibiu nu a angajat încă o firmă specializată care să o reprezinte pe durata execuției lucrărilor prin monitorizarea acestora. Licitația pentru angajarea unui dirigent de șantier a fost lansată abia la începutul lunii iunie, iar termenul de depunere a ofertelor se va împlini pe 6 iulie.

După care urmează perioada de analiză a ofertelor, pe care funcționarii Primăriei Sibiu și-au asumat că o vor finaliza cel mai târziu în noiembrie 2020.

Turnul Sfatului a întrebat reprezentanții Primăriei Sibiu care a fost motivul pentru care procedura de angajare a unui diriginte de șantier a fost lansată atât de târziu. Funcționarii Primăriei nu au răspuns specific. ”Procedura de achiziție pentru dirigenția de șantier se desfășoară în paralel cu cea pentru lucrările de construcție, astfel încât contractele se vor atribui în aceeași perioadă. Și în acest caz, Comisia de evaluare este formată din trei angajați de la Direcția Investiții și Direcția Tehnică”, este ceea ce răspund reprezentanții administrației locale.

Un contract de doi ani

Doi ani este termenul prevăzut în caietul de sarcini elaborat pentru modernizarea finală a Stadionului municipal Sibiu. Acest contract aflat în faza de evaluare a ofertelor reprezintă a doua (potrivit anunțului de licitație de pe SEAP), a treia (dacă luăm în considerare comunicatele Primăriei Sibiu) sau a patra (dacă numărăm contractele încheiate în ultimii trei ani) etapă de modernizare a acestui stadion. Și ar trebui să reprezinte ultima, în urma căreia capacitatea stadionului va ajunge la aproape 12.400 de locuri. Numărul locurilor este semnificativ mai mic decât cel anunțat în martie 2018, la prezentarea conceptului de modernizare, când erau anunțate 19.000 de locuri și cheltuieli de 17 milioane de euro (față de cele 28 de milioane de euro la cât este estimat acum contractul de execuție).

Principalele lucrări prevăzute în noul contract sunt de construcție a unei noi tribune oficiale (cea dinspre str. Octavian Goga), reconstrucția celor două peluze, amplasarea unei învelitori unitare pentru întreg stadionul și modernizarea sălii de atletism.

Citește și Viitorul stadion municipal, celelalte dotări: de la fântâni artistice, la televizoare și fax-uri

Vizualizari: 9218

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Multimea Vidă

Acum 1 an

Actuala administratie a Sibiului, incepând cu primărița și cu tot aparatul administrativ sunt mult sub nivelul mării în ce privește incompetența, prostia și habarnismul! Dacă Iohannis o mai păstrează pe Fodor ca urmașă, e un idiot! Sibiul stagnează de ani buni. Povestea stadionului este elocventă! Păcat că PNL își alege candidați exclusiv la mișto, deși Bibu cred că e relativ ok. Bine, și o scoică ar fi net superioară lui Fodor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus