Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Proiect: prima clădire privată construită cu destinația de parcări auto va avea 200 de locuri

Proiect: prima clădire privată construită cu destinația de parcări auto va avea 200 de locuri

Pe locul fostei centrale termice din cartierul Dioda a fost proiectată ridicarea unei clădiri, care ar urma să devină primul ”parking privat” pe mai multe niveluri din Sibiu.

O clădire cu o amprentă la sol de aproximativ 1.500 de metri pătrați și patru niveluri, dintre care unul subteran, ar urma să devină prima parcare privată multietajată din Sibiu. Proiectul este propus pentru terenul din cartierul Dioda. ”Parcajul se va desfășura pe cinci niveluri de parcare (44 de locuri de parcare pe fiecare nivel), totalizând un număr de 176 (+24) de locuri de parcare”, se arată în memoriul justificativ al Planului urbanistic de detaliu elaborat pentru respectiva clădire.

Planul urbanistic a fost supus consultării publice de către administrația locală. Potrivit documentelor prezentate, clădirea va avea un regim de înălțime S+P+E1+Er. Subsolul, parterul și primul etaj vor avea o suprafață construită de câte 1.448 de mp, pe când etajul retras – 868. La fiecare din acest nivel vor fi amenajate câte 44 de locuri de parcare, restul de 24 urmând a fi amenajate pe acoperiș, se propune în PUD-ul aflat în consultare publică.

Parcarea este propusă pe terenul fostei centrale termice din cartierul Dioda

Intrarea în viitoarea clădire de parcări ar urma să fie făcut prin două accese amenajate la parter, iar pe terenul pe care ar urma ridicată noua clădire – teren cu o suprafață de 1.948 de mp – 15% din suprafață ar urma transformată în zonă verde.

Oprea-Nicolae Carabulea: am avut consultări cu Primăria Sibiu

În prezent, pe respectivul teren se află amenajate 68 de locuri de parcare. În urmă cu aproximativ zece ani, aici a fost amenajată o parcare privată, în cadrul unei incinte închise, în care accesul era contracost. Afacerea, însă, nu a funcționat pe placul investitorului de atunci, iar după aproximativ un an, parcarea a fost abandonată.

Proprietarul terenului fostei centrale termice este Păltiniș Imob, firmă din cadrul holdingului Atlassib. Reprezentanții societății spun că la ideea amenajării unei clădiri de parcări au ajuns în urma discuțiilor cu reprezentanții administrației locale. ”Întotdeauna am căutat să dezvoltăm proiecte care să aducă un plus orașului și comunității. În momentul de față, Sibiul e în plină dezvoltare, iar problema locurilor de parcare este una de importanță maximă pentru locuitorii săi. În urma numeroaselor consultări cu reprezentanții Primăriei Sibiu, am decis ca următorul proiect pe care să îl dezvoltăm să fie o parcare subterană și supraterană. Ne dorim ca parcarea să deservească atât șoferii care tranzitează zona și caută un loc de parcare sigur, cât și pe cei care locuiesc în apropiere și au nevoie de o parcare de reședință”, declară Oprea-Nicolae Carabulea, asociat Păltiniș Imob SRL, pentru Turnul Sfatului.

Estimările costurilor necesare acestei investiții nu au fost, deocamdată, calculate.

Două etaje în plus?

Blocurile din jurul respectivului teren, construite înainte de 1990, au toate patru etaje peste parter. Fapt care îi determină pe investitori să propună ca viitoarea parcare să obțină o derogare de la PUG, iar clădirea pe care să o ridice să fie cu două niveluri mai mare. ”Deoarece este o zonă cu multe locuințe colective și, în spatele acestora, sunt câteva instituții publice frecventate regulat, este oportună amplasarea și utilizarea unei parcări. Având în vedere cerința de locuri de parcare în zonă și distanța până la locuințele colective existente, ar fi oportună chiar suplimentarea numărului de niveluri reglementat prin PUG, de la S+P+E1+R la S+P+3E+R. Pe viitor, parcarea se va putea converti ușor în clădire cu altă destinație: spital sau comandament temporar în caz de necesitate/urgență, piață comercială deschisă sau locuințe sociale”, se mai arată în memoriul justificativ elaborat pentru planul urbanistic de detaliu în discuție.

Sibienii sunt invitați să transmită eventualele propuneri și observații referitoare la acest proiect până pe 20 iulie 2020, în atenția urbaniștilor din Primăria Sibiu ([email protected]).

Descarcă de aici Memoriul justificativ elaborat pentru acest proiect, respectiv Planșa de reglementări urbanistice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5886

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Eu Mihail Silviu

Acum 3 ani

Suuper tare. Acum muuuulti ani, dupa dărâmarea centralei, primul lucru facut in spatiul rămas liber a fost? Ghici! Parcareeee! Cu plata!!!! Nu parca nimeni acolo evident, nu plătea nimeni parcarea. De ce s.ar investi atata pentru asa ceva? Daca prima data a fost un experiment esuat??? Au innebunit aleile adiacente atunci pentru ca, fara spatiul acela de parcare [unde nimeni nu vroia sa plateasca] toata zona era blocata intre orele 9:17. Felicitari. Reveniti cu aceeasi idee proasta. Aici in zona sunt putine joburi ca sa se justifice investitia prin achizitionarea sa zicem de abonamente. Plus ca, sa vad eu cum pedaleaza functionarii din cladirea cecului pe jos, intr.o zi ploioasa - de la parcare si inapoi. Haha. Ce gluma. Lasati ba betonul asa cum e. Sau faceti un parc. Sau da.le.ncolo de aglomeraciuni si puneti de.un bloc de 15 etaje
Raspunde

Eu Eu

Acum 3 ani

Cred ca este clar ca nu va fi o afacere profitabila, apoi peste 1 an : "Pe viitor, parcarea se va putea converti ușor în clădire cu altă destinație: spital sau comandament temporar în caz de necesitate/urgență, piață comercială deschisă sau locuințe sociale”. Va fi un alt bloc intre blocuri !
Raspunde

Sibianul Sibianul

Acum 3 ani

Prima parcare privată Dioda a dat faliment. Clar că scopul acestei afaceri este transformarea acesteia în locuințe sau birouri în mai puțin de 2 ani.
Raspunde

2 Cents

Acum 3 ani

Din derogare in derogare, pana la sufocare! Asa-i urbanismul romanesc, mai o derogare, mai o "amenda pentru intrarea in legalitate"(Trade Mark) si orasul devine tot mai sufocat urbanistic. Dati inainte, ca vad ca inca se mai poate circula cat de cat...
Raspunde

Sibian Sibian

Acum 3 ani

Nu vreau sa fiu carcotas dar aceasta fraza imi da de gandit . " Pe viitor, parcarea se va putea converti ușor în clădire cu altă destinație: spital sau comandament temporar în caz de necesitate/urgență, piață comercială deschisă sau locuințe sociale”, se mai arată în memoriul justificativ elaborat pentru planul urbanistic de detaliu în discutie." Poate se obtin mai usor autorizatiile necesare parcarii dupa care din cauza a varii motive se schimba destinatia !
Raspunde

Anca Lisenchi

Acum 3 ani

,,parcarea se va putea converti ușor în clădire cu altă destinație: spital sau comandament temporar în caz de necesitate/urgență, piață comercială deschisă sau locuințe sociale”, la schimbul de destinatie, unde se v-a parca? Daca se face parcare, sa nu se mai schimbe destinatia, fara un studiu de impact, fiindca asa sau facut multe constructii, doar pentru obtinerea autorizatiei, iar ulterior s-a facut schimbare de destinatire ( o porcarie)
Raspunde

Johnny B

Acum 3 ani

Azi parcare, maine schimbare de destinatie si ce sa vedem un ditamai hotelul sau blocul cu 200 de garsoniere de 30 mp!!!
Raspunde

Mihai Popa

Acum 3 ani

Parcare cu doua niveluri mai inalta decat blocurile?! Sper ca nu se aproba asa ceva. Locuitorii au nevoie de lumina mai mult decat are Carabulea nevoie de bani. Sa faca doua niveluri in plus in subteran daca e atat de potent.
Raspunde

Prenume SiNume

Acum 3 ani

Acum daca TurnulSfatului avea jurnalisti investiga de fapt: "Proprietarul terenului fostei centrale termice este Păltiniș Imob, firmă din cadrul holdingului Atlassib" si cum un samsar a pus mana pe o proprietate a statului.
Raspunde

Sibian Sibian

Acum 3 ani

Ciudat cum dl. Carabulea a reușit să pună mâna pe un teren care făcea parte din proprietatea privată a statului. Ciudat ca ani de zile a fost abandonat, nimeni nu s-a ocupat de el si dintr-o data, cand se permite să se construiască grotesc pe Calea Dumbravii se vrea construirea unei parcări dar care se poate transforma in clădire cu alte destinații, mai ales ca tot pe Calea Dumbravii va fi Centru NATO. Și care ar fi justicarea pentru derogare de PUG, pentru ca binele cetățenilor și al locatarilor din zona este ultimul lucru care il preocupă pe dl. Carabulea. Oricum cei care locuiesc în zonă vor parca asa cum au parcat si pana acum
Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

Pai in loc sa comentati prin ziare online...scrieti la primaria Sibiu...TREBUIE sa ia in considerare parerea celor din zona.
Raspunde

Doru Constantiniu

Acum 3 ani

Astia asa au facut si cu Ramada. Ca sa-i lase sa continue constructia scheletului ce era acolo, au spus ca fac ceva facultate... si cand a fost gata, au transformat facultatea in hotel+ spatii de birouri. Daca le-a mers o data, asa or vrea sa faca si acum. Se apuca sa construiasca o parcare si pana va fi gata, ce sa vezi? Apartamente la 2000 de eur/mp. Pe de alta parte, daca au cumparat terenul... sa construiasca ce-or vrea. Ar fi putut sa-l cumpere Primaria, sa faca parc. Dar la parc... cine ar fi platit comisionul?? Nimeni... poate doar un comison mic, Terra Building, care amenaja parcul...
Raspunde

Dan2 Cp

Acum 3 ani

primaria nutine cont de nimic e stat in stat pe banii nostrii alegeti
Raspunde

Ion Ion

Acum 3 ani

Intr-un cartier deja sufocat vreti sa mai construiti un mastodont...si cu derogare de inaltime...; se respecta distantele minime intre blocuri si viitoarea constructie? Ar trebui sa tineti cont de parerea locatarilor din cartier care nu sunt de acord . Ar fi fost mai indicat un parc...daca va ganditi la binele cetateanului. De ce nu v-ati gandit la o astfel de parcare la "Cazarma 90"?... de ex....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus