Miercuri,
12.08.2020
Parțial Noros
Acum
16°C

Foto. Cum arată noul sediu al Tribunalului, închiriat cu 382.882 de lei pe lună

10 Iulie 2020 17:28

Foto. Cum arată noul sediu al Tribunalului, închiriat cu 382.882 de lei pe lună

Deși toată activitatea Tribunalului și a Judecătoriei Sibiu se desfășoară în sediul de pe str. Ocnei de la începutul lunii trecute, accesul în noul sediu este limitat în contextul pandemiei de Covid-19.

Cu sediul propriu în șantier (acum părăsit) de nouă ani, cele două instanțe care funcționează în municipiul Sibiu s-au mutat pentru a treia oară în decursul acestei perioade. Clădirea Casei Albe Independența, de pe str. Ocnei, este cea care a fost aleasă pentru această a treia schimbare de locație. Mutarea în noul sediu a fost definitivată pe 3 iunie, dată până la care proprietarii clădirii au amenajat-o conform cerințelor. După cum arată reprezentanții Tribunalului Sibiu, chiria stabilită în urma licitațiilor de anul trecut este de 382.882 de lei, cu tot cu TVA, pe lună, contractul fiind semnat pe o perioadă de cinci ani (contractul a fost atribuit după organizarea a trei licitații, fără succes, la ultima dintre acestea fiind depusă o singură ofertă, cea declarată apoi câștigătoare).

Parcarea din fața clădirii este destinată vizitatorilor

Acces limitat, deocamdată

Accesul în sediul Tribunalului și Judecătoriei Sibiu este permis doar justițiabililor (avocații și părțile din proces), precum și celor care se programează on-line pentru a accesa arhivele celor două instanțe. Pentru aceștia este rezervată intrarea principală, unde – înainte de controlul de securitate - fiecare trebuie mai întâi să își verifice temperatura. Pentru magistrați și personalul instanțelor există o intrare separată, din curtea interioară, în care au fost amenajate 70 de locuri de parcare destinate exclusiv angajaților instanțelor. Parcarea din fața Casei Albe Independența (după cum a fost denumită clădirea de birouri a fostei fabrici Independența) este administrată de proprietari, care au montat și un sistem de acces contra-cost, care nu a fost pus, deocamdată, în funcțiune.

La intrare a fost amplasat un aparat de măsurare a temperaturii persoanelor

O sală în plus

La parter sunt amenajate sălile pentru cauzele penale, pentru deținuții aduși existând un al treilea acces, separat. Sălile de judecată – cu una în plus față de fostul sediu – sunt amenajate și la etajele 1 și 2. Între toate nivelurile accesul se poate face și cu liftul, iar numărul birourilor este mai mare decât în vechiul sediu.

Spațiile utilizate atât de justițiabili, cât și de personalul instanțelor sunt proaspăt reabilitate, fapt care mulțumește toate părțile. Cu atât mai mult cu cât în fiecare încăpere au fost amplasate sisteme de reglare a temperaturii aerului (dotări care lipseau vechiului spațiu de pe Calea Dumbrăvii).

În total, în noul sediu al instanțelor sunt amenajate zece săli de judecată, cu minim 60 de mp fiecare, numărul total al încăperilor utilizate fiind de peste 120: 65 de birouri sunt pentru magistrați, grefieri și asistenți judiciari, iar aproape 40 – pentru personalul auxiliar, procurori, aprozi, șoferi și muncitori, avocați, jandarmi etc. În total, suprafața utilă închiriată este de aproape 5.000 de mp.

Ministerul s-a ”scăpat” de Palatul Justiției

Vechiul sediu al Tribunalului și Judecătoriei a intrat într-un dezastruos (din punct de vedere al administrării) proces de reabilitare (detalii despre evoluția acestui dezastru aici). Gestionat inițial de Ministerul Justiției, proiectul reabilitării a fost transferat acum în sarcina Tribunalului. Ai cărui reprezentanți, după ce au angajat o firmă care să păzească șantierul, au demarat o serie de proceduri pentru realizarea unei expertize tehnice, care să fie folosită pentru alcătuirea unui nou caiet de sarcini în vederea reluării lucrărilor. Deocamdată, niciun termen nu poate fi lansat.

A treia mutare

Este pentru a treia oară când cele două instanțe din orașul Sibiu – Tribunalul și Judecătoria – își schimbă sediul. Prima mutare a avut loc în 2011, când au început lucrările de reabilitare și extindere a sediului de pe bulevardul Victoriei. După patru ani, din spațiul închiriat pe J.S. Bach, cele două instanțe s-au mutat în clădirea oferită gratuit de către Ministerul Apărării și situată pe Calea Dumbrăvii, la nr. 30.

Însă și de aici cele două instanțe trebuie să se mute – Ministerul Apărării nu mai poate prelungi transferul dreptului de administrare, în clădirile de pe Calea Dumbrăvii fiind preconizată operaționalizarea unui comandament NATO din toamna anului viitor.

Vizualizari: 2996

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

John Doe

Acum 1 lună

Doua lucruri de menționat: 1. Sediul vechi este o clădire superba abandonată din incompetenta si dezinteres. 2. Asa zisa Casa Alba de pe Ocnei nu tocmai alba. Acolo s-au făcut lucrări superficiale de proasta calitate. Asta nu se vede in pozele de pe TS. Iar așa zisa parcare amenajata, daca mergeti să dati o geana ve-ti ipbserva ca de defapt e parcarea veche plina de gropi si praf. Puteau macar sa traga un covor asfaltic de ochii lumii. In concluzie: chirie exorbitanta din bani publici, probabil biznisul cuiva, asa cum ne-am obișnuit in Romanica.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus