Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Respectă legea

Ca un popor care și-a început tranziția spre epoca modernă sub călcâiul comunismului, probabil că nu este de mirare că avem doar o noțiune aproximativă despre democrație. De înțeles, pe undeva, democrația românească a crescut la coada sticlelor de lapte, unde cei mai puternici reușeau întotdeauna să se descurce iar restul se luptau pe resturi. Nu s-au schimbat multe nici în cei 30 de ani ce au urmat, pentru că mentalul colectiv nu se schimbă chiar așa, peste noapte. Și adevărul este că avem o noțiune foarte aproximativă despre ce înseamnă ea democrație iar adesea o interpretăm total greșit. Democrație nu înseamnă să faci absolut ce te taie pe tine capul, cu libertatea în băț, pentru că libertatea vine întotdeauna la pachet cu obligațiile aferente. Iar obligația fundamentală a oricărui sistem democratic este respectarea legii.

Iar la respectatul legii n-am fost niciodată campioni. Faptul că legile din România au fost create în ultimii 30 de ani de o categorie pe care o disprețuim ne-a sădit în minte impresia că putem alege când și ce lege să respectăm în funcție de impresia pe care ne-o lasă sau, mai nou, în funcție de ce zice unul și altul pe Facebook, adevăratul for legislativ al țării. De la îndemnuri la viol și abuzuri sexuale până la osanale ridicate celor care sar la bătaie cu polițiștii, le-am văzut pe toate. Prin comparație, nici nu te mai deranjează așa de tare unul care aruncă gunoiul pe fereastra mașinii. Măcar n-a violat, n-a dat cuiva în cap. Și uite așa, cu pași mici dar siguri înspre marginea prăpastiei, ajungem la pârdalnica aia de mască. O biată bucată de material de zece pe cinci cu efecte de Che Guevara. Am citit undeva o frază absolut definitorie pentru ceea ce trăim astăzi. Bucata asta de material a devenit, efectiv, echivalentul unui test de IQ. Iar când asculți medici din spitale care îți spun că 70% din pacienții infectați în ultima perioadă nu cred că există coronavirusul îți dai seama și cam ce rezultate avem la acest test. Nu trecem clasa.

Nu e vorba dacă tu crezi sau nu crezi în coronavirus, libertatea vine la pachet cu dreptul tău de a crede asta, sau că pământul e plat, sau că Fuego face muzică. Poți crede ce vrei, despre orice vrei. Însă există o lege care te obligă să porți masca în interior, iar în momentul în care nu o pui pe chipul tău, angelic sau bovin, încalci legea. Iar discuția despre democrație aici se oprește, la momentul în care ai încălcat legea. Desigur, poți să opinezi că legea e proastă, să îi ungi cu catran virtual pe cei care au făcut-o, cum e și dreptul tău să protestezi împotriva purtării măștii. Dar cât este în vigoare, obligația ta este să respecți acea lege dacă ai pretenția să fii cetățean într-un stat democratic. Peste două și peste patru luni o să ai ocazia să îți transformi opiniile în fapte și să îi schimbi pe cei care au făcut acea lege pe care tu o consideri atât de proastă. Așa trebuie să funcționeze o democrație reală. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 8719

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nelu Tatarelu

Acum 3 ani

Exact, la fel cum e dreptul CCR sa tranteasca legile staliniste ale Guvernului. Sau?
Raspunde

Dl Goe

Acum 3 ani

Tatarelule, rogu-te lumineaza-ne: Au nu era Stalin idolul comunistilor care s-au transformat in psd-istii ale caror ineptii pari sa le debitezi? Chiar asa stramtorati sa fiti de vreti sa va vindeti idolii altora?
Raspunde

Ion Ion

Acum 3 ani

Marea problema e lipsa testărilor, nu alea din spitale ci alea care le fac toate statele civilizate din rândul cetățenilor. La noi probabilitatea să găsească un asimptomatic, tinde spre zero(de fapt e clar zero). Daca se testa masiv și se scoteau bolnavii din societate, puteai să-ți permiți și gibonii fara mască, adică ți-o puteai asuma...
Raspunde

Fue Go

Acum 3 ani

Fuego face muzica mai buna decat faci tu jurnalism, si ce zici tu suna a dictatura nu a democratie, a dictatura minoritatilor. Intr-o democratie Fuego are voie sa faca muzica si tu ai voie sa te crezi jurnalist. Si este democratie constitutionala. Puteai sa o zici si mai frumos fara sa jignesti pe nimeni, poti sa vrei dreptate si fara sa plin de ura.
Raspunde

Dan .

Acum 3 ani

acelasi popor acuzat in masa in articol, a stat in casa in martie aprilie, nu neaparat obligat de lege sau amenzi ci pentru ca a considerat ca asa este responsabil, in ciuda unor ordonante militare dovedite neconstitutionale ref. carantina si izolare. asa ca .... mai usor cu generalizarea si acuzele.
Raspunde

Andrei Pal

Acum 3 ani

Mă așteptam de la un jurnalist sa fie mai ieșit, mai informat, să vadă și ce au făcut restul statelor și cum au combătut (adică ce măsuri au luat, că să înțelegi si tu) problemele, nu sa arate populația cu degetul. Problema e statul, autoritățile luate prin surprindere și reminiscențele comuniste(aici te incadrezi și tu perfect). Până una alta rușine pentru articole de genul asta Ps. Mai ieșiți și voi, de la TS din țară, poate va mai deșteptați
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus