Miercuri,
27.01.2021
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Icoana lui Nichifor Leprosul, plimbată pe sub geamurile pacienților cu Covid din Sibiu

Icoana lui Nichifor Leprosul, plimbată pe sub geamurile pacienților cu Covid din Sibiu

Icoana despre care se spune că a vindecat trei bolnavi de coronavirus a fost adusă pentru o slujbă la Spitalul TBC din Sibiu, iar în biserică, alături de preotul Cătălin Dumitrean, a stat chiar managerul instituției, Cristian Roman. ”Suntem în Spitalul de Boli Pulmonare din Sibiu, la câțiva pași de noi sunt bolnavii de COVID, de această pandemie, se află în saloane la numai câțiva metri și vom ieși acum cu icoana aceasta deosebită și frumoasă care este o minune și care a fost adusă acum o săptămâna la Sibiu, prin Sofia, de la Atena, unde a slujit în paraclisul Sfântului Nichifor Leprosul, tocmai pentru a o avea la rugăciune ca un dar. Este o icoană autentică adusă din locul de rugăciune al sfântului”, a spus în predica de la sfârșitul slujbei părintele Dumitrean.

”Să nu vă fie frică, că numai așa veți scăpa de pandemie, venind la Maica Domnului” – postare pe Facebook, pe pagina Lumină Lină Sibiu.

Întregul ritual a fost urcat pe pagina de Facebook gestionată de preot, Lumină Lină Sibiu. ”Nimeni nu poate primi bucuria sufletească cu forța. Primește cine vrea să primească și cine are conștiința că sprijinul acesta ajută. Trăim vremuri destul de grele, tendința asta de a ne îndreptat către haos, către necunoscut, nu e în rostul nostru”, a completat managerul spitalului Cristian Roman. Ulterior, postarea a fost ștearsă.

”Unii spun că vindecarea vine de la doctori, alții de la credință”

Preotul Cătălin Dumitrean a declarat pentru Turnul Sfatului că el crede cu adevărat în vindecările pe care le-a produs icoana primită de el din Grecia. ”Sunt reale, este vorba de părintele Vasili Zdarvkov, cu care am fost la un simpozion acum două săptămâni. Am mers împreună la o întâlnire legată de împărtășania pe timpul pandemiei. Atunci mi-a dat părintele această icoană. Cumnata sa, Maria, a fost cea care a fost binecuvântată cu icoana și care și-a revenit apoi la viață, ea fiind în comă. Știu că au mai fost două persoane care, la fel, s-au vindecat”, spune Dumitrean. ”Icoana a fost în paraclisul de la Mănăstirea Sfânta Varvara, din leprozeria din Atena. E vorba de spitalul care a funcționat acolo pentru persoanele cu lepră. Acum, fiecare cum le ia pe aceste minuni, depinde de persoană. Unii spun că vindecările sunt de la doctori, alții, de la credință. Noi le-am pus pe seama acestei icoane”, spune Dumitrean.

”Vom ieși aici, la geamurile bolnavilor de COVID, dar harul va intra acolo unde sunt ei, pe paturi” – părintele Cătălin Dumitrean.

Preotul sibian a declarat că a existat și în Sibiu o situație inexplicabilă decât prin sensul credinței. ”Și noi am avut cazuri, de exemplu, a fost un tânăr care a ajuns în comă în urma unui accident, iar noi ne-am rugat pentru el, la stăruința familiei lui. A fost operat și după operație și-a revenit. Atunci el a spus că a visat o icoană, iar atunci când părinții i-au arătat o fotografie cu aceasta, el a spus că despre ea e vorba, că ea a fost în visul lui. Este tot o faptă reală, poate fi o speculație, poate fi altceva, depinde de cum o ia fiecare”, a mai spus părintele Dumitrean pentru Turnul Sfatului.

”Doamne-ferește să vină unul bolnav, care a luat virusul din altă parte și spune că a luat de aici”

Preotul susține că la mica biserică de la Spitalul TBC nu au venit bolnavii să sărute icoana, ci totul s-a făcut în limitele impuse de lege. ”Icoana nu este spre închinare, oamenii au trecut doar prin dreptul ei. Doamne-ferește să vină unul bolnav, care a luat virusul din altă parte și spune că a luat de aici. Am făcut cu domnul Roman (n.r. Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie) o slujbă, pentru a o binecuvânta”, spune preotul. ”Noi nu am avem contact cu pacienții de COVID, noi ne rugăm pentru ei. Le putem da de la distanță o binecuvântare”, a completat părintele Dumitrean. Întrebat dacă a împărtășit până acum vreun bolnav aflat pe patul de spital, infectat fiind cu SARS CoV-2, preotul spune că nu a avut ocazia. Dar că va face asta dacă i se cere și i se permite. ”Nu m-au chemat, nu știu dacă m-a chemat cineva special. Nu cred, nu știu. Teoretic, dacă mi se cere, voi face împărtășanie în spital, dar concret, nu am fost”, a mai spus preotul.

”I-a fost frică și lui că va fi făcut un număr și va fi închis într-un salon. Atunci nu era atâta dragoste, pentru că dacă azi, bolnavii sunt izolați, se face asta tocmai din dragoste, pentru îngrijire” – părintele Dumitrean despre Sfântul Nichifor Leprosul.

Cine a fost cuviosul Nichifor Leprosul

S-a născut în insula Creta într-o familie de țărani evlavioși și a rămas orfan de mic. La vârsta de treisprezece ani s-au arătat pe trupul lui primele semne ale „bolii sfinte” cum este numită lepra în Biserica lui Hristos. Ca să scape de izolarea definitivă care îl aștepta, s-a adăpostit pentru o vreme în Egipt. La douăzeci și patru de ani a ajuns la leprozeria din Hios aflată în grija Sfântului Antim din Hios, unde a fost tuns monah. Aici, vreme de patruzeci și unu de ani, deși era din ce în ce mai schilodit de boală, s-a dăruit cu răbdare mucenicească nevoințelor mai presus de fire, arătându-se pildă de urmat pentru frații lui de suferință.

După descoperirea leacului leprei în anul 1947, leprozeria din Hios s-a închis și Cuviosul a fost mutat la Spitalul Sfânta Varvara din Atena. Orb și țintuit pe patul de suferință, însă înzestrat cu multe harisme dumnezeiești, și-a petrecut ultimii ani din viață însuflând nădejde deznădăjduiților, mângâiere suferinzilor, râvnă tinerilor. La vârsta de șaptezeci și patru de ani sfântul lepros a plecat din lumea aceasta, iar mai târziu descoperirea sfintelor sale moaște și nenumăratele vindecări pe care le face și astăzi l-au arătat a fi unul dintre cei mai mari mijlocitori ai vremurilor noastre.

În anul 2012 Patriarhia Ecumenică a săvârșit proslăvirea Sfântului Nichifor Leprosul, cu zi de prăznuire pe 4 ianuarie, ziua adormirii sale. (sursa Dexologia)

Vizualizari: 2026

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Nisiposu Papadopulis

Acum 6 luni

OMG!
Raspunde

Onisim M

Acum 6 luni

Trist să citesc un astfel de articol la categoria știri locale....

Raspunde

Toma Toma

Acum 6 luni

Uluitor!In secolul XXI!Oare ce urmeaza?Anatemizarea medicilor si a celor care se opun dogmelor bisericesti?Sau arderea pe rug a ereticilor in Piata Mare?
Raspunde

Ilie Pintilie

Acum 6 luni

Ferice de cei saraci cu duhul...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus