Vineri,
18.09.2020
Parțial Noros
Acum
21°C

O singură asociere interesată să construiască al doilea cel mai mare parc al Sibiului

20 Iulie 2020 16:06

O singură asociere interesată să construiască al doilea cel mai mare parc al Sibiului

O singură ofertă a fost depusă în cadrul procedurii de atribuire a contractului de proiectare și execuție a noului parc din cartierul Tilișca al municipiului Sibiu.

La 11 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului de proiectare și execuție a parcului propus de Primăria Sibiu peste fostul depozit de materiale de construcții aflat la intersecția străzilor Islazului și Preot Bacca. Asocierea care - până la termenul-limită de 15 iulie - a depus singura ofertă pentru atribuirea acestui contract este formată din Total NSA AG Construct (firma de construcții înființată de Ioan Domnariu, cel care a înființat și firma de transporturi Total NSA), Hentza Business (tot din Sibiu și cea care a realizat și studiul de fezabilitate pentru acest parc) și Eco Garden Construct SRL, din Cluj-Napoca. Subcontractanții propuși de asociere sunt Pro Hart Group SRL (cu aproape 30% din contract)  și John System SRL (8,46% din contract), ambele din Sibiu. 

Potrivit datelor publicate de administrația sibiană prin intermediul SICAP, finalizarea evaluării documentelor de calificare, a documentației tehnice și a ofertei financiare va fi realizată până cel mai târziu pe 11 noiembrie 2020.

Contractul pe care Primăria Sibiu caută să îl atribuie acum vine după alte trei licitații organizate pentru atribuirea serviciilor de proiectare a noului parc din Tilișca, lansate începând cu luna august a anului trecut. Prima procedură a fost anulată din lipsă de ofertanți, iar următoarele două – din cauza neconformității ofertelor depuse.

Un contract împărțit pe 18 luni

Conform cerințelor din caietul de sarcini, contractul evaluat la 11 milioane de lei fără TVA implică mai multe servicii și lucrări, care ar trebui realizate pe parcursul a cel mult 18 luni.

În primele trei luni de la semnarea contractului ar trebui finalizate procedurile de proiectare și obținere a avizelor și acordurilor necesare, dar și realizarea unui studiu geotehnic de detaliu (având în vedere semnele de întrebare legate de stabilitatea dealului pe care se dorește amenajarea parcului). 

Execuția lucrărilor ar trebui să se încheie în cel mult 15 luni de la emiterea ordinului de începere, perioadă care nu va include, însă, și lunile de sezon rece.

Viitorul parc ar urma amenajat pe fostul depozit de deșeuri din construcții al DPC

De la tiroliană la miniteren de golf

Zona identificată de reprezentanții Primăriei Sibiu drept potrivită pentru amenajarea unui parc care să contribuie la creșterea suprafețelor verzi din oraș este în capătul orașului, în cartierul Tilișca, în zona străzilor Preot Bacca şi Săcel. Din fonduri europene, aici ar urma amenajat un parc cu o suprafață estimată la 6,2 ha (față de cele aproximativ 20 de ha ale parcului Sub Arini, în prezent cel mai mare parc al orașului).

Cei 62.000 de mp pe care ar urma amenajate spațiile verzi au fost folosiți până acum șase ani drept spațiu de depozitare a deșeurilor de construcții. De altfel, acest fapt este și unul din motivele pentru care Primăria a ales locul pentru o astfel de investiție: pentru că în actualul exercițiu financiar european sunt alocate sume importante pentru reconversia și refuncționalizarea terenurilor degradate.

Terenul va fi astfel modelat încât să fie amenajat un loc generos de joacă, pentru grupa de vârstă 8 – 15 ani. “Mobilierul dedicat nu se limitează la obișnuitele leagăne și balansoare tipice, ci vor fi reprezentate de ansambluri complexe de joacă de tipul labirinturilor, ansambluri de cățărare, echipamente multifuncționale, cu rol important în dezvoltarea abilităților copiilor“, se arată într-un raport întocmit de Direcția Strategie, programe și prognoze din cadrul Primăriei Sibiu, pe tema viitorului parc.

Parcul va mai beneficia și de o zonă de fitness, destinate gimnasticii în aer liber, dar și diferitelor exerciții specifice celor care își “cultivă trupul“. În zona centrală a parcului este prevăzut un teren de minigolf, iar la bază (înspre Câmpșor), un teren de sport, de 694 de mp, pentru fotbal, baschet și volei.

Schema generală a viitorului parc propusă prin studiul de fezabilitate

Cei care vor dori pur și simplu să se plimbe prin parc vor putea alege fie aleile ecologice (din dale de piatră naturală sau alte materiale similare – lungime propusă de 502 m), fie aleile “de promenadă“, care vor avea o suprastructură din tartan sau un material similar (lungime de 623 m). “Opțiunea pentru aceste materiale are drept scop principal înlesnirea activității preferate în cadrul unui spațiu de agrement și recreere, anume plimbarea – fie ea pe jos, pe role, pe bicicletă sau în cărucioare, în cazul persoanelor cu dizabilități“, precizează reprezentanții Primăriei Sibiu. În plus, parcul ar urma să aibă și o pistă de biciclete cu o lungime de 623 de metri.

Studiul de fezabilitate elaborat pentru viitorul parc Tilișca prevede și o fântână arteziană. “Se va amenaja în centrul zonei de promenadă. Amenajarea se va face la nivelul solului și va permite trecerea persoanelor prin punctele de ieșire a apei, similar cu zona amenajată în Piața Mare din Sibiu”.

Parcul ar urma să îi atragă pe cei mici la mișcare și cu ajutorul unei “mini-tiroliene“. Cu toate acestea, parcul ar urma să aibă și o rețea de WiFi. Evident, printre dotările prevăzute pentru parc sunt și bănci, coșuri de gunoi, cișmele, rastel pentru biciclete, cișmele și un sistem de iluminat “inteligent“. Parcul ar urma să beneficieze de supraveghere video, dar și de pază.

Proiectul prevede și modernizarea străzii Preot Bacca pe o distanţă de 386 metri, pe tronsonul cuprins între strada Islazului şi strada Săcel, inclusiv a rețelelor de apă și canalizare din corpul acesteia.

Vizualizari: 2077

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus