Miercuri,
14.04.2021
Innorat
Acum
3°C

La Săcădate se strâng bani pentru un teren multifuncțional de sport. „Copiii au nevoie de asta”

La Săcădate se strâng bani pentru un teren multifuncțional de sport. „Copiii au nevoie de asta”

Asociația „Vatra-Satului” din Săcădate s-a înscris la Maratonul Internațional Sibiu cu un proiect dedicat copiilor din sat – un teren de sport care să răspundă nevoilor tuturor tinerilor care își doresc să facă mișcare și să aibă un loc în care să se întâlnească. Pentru implementarea proiectului, asociația are nevoie de 7.000 de lei, din care o parte s-au strâns deja. 

La Săcădate nici măcar în curtea școlii nu există un spațiu amenajat în care copiii să își consume energia și să practice vreun sport. În afară de un mic parc în care au fost făcute câteva investiții și în care tinerii își mai petrec timpul, satul este adormit din acest punct de vedere. Tocmai de aceea, o asociație locală a decis să înscrie la Maratonul Internațional Sibiu un proiect care să se axeze tocmai pe amenajarea unui loc în care copiii să poată face sport – va fi format dintr-un teren de fotbal și unul de badminton și volei, astfel încât atât băieții cât și fetele să aibă activitate.

Inițiatorii proiectului motivează decizia prin faptul că deși vorbim de un sat „și aici au ajuns gadgeturile”. Iar asta îi ține prea mult timp în case pe copii și prea puțin afară, făcând mișcare.

„Copiii ne-au convins și dorința lor de a avea și ei un loc al lor, un spațiu unde să se poată juca și desfășura. Vrem să facem un teren de fotbal, dar și unul de volei și badminton. Atât băieții cât și fetele de toate vârstele au nevoie de un spațiu al lor unde să se joace. Trebuie să promovăm mișcarea și un stil de viață sănătos. Chiar dacă locuim la țară, gadgeturile au ajuns și aici și copiii au nevoie să iasă din case și să comunice între ei. Așadar, ei sunt cei care ne-au motivat să facem acest pas”, spune Anca Groza, din partea asociației.

Proiectul va fi implementat chiar în curtea școlii din Săcădate, unde la momentul actual este „un spațiu mort, nefolosit, dar generos”.

Copiii vor avea acces la locul de joacă în orice moment al zilei, toată săptămâna, fără restricții. Astfel, oricând vor simți nevoia să exerseze o pasă sau pur și simplu să își consume energia, vor avea un loc sigur și frumos amenajat în care să facă acest lucru. Terenul de fotbal va avea o suprafață de 20/40mp, iar cea de volei/badminton va fi de 20/10mp.

Asociația nu este la primul proiect dedicat comunității

Încă din anul înființării, 2015, Asociația Vatra Satului Săcădate și-a setat un proiect de bază: înființarea Casei Muzeale "Vatra Satului Săcădate”, complex imobiliar ce reprezintă o gospodărie autentică românească de secol XIX. Clădirea, construită în anul 1826 și aflată într-o stare avansată de degradare, a fost supusă unor lucrări ample de restaurare. 

O altă direcție de acțiune a asociației o reprezintă organizarea de evenimente socio-culturale în spațiul acestui muzeu. Începând cu 2017, aici s-au organizat: șezători, seri de film, poezie și lectură, concerte de colinde și un brunch, prin care a fost promovată gastronomia locală. 

De asemenea. În parteneriat cu Școala Gimnazială din Avrig, cu ONG-uri și cu voluntari specialiști (psihologi, actori, profesori) au fost organizate programe de afterschool și Școala altfel, în care s-a urmărit stimularea creativității și a inteligenței emoționale a elevilor prin ateliere și jocuri tematice. 

În anul 2019, asociația a înscris la maraton proiectul „O bibliotecă pentru copiii din Săcădate” și a coordonat implementarea proiectului într-o sală a școlii din Săcădate. În acest spațiu funcționează, din luna octombrie 2019, un cerc de lectură la care participă tinerii din sat.

Mai multe detalii despre proiectul din acest an de la Maratonul Internațional Sibiu precum și despre restul proiectelor înscrise, puteți afla accesând site-ul evenimentului sportiv.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus