Sâmbătă,
04.12.2021
Parțial Noros
Acum
0°C

FOTO - Pereți scorojiți și gresie spartă la Spitalul Județean. „Imaginile sunt de la subsolul Blocului Chirurgical”

FOTO - Pereți scorojiți și gresie spartă la Spitalul Județean. „Imaginile sunt de la subsolul Blocului Chirurgical”

Un pacient al Spitalului Clinic Județean Sibiu a trimis pe adresa redacție o sesizare cu privire la felul în care arată pavilionul chirurgie-urologie unde spune că a mers pentru un control post-operator. Acesta vorbește despre plăci de gresie desprinse din pardoseală care sunt puse lângă pereți scorojiți și despre faptul că întregul coridor arată ca un șantier. De asemenea, precizează faptul că operația i-a fost amânată din lipsă de teste pentru depistarea infecției cu SARS CoV-2. În replică, spitalul răspunde că imaginile sunt nu sunt realizate în secția de Urologie, ci la subsolul Blocului Chirurgical, unde recunosc că funcționează un cabinet, dar care este renovat și îndeplinește rolul de circuit pentru triajul și internarea pacienților secției.

Săptămâna trecută pe adresa redacției, un pacient al Spitalului Clinic Județean Sibiu a trimis o serie de fotografii prin care atrage atenția asupra felului în care arată un pavilion al secției chirurgie-urologie. Acesta vorbește despre gresie căzută și sprijinită de pereți și de starea deplorabilă în care arată coridorul.

„Oameni buni, fraților, voi de afară știți în ce lume trăim? Când ați fost ultima dată în Spitalul Județean? Eu unul nu am bani de particular și nici nu se pot face operații la Polisano din cauza covid-ului. Dacă te ajută bunul Dumnezeu, ajungi la Județean. Cu observația că va trebui să stai internat o zi, ca să ți se facă testul COVID. Te duci oricum afectat de ideea intervenției chirurgicale și cu merinde de acasă, că știi de pe la prieteni și din ziar că mâncarea e pe sponci. Nu știi nici ce găsești acolo, cât vei sta. Anul trecut mi-am adus tot de acasă, pernă, așternuturi, de medicamente, pansamente, nu mai zic. Ceaiul însă e bun. În fine. Pe coridorul pe care sunt cabinetele de consultații și cel de internări, e un fel de șantier, dar nimeni nu lucrează. Plăcile de gresie desprinse din pardoseală zac lângă pereții scorojiți. Ca după război. Vă las aici niște poze să vedeți cum arată. Când durerea e mare, treci peste orice, numai să nu-ți mai rupi naibii vreun picior. Nu vreau să fiu în locul celor care lucrează aici și trebuie să facă în fiecare zi slalom printre găurile de pe jos. Mie mi-e frică de Covid, cred că și vouă. Aștept să-mi vină rândul, cu masca pe figură. Nu vă mai țin în suspans: nu au teste COVID în spital și nici nu se întrevede vreo șansă să vină în următoarele zile. Dacă vreau, mă pot duce la un privat să-mi facă acolo, 400 de lei, și să mă întorc pentru reprogramare, re.. re... re... Cum naiba să ai undeva în spital aparate performante pentru testele COVID dar să nu ai kituri pentru testare??? E halucinant! Stau ca tâmpit cu hârtiile în mână în fața ușii închise. Fraților, în ce lume trăim? Ce e de făcut?”, ne-a scris pacientul despre experiența sa.

Spitalul Județean: Nu este Secția Clinică Urologie a SCJU Sibiu, ci subsolul Blocului Chirurgical

În replică, reprezentanții spitalului spun că imaginile trimise nu sunt realizate efectiv în cadrul Secției Clinice Urologie a SCJU Sibiu, ci la subsolul Blocului Chirurgical, pe unul dintre holurile acestuia. Recunosc însă că, acolo funcționează un cabinet, despre care spun că este renovat și care îndeplinește rolul de circuit pentru triajul și internarea pacienților secției.

„Acest subsol a fost igienizat și zugrăvit la finalul anul 2019, fiind programate și alte lucrări de reparații pentru schimbarea conductelor și a pardoselilor, care au fost însă amânate în contextul pandemiei COVID.  SCJU Sibiu cunoaște situația pardoselilor din subsolul tehnic și a degradării acestora, în imagine furnizate fiind surprinsă zona canalului termic al blocului chirurgical, unul dintre cele mai vechi pavilioane ale spitalului,  care a fost inclus într-un proiect de reabilitare, cu finanțare europeană. Precizăm că în cadrul subsolului tehnic funcționează într-adevăr un cabinet renovat, care nu apare în imaginile trimise, unde a fost fotografiat doar spațiul de trecere din fața acestuia, fapt care, prin generalizare, scoate din context și pune într-o lumină falsă activitatea spitalului. Cabinetul în discuție este renovat, igienizat, dotat cu grup sanitar propriu, pardoseală și mobilier, și îndeplinește rolul de circuit pentru triajul și internarea pacienților secției. În cadrul acestuia se realizează: triajul epidemiologic, completarea documentelor de internare și recoltarea probelor pentru testul COVID pentru pacienții ce urmează a fi internați, pentru a nu interfera cu bolnavii deja internați. Utilizarea sa pentru destinația menționată se justifică prin restrângerea spațiilor funcționale ale spitalului, în condițiile generate de pandemia de coronavirus. Deci, acesta are scopul de a limita riscului de infectare în cadrul secției propriu-zise. Cabinetul este prevăzut, de asemenea, cu lampă cu ultra-violete pentru dezinfecție. În sprijinul afirmațiilor formulate, atașăm câteva imagini din cadrul cabinetului, care ilustrează condițiile din cadrul acestuia. Menționăm totodată că, din dorința de oferi condiții decente pacienților, secția Urologie a beneficiat recent de reparații curente și igienizări”, transmit reprezentanții Spitalului Județean.  

Reporterii Turnul Sfatului au făcut și o solicitare cu privire la situația testelor care se fac pacienților din spital.

„În ceea ce privește intervențiile chirurgicale precizăm că, în actualul context pandemic, sunt prioritizate intervențiile pentru urgențele majore de către medicii curanți și medicul șef de secție. SCJU Sibiu are teste COVID pentru pacienții suspecți de coronavirus și pentru toate urgențele, fiind testați  toți pacienții care se internează. Spitalul dispune de echipamentele necesare testării pacienților pentru identificarea virusului SarsCov-2.  Nu au fost trimise probe către alte laboratoare”, transmit aceștia.  

Vă reamintim că nu este prima dată când felul în care arată subsolul Blocului Chirurgical a fost adus în discuție. Reporterii Turnul Sfatului au realizat, la finalul anului trecut, un reportaj în acest subsol despre care puteți citi în materialul „GALERIE FOTO – Spitalul Județean irosește 2 mil. pe pază și oricine poate intra oricând pe unde vrea”.

Poză trimisă de pacient

Poză trimisă de reprezentanții spitalului cu cabinetul aflat la subsolul Blocului Chirurgical

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

John Doe

Acum 1 an

Stim cum arata spitalele noastre. Poate sa trimită conducerea spitalului cate poze doreste dar pe cine cred ei ca prostesc? E suficient sa te opresti in dreptul spitalului de pe Coposu și să te uiți la el ca-ti vine sa fugi. La cei de la conducerea spitalului obrazul le este mai gros decat placile desprinse de gresie. Si colac peste pupăză nu mai sunt teste covid. Cum adică? Pai pentru ce s-au donat bani? Ce-au făcut cu ei? Sa ne spună cineva de la conducerea spitalului de ce nu mai sunt teste?
Raspunde

Darius Alex

Acum 1 an

Pai nu era acolo o Madam Manager, extraordinar de buna, care se implica trup si suflet in activitatea de spital? Sau se implica doar ca sa isi umple conturile personale, consultand fara a avea contract cu casa de sanatate, asa cum au medicii adevarati???
Raspunde

Ariana Marin

Acum 1 an

Pe doamna manager nu o intereseaza nimic,faptul ca pe sectii nu sunt dezinfectanti,ti se da o masca la inceput de saptamana pt toate zilele ,plus are o mama internata in sectia ATI neuro de aproape 3 luni plus un pat care ii apartine,sa fim seriosi,SCJUS este condus de 2 tirani care fac abuz de functia lor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus