Duminică,
25.10.2020
Innorat
Acum
12°C

Daniela Maria Meițescu, candidat USR PLUS pentru Primăria Șelimbăr: Schimbăm din temelii modul de administrare al comunei

29 August 2020 19:07

Daniela Maria Meițescu, candidat USR PLUS pentru Primăria Șelimbăr: Schimbăm din temelii modul de administrare al comunei

Daniela Maria Meițescu, candidata Alianței USR PLUS pentru funcția de primar al comunei Șelimbăr, prezintă într-un interviu obiectivele ei și ale echipei USR PLUS pe care și le propun pentru a schimba din temelii modul de administrare al comunei, dar și motivul pentru care a decis să candideze.

Cine este Daniela Maria Meițescu și ce experiență o recomandă să fie primarul comunei Șelimbăr?

Înainte de toate, sunt un om simplu, la fel ca fiecare cetățean. De profesie sunt economist, sunt absolventă de master în Administraţie publică europeană, cu calificări și experiență profesională în domeniul administraţiei publice și funcţionar public de 13 ani. În sectorul public m-am regăsit ca profesie, fapt ce m-a determinat să parcurg toate treptele unei funcţii publice, respectiv de la referent la cea mai înaltă treaptă, cea de înalt funcţionar public. Pot spune că toată această experiență în administrația publică mă recomandă pentru funcția de primar. Am 44 de ani, iar Şelimbărul este acasă pentru mine de mai bine de 18 ani.

Ce v-a motivat să candidați, dar mai ales ce rezultate ați oferit și veți oferi cetățenilor acestei comune, ținând cont că ați lucrat în administrația locală?

Motivaţia implicării mele pentru funcția de primar este determinată de dorinţa unei schimbări în bine a comunei, vreau să răspundem oportunităților şi provocărilor și vreau să stimulăm participarea cetăţenilor în procesul de guvernare locală. De asemenea, mă motivează dorința oamenilor de a readuce valori solide în administrația locală: bun simț, cinste, corectitudine și respect. Sunt câteva valori pe care și eu le-am moștenit în sânul familiei și pe care le promovez la rândul meu în tot ceea ce fac.

În experiența mea profesională dobândită în decurs de ani în sectorul administrativ public local am avut rezultate obţinute prin propriile competențe, în proiectele în care am fost implicată. La întrebările venite de la cetăţeni cu privire la activitatea mea desfăşurată în Primăria Comunei Şelimbăr în calitate de Şef Serviciu Economic şi care sunt rezultatele concrete oferite, răspund în mod transparent, aşa cum mă caracterizează.

Am debutat în administraţia publică locală în anul 2006. Astfel că în intervalul 2006 – 2017 am lucrat în cadrul unor servicii publice subordonate Primăriei Municipiului Sibiu. Aici, cariera mea profesională s-a dezvoltat treptat, iar activitatea profesională întreprinsă mi-a fost evaluată cu punctaje maxime. În perioada iulie 2017 și decembrie 2019, am lucrat în Primăria comunei Șelimbăr, ca şef serviciu economic. Am intrat cu mult entuziasm și determinare în această instituție, având deja o experiență temeinică în ceea ce urma să fac. Însă, treptat, am constat o schimbare radicală de atitudine din partea conducerii, tot felul de presiuni la care am fost supusă, cauzate de refuzul de a aproba inițiative dincolo de limita legalității.

Ce s-a întâmplat mai exact și de ce ați plecat din Primărie?

Totul a culminat în august 2019 cu înlăturarea mea din funcție, în mod abuziv, fără să îmi fie adus la cunoștință, aşa cum prevede legislaţia, schimbările făcute. Acest abuz al conducerii primăriei de a îndepărta funcţionari publici care şi-au exercitat în mod legal atribuţiile de serviciu, a fost susţinut şi de către o parte din actualii consilieri locali. Bineînțeles, am contestat în instanţă dispoziţia primarului şi hotărârea consiliului local, am câștigat la instanţa de contencios administrativ, apoi am solicitat personal încetarea raporturilor de serviciu. Era evident că alături de aceste persoane, desfăşurarea unei activităţi bazate pe profesionalism, integritate, imparţialitate şi etică nu mai genera rezultate în această instituție.

Ne puteți prezenta proiectele realizate pentru comunitate?

Desigur. În scurta perioadă lucrată am reușit să realizez proiecte frumoase în beneficiul locuitorilor. Am urmărit, respectat şi impus o disciplină economico-financiară în acord cu prevederile legale în vigoare. Am spus stop cheltuielilor nejustificate şi supraevaluate și am renegociat contracte și diminuat tarifele unor servicii pentru funcționarea primăriei.

- Am înființat un compartiment de executare silită pentru urmărirea şi încasarea veniturilor la bugetul local, întrucât erau sume restante şi nemonitorizate de ani de zile. Am încurajat, dezvoltat şi propus transparenţă administrativă printr-o digitalizare sustenabilă şi de calitate.

- În anul 2019 am mărit procentul alocat investițiilor la 61,44% din bugetul local, iar procentul alocat funcționării primăriei l-am redus la 38,56% (https://bit.ly/2YL9x3n). În anul 2018 bugetul local al primăriei, conform legii bugetului pe anul în curs,  a pierdut 4,16 milioane de lei prin neacordarea alocărilor directe din impozitul pe venit și am reuşit performanţa de a echilibra bugetul local menţinând impozitele şi taxele la acelaşi nivel cu anul precedent.

- Deoarece țin la transparență și chibzuință în cheltuirea banului public, am inițiat şi implementat bugetul paticipativ la Şelimbăr (https://bit.ly/2EJcqdF).

- Am iniţiat procesul de inserare a codului QR pe deciziile de impunere/note de plată pentru a facilita plata taxelor și impozitelor.

- Am inițiat procesul de implementare a sistemului de management anti-mită; un standard de referință care ajută la obținerea actului administrativ de calitate şi care are ca principal obiectiv scăderea continuă a riscurilor privind luarea și darea de mită, atât în cadrul instituției, cât și în raport cu colaboratorii săi.

- În anul 2017 am înscris Primăria Şelimbăr în programul de acordare wifi4EU, pentru a beneficia de internet wireless gratuit în spaţii publice, proces întrerupt inexplicabil înainte de finalizare.

- Pe lângă activitățile şi atribuţiile curente, m-am implicat în dezvoltarea platformei digitale a primăriei. Mai concret, activitatea mea în acest proiect a însemnat în procente: în anul 2017 la momentul venirii mele platforma digitală deja implementată de aproape un an, era folosită în proporţie de doar 7%, iar veniturile colectate online de 18%; în anul 2018, folosirea platformei de la 7% - a ajuns la 20%, iar veniturile colectate de la 18% - au ajuns la 24% în doar 6 luni; costurile de mentenanţă s-au redus cu 30%, costurile cu taxele poștale s-au redus cu 20%; în anul 2018 am luat iniţiativa, de a înscrie primăria Șelimbăr la Carta Diversității, fiind a doua comună înscrisă din România pe această platformă europeană. Prin semnarea Cartei ne-am angajat public să sprijinim, să protejăm şi să dezvoltăm diversitatea în cadrul organizaţional, să favorizăm egalitatea de șanse la locul de muncă, să îmbunătățim performanța economică a primăriei.

- Datorită cunoştinţelor dobândite, experienţei profesionale şi dorinţei de perfecţionare în decursul anilor 2017-2018, din proprie iniţiativă, am considerat să mă implic în două proiecte la nivel naţional şi internaţional, prin înscrierea Primăriei Şelimbăr şi participarea la Conferinţa Internaţională „Inovaţie şi calitate în sectorul public” ediţia a X şi a XI. (https://bit.ly/3gFDo35, https://bit.ly/3lxqgAC)

Care sunt proiectele de viitor ale primarului Daniela Maria Meițescu și ale echipei de consilieri USR PLUS?

Prioritatea 0 este eliminarea corupţiei, hoției, şmecheriei şi nepotismelor din Primăria Şeimbăr. Unul dintre obiectivele Alianţei USR PLUS Şelimbăr menționează foarte clar: combatem corupţia prin transparență. Nici unul dintre partidele care vin să vă ceară încrederea nu își propun aceasta. Dacă vă uitați cu atenție, veți vedea că pe listele actuale de consilieri sunt cam aceleași persoane, care s-au aflat în funcție până acum. Iar, anumite formaţiuni politice din Şelimbăr vin în fruntea listei cu o adevărată pleiadă de dezvoltatori imobiliari. Este cât se poate de clar, de pe acum, că Şelimbărul va deveni raiul consilierilor locali - dezvoltatori imobiliari.

Prin reforma administrativă propusă de Alianța USR PLUS, curățăm sistemul din temelii şi sunt convinsă că vom reuși în tot ceea ce ne propunem: accesarea de fonduri europene pentru comună, vom construi rațional și cu accent pe calitate, vom avea grădinițe și școli pe care le așteptăm de ani buni, vom avea străzi și trotuare decente, locuri de parcare suficiente, parcuri și zone de agrement îngrijite și dotate, servicii publice de calitate.

Șelimbărul este acasă pentru mii de familii tinere care și-au achiziționat o locuință nouă, și-au întemeiat o familie şi în care crește o tânără generație, este locul perfect pentru viaţa antreprenorială, este locul în care tradiția și istoria se întâlnesc cu modernitatea și diversitatea, este una dintre cele mai bogate comune din România datorită oamenilor şi spiritului românesc. Însă, din păcate, întregul potențial, dacă nu este bine structurat şi dezvoltat, este spulberat de dezvoltarea haotică, corupție, incompetență și interese imobiliare. Din acest motiv am ales să mă implic și să pun la dispoziție întreaga experiență și energie pentru a schimba realmente modul în care este administrată comuna noastră.

Ce își dorește Daniela Maria Meițescu pentru comuna Șelimbăr?

Îmi doresc să înfăptuim, împreună cu echipa USR PLUS, o revoluție a bunei guvernări pentru a ne duce la îndeplinire toate angajamentele din această campanie, să readucem competența și profesionalismul în modul de administrare al comunei Șelimbăr, să readucem la loc de cinste în Primăria Șelimbăr valori precum, respect faţă de cetăţean, bun simț, cinste, corectitudine, să spunem stop minciunilor care se vând electoratului la fiecare patru ani.

Pentru toate acestea am alături de mine echipa de oameni integri și competenți, echipa Alianței USR PLUS, oameni care au reușit să își facă o carieră prin forțe proprii și nu vin să transforme primăria într-o afacere personală. Venim cu candidați fără dosare penale, fără conflicte de interese, oameni care s-au săturat să aștepte ani de zile să se întâmple ceva și care au ales să își asume modul în care va arăta viitorul Șelimbărului. Cred că am toate motivele să spun Alegeți pe 27 septembrie Daniela Maria Meițescu și echipa de consilieri propusă de Alianța USR PLUS Şelimbăr pentru a oferi comunei noastre o șansă reală de dezvoltare.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus