Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Jap-Jap. Restaurantul fără siglă și cu mâncare din toată lumea

Jap-Jap. Restaurantul fără siglă și cu mâncare din toată lumea

După ce ani de-a rândul a dat cafeaua de dimineață, dar și stingerea de seară, multor sibieni, barul Go In a făcut loc unui restaurant care promite multe. Deocamdată, n-are siglă nici deasupra intrării din Piața Mică și nici deasupra celei din Piața Huet. Dar are terase în ambele părți. Jap – Jap îi e numele, cel puțin pe Facebook.

Meniul pe care îl poți lectura de pe scaunele surprinzător de comode - având în vedere că sunt din metal - pare a fi încropit de un pasionat de călătorii, care și-a notat ce i-a plăcut mai mult după o tură pe mai multe continente. Iar mai apoi a ales doar ceea ce poate să gătească și cu ingrediente de prin zonă.

Așa poți alege – pentru micul dejun – de la frittata, la dejun franțuzesc sau ouă Benedict. La supe, găsești și de hribi, dar și gulaș. Italienii își fac partea leului cu o grămadă de paste, iar grecii își lasă amprenta cu salată. Americanii au lăsat prin meniul de la Jap-Jap burgeri și un antricot de vită, turcii – un ”pui Tavuk Șiș”, libanezii – o kafta, thailandezii – ceva piept de rață, iar chinezii – niște pui.

Creveți în unt aromatizat cu ierburi - Jap-Jap

Mâncarea este ”estetically pleasent”, după cum avea să remarce progenitura-mi, la vederea creveților marinați, trași în unt aromatizat cu ceva ierburi și însoțiți de pâine (?) prăjită. Erau trei bucăți, nici din cei mai mari, dar nici prăpădiți încât să nu le simți gustul.

Supă franțuzească de ceapă - Jap-Jap

În paralel, m-am bucurat de o țărănească supă de ceapă franțuzească. Într-o vreme, o astfel de supă o găseai și la Consommé (bistroul din parcul Astra, poate mai au și acum), dar cea de la Jap-Jap e mult mai studiată. Sau, mai degrabă, preluată de la niște țărani francezi mai înstăriți, având în vedere că pe lângă ceapa sticloasă din abundență, felia de pâine prăjită a fost scufundată în supă cu un strat gros de brânză din Elveția (Gruyere – cel puțin așa promitea meniul), alături de niște slănină italiană (pancetta). Adusă într-un bol cu capac, ținut în prealabil la cuptor, supa de ceapă a fost delicioasă. 

Salată Caesar - Jap-Jap

Ospătărița – mereu pe fază. Cum a văzut că sunt gata creveții, a adus salata Caesar. Cum a văzut că mi-am terminat de savurat supa, mi-a adus de îndată și mie felul principal. Moment în care a intrat într-un ușor ”panic mode”, în momentul în care i-am spus că eu de fapt comandasem pui chinezesc și nu coastele de porc (foto principală) care s-au dovedit a trona în farfuria așezată în fața-mi. Foarte amabilă, a încercat să facă ea cinste, măcar cu un pahar cu vin pentru greșeală. Eroare care, însă, nu s-a dovedit deloc una rea.

Coastele de porc erau ”marinate în stil asiatic”. Grăsimea coastelor a fost excelent stinsă cu legumele în stil thailandez pe care erau așezate, dar și cu sosul de alături. Iar cartofii cu usturoi au fost chiar apreciați, mai ales de către copilul care le-a prins gustul.

Parfait de ciocolată belgiană - Jap-Jap

Festinul de la Jap-Jap s-a încheiat cu două dintre cele trei propuneri de desert. Un crème brûlée, cu bucățele de mango, scorțișoară și chilli presărat pe de-asupra și un răcoros parfait  de ciocolată belgiană, însoțit de ceea ce părea tot o înghețată, dar care în meniu era explicată a fi o cremă de brânză cu cremă de vanilie.

Mango chilli crème brûlée - Jap-Jap

Prețurile de la Jap-Jap sunt ”de centru”. 185 de lei ne-a fost cerut la finalul acestui prânz târziu. 38 de lei au fost coastele asiatice, 32 de lei salata Caesar, 28 de lei – creveții, 18 lei – supa de ceapă, la fel ca și celelalte două deserturi. Pentru un pahar de vin rose Issa am plătit 15 lei, iar restul a fost pentru două sticle cu apă plată.

Bang Bang

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 8188

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus