Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Victoria Vassilenko și Gyehee Kim, câștigătoare ale Concursului Internațional George Enescu, deschid astăzi seria de recitaluri excepționale de la Sibiu. Evenimentul poate fi urmărit online

Victoria Vassilenko și Gyehee Kim, câștigătoare ale Concursului Internațional George Enescu, deschid astăzi seria de recitaluri excepționale de la Sibiu. Evenimentul poate fi urmărit online

Astăzi, 1 septembrie, începe la Sibiu seria de concerte de gală susținute de câștigători și protagoniști ai Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”. Recitalurile se desfășoară în Sala Oglinzilor de la FDGR, dar pot fi vizionate online, gratuit, pe pagina de  Facebook a evenimentului - „Festivalul Enescu la Sibiu”.

Anul acesta, o serie de artiști de elită ai muzicii clasice internaționale vor aduce emoție și alinare sibienilor, prin momente muzicale unice, bazate pe lucrări de Beethoven, Tchaikovsky, Rahmaninov, Debussy și, desigur, Enescu. Victoria Vassilenko, Gyehee Kim, Daria Parkhomenko, alături de cei trei frați Zamfirescu, virtuoși ai chitarei clasice, susțin recitalurile în perioada 1-13 septembrie 2020.

Evenimentul oferă melomanilor o ocazie unică de a se bucura de la distanță de două recitaluri unice, care au loc marți, 1 septembrie, respectiv vineri, 4 septembrie. Acestea vor fi transmise online în direct și pot fi urmărite gratuit, începând cu ora 19:00. Ambele transmisiuni sunt găzduite de pagina de Facebook a evenimentului - „Festivalul Enescu la Sibiu”, dar vor fi preluate concomitent de câteva zeci de pagini partenere din Sibiu și alte orașe din țară, inclusiv de Radio România Cultural. Maratonul de muzică nobilă devine astfel accesibil unui public extrem de larg, care va gusta din frumusețea interpretărilor la pian, vioară și chitară ale unora dintre cei mai talentați artiști din lume.

Victoria Vassilenko și Gyehee Kim marchează concertul de deschidere a evenimentului

Primul concert este susținut de două artiste desăvârșite, câștigătoare ale Concursului Internațional George Enescu în anul 2016 la secțiunile pian și vioară - marți, 1 septembrie, începând cu ora 19:00.

În prima parte a recitalului, Victoria Vassilenko va aborda un repertoriu contrastant format din Simfonia nr. 4 de Ludwig van Beethoven / Franz Liszt, respectiv o serie de fragmente din „Spărgătorul de nuci” de P.I. Tchaikovsky. În cea de-a doua parte i se va alătura violonista coreeană Gyehee Kim, alături de care va aborda un program alcătuit din sonatele lui Beethoven.

Victoria Vassilenko s-a născut în Burgas, Bulgaria și a terminat Școala Națională de Muzică din Sofia.  În iulie 2009 a luat parte la Festivalul de muzică de cameră “Musica Mundi” Brussels, Belgia, unde a fost aleasă solista orchestrei “Musica Mundi” condusă de Maxim Vengerov. Din 2011 a studiat la Colegiul de muzică “Regina Sofia” din Madrid, iar în iunie 2015 a câștigat premiul celui mai bun student al anului, oferit de Regina Sofia a Spaniei. A obținut diploma de licență de la New Bulgarian University, iar în iunie 2019 a absolvit masteratul la Conservatorul din Bruxelles cu prof. Boyan Vodenitcharov.

Victoria este câștigătoarea mai multor premii atât în țara ei natală, Bulgaria, cât și în Italia, Grecia, Republica Cehă, Anglia. A susținut recitaluri în Viena (2008) și New York (2010). Este solista mai multor orchestre în Bulgaria, la Royal Symphony Orchestra în Liverpool, Brussels Chamber Orchestra, Lincolnwood Chamber Orchestra (Chicago, USA), Classic FM Orchestra, BNR Symphony Orchestra (condusă Emil Tabakov), Sofia Philharmonic Orchestra etc.

Într-un interviu recent, acordat unei publicații din Bulgaria, tânăra mărturisea că în calitate de  artist primești multă energie din partea publicului, dar trebuie să întorci cu atât mai multă înspre ascultători. În fond, aceasta demonstrează că a ajuns să-și conștientizeze pe deplin rolul de artist, pe care îl urmează întocmai, fără ca plăcerea de a cânta să îi fie afectată, după cum tocmai ea mărturisește în același interviu.

Violonista coreeană Gyehee Kim a câștigat marele premiu la Concursul Orchestrei de Cameră Coreene, devenind cea mai tânără câștigătoare din istoria competiției, iar un an mai târziu a debutat la Seul în seria de concerte Kumho Prodigy. De atunci a cântat cu orchestre coreene de top, precum Orchestra Simfonică din Coreea, Orchestra de Cameră din Coreea, crescându-și reputația în țara natală.

Din 2019 trăiește la Munchen, în Germania, unde își continuă studiile la Hochschule für Musik und Theater München. A câștigat premii în mai multe competiții internaționale de vioară prestigioase, inclusiv Premiul I la Concursul Internațional de Vioară „Andrea Postacchini” 2018 sau Premiul I, Premiul Publicului și Premiul Central Aichi Symphony Orchestra la Concursul pentru vioară din Munetsugu Angel 2017, care a inclus împrumutul lui „Rainville” de Antonio Stradivarius timp de trei ani.

A cântat de-a lungul timpului în evenimente precum „Sarah Chang & 17 Young Virtuosi”, cu ocazia celebrării celei de-a 30-a aniversări a deschiderii Centrului de Arte din Seul, a 60-a aniversare a Concertului de pace pentru Războiul din Coreea, Festivalului George Enescu, Moscova Meets Friends, Festivalul de Primăvară din Seul din Muzica de Cameră, Festivalul de Muzică de Cameră Gyeongi Arts Center, Soliștii Kumho Asiana, Cichej Muzyki și Festivalul iPalpiti și multe altele. A fost invitată oficial să participe în 2017 la cursurile de măiestrie și concertele internaționale pentru vioară Kronberg în Germania, ca participant activ.

În anul 2016 violonista a câștigat Concursul Enescu, Secțiunea vioară, după o finală grea, în care a interpretat Concertul pentru vioară în Re Major op.35 de Ceaikovski, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Christoph Poppen.

Seria de concerte va continua vineri, 4 septembrie, cu un recital susținut de pianista de origine rusă Daria Parkhomenko, câștigătoare a Concursului Internațional George Enescu din București în 2018, la secțiunea pian. Tânăra artistă va pendula între muzica compozitorului ei preferat, Rahmaninov, creațiile pline de emoție semnate de Enescu, pe care în ultimii ani a început să le descopere cu tot mai mult interes și cele ale compozitorului francez Debussy.

În final, Trio Zamfirescu își vor arăta măiestria într-un regal de chitară clasică, în cadrul recitalului organizat duminică, 13 septembrie, de la ora 19:00. Fraţii Georgeta, Ionuţ şi Stan Zamfirescu sunt unanim recunoscuţi ca unii dintre cei mai buni chitarişti din România, fiind deţinătorii premiului întâi la toate competiţiile naţionale de gen şi purtând răsunătoare succese pe plan european.

Organizat de către Asociația Culturală Play, evenimentul este co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu. Detalii despre eveniment găsiți pe pagina de Facebook "Festivalul Enescu la Sibiu”.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus