Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Expoziție puternică la Muzeul ASTRA, în cadrul AFF 2020. Femeile din cel mai sărac județ al României, față în față cu viața după abuz

Expoziție puternică la Muzeul ASTRA, în cadrul AFF 2020. Femeile din cel mai sărac județ al României, față în față cu viața după abuz

Andreea Borțun și Brîndușa Nastasă au documentat viețile unor femei puternice, al căror curaj încearcă să transpară din săracul județ în care își duc existența și să deschidă larg ochii și inimile tuturor celor care le privesc. O expoziție puternică, „Identități feminine în ruralul sudic românesc" este un jurnal de explorare, în imagini și sunet, care descrie universul unor femei învingătoare, provenind din unul dintre cel mai sărace județe ale României: Teleorman. Emoționantul proiect va fi prezentat în cadrul Astra Film Festival 2020, în casele tradiționale din Muzeul ASTRA.

Data: 05.09.2020 – 13.09.2020

Locație: Casele de Demult, Muzeul ASTRA

În Teleorman trăiesc aproximativ 178.000 de femei și în ultimii opt ani instanțele juridice au emis sub 200 de ordine de protecție, pentru cazuri de violență în familie. Andreea Borțun și Brîndușa Nastasă au documentat ipostazele vieții post abuz, ale libertății câștigate prin curaj. Femeile intervievate au început să-și construiască o identitate prin raportare la sine, la visele și speranțele lor.

„Am povestit cu multe dintre aceste femei și ne-am dat seama că poziția lor presupune de fapt și întregul lor set de construcții interioare, în sensul cel mai complex. Aceste lumi dinăuntru deschid angoase, speranțe, frici, sub și supra-evaluări, constructe stereotipice sau identități originale și revoltate. Pentru noi Blue Banks reprezintă întâlniri cu femei care își povestesc de fapt viziunea lor despre lume.Ne-am propus să ne uităm la ceea ce e în spatele politicilor publice, dincolo de granițele statelor progresiste spre care tindem. Să ne uităm acolo unde fiecare femeie trăiește cu ea însăși, acolo unde fiecare simte lipsa sau prezența libertății într-un fel foarte particular. Ne-am întrebat deseori cum se câștigă acea libertate interioară care secretă în mod natural hormonul egalității, în societăți în care obișnuința ca femeia să fie doar obiectul privirii și al abuzului este încă felul cotidian de a trăi cu ceilalți. Cum rămâne cu ce simt femeile chiar și atunci când înțeleg nedreptatea. Ce le oprește și ce le poate mâna pe drumul către o identitate găsită și nu dobândită, nu mimetică. A lor.Blue Banks vorbește despre două lupte: despre lupta dinăuntru și despre lupta dinafară”, spun cele două artiste.

Expoziția va fi prezentată, după proiecția filmului „Reflexii în Est”, în Casele de demult (gospodării tradiționale din Muzeul Astra)din Muzeul Civilizației Populare ASTRA, îndemnând la simplitate, creând astfel cadrul ideal în care poveștile acestor femei, obișnuite cu un trai modest, vor fi spuse. Ne vom simți ca și cum am păși cu adevărat în casele, în sufletele și gândurile lor și vom trăi astfel cu mai multă însuflețire fiecare poveste în parte.

Va avea loc o discuție cu autoarea filmului, Andreea Borțun, și cu invitata specială Mihaela Miroiu, profesoară universitară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), teoreticiană și militantă feministă și activistă pentru drepturile omului.

Creația va putea fi vizitată pe toată durata festivalului.

ASTRA FILM FESTIVAL 2020

Organizatorii pun actuala ediție a festivalului sub semnul #EnjoyAFF2020Safley și îi roagă să aibă grijă de ei și de cei din jurul lor, respectând măsurile de siguranță generate de pandemia de COVID-19.

Astra Film Festival 2020 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Sponsori: Kaufland, HBO, Cinelab, Sonne Sibiu, Sibiu 100%

Partener de comunicare: PiArt Vision

Parteneri media: Kiss FM, Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, RFI, TV5 Monde, Libertatea, HotNews, Ziare.com, News.ro, Newsweek, Vice, PressHub, Euractiv, Cineuropa, Film New Europe, All about Romanian Cinema, MovieNews, Films in frames, Cinemagia, Filmtett, LiterNet, Ziarul Metropolis, Avantaje, IQads, Smark, Suplimentul de cultură, Observator cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Capital Cultural, Sibiu 100%, Turnul sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Sibiu City App, Hermanstadter Zeitung.

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus